Четвъртък, 27 Юни 2019
20
септ
9
 

НРД 2019 може да е под формата на анекс към договора от 2018 г.

Четвъртък, 20 Септември 2018 | 13:17:08
9

От Българския лекарски съюз вече са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса, с  което изразяват своята готовност за започване на преговори по Националния рамков договор за следващата година. Това стана ясно от думите на председате

От Българския лекарски съюз вече са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса, с  което изразяват своята готовност за започване на преговори по Националния рамков договор за следващата година. Това стана ясно от думите на председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров пред bTV радио. Според него, въпреки че по закон преговорите трябва да започнат след приемането на бюджета на НЗОК, не е проблем да  се стартират по текстовата част, която не засяга цени и обеми.

Д-р Маджаров уточни, че има уверението на Министерство на здравеопазването, че ще започнат преговори по НРД за следващата година, въпреки че бе съобщено, че се предвижда БЛС да отпадне от договорния процес. „Успяхме да изложим аргументи и имаме уверението, че ще започнем преговори по НРД за следващата година, с  едно малко уточнение – ще се нарича анекс към 2018 г.“, каза председателят на съсловната организация. Причината да е анекс към НРД 2018 е желанието рамковият договор да е с начална дата 1 януари, а не както досега – 1 април.

Той отново категорично заяви, че какъвто и здравноосигурителен модел да се приеме за в бъдеще, лекарите трябва да участват в договарянето на националната рамка.

Д-р Маджаров коментира и проблема с  недостига на направления. Той припомни каква е била самата идея в началото, а именно – общопрактикуващите лекари да  преценяват има ли нужда пациентът от консултация със специалист, а не да се дават безразборно направления. Според него с течение на времето под натиска на обществото тази роля е била забравена и е започнало настояване за безкронтолно посещение на специализираните кабинети. Това измества изцяло философията на здравноосигурителния модел. Пирамидата трябва да е обърната, добави той.

Председателят на съсловната организация на лекарите заяви още, че според него е дошло време да има някакво подобрение на съществуващия здравен модел, който да го направи по-ефективен. Трябва обаче да е ясно на всички, че медицината става все по-скъпа с навлизането на нови технологии. От друга страна населението е все по-застаряващо и се нуждае от повече медицински грижи, затова и никой не трябва да очаква намаление на средствата, категоричен бе той. Здравеопазването е недофинансирано, но и е нужно да се направят необходимите стъпки към подобряване на ефективността и контрола, добави д-р Маджаров.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XyqA

домакин 21.09.2018 06:14:09

Ще забърка това, което му каже великата АЛхимичка Жени Начева. При нея няма такива лиготии като догосворен процес.

Потърпевш 20.09.2018 22:20:42

Крайно време е БЛС да излезе от всякакви договорни процеси с с МЗ, НЗОК, пациентски организации и други субекти. На всички тях БЛС и сдруженията по специалности просто трябва безапелационно да си обявяват европейски цени на услугите, на момента да си прибират паричките срещу фактури, а пациентите да си ги осребряват където искат - в НЗОК, МЗ, при застрахователи, осигурители или при дядо Божи... ПРоблемът си е техен!

Договорен партньор 20.09.2018 15:38:55

Съгласен съм с мнението на Доктора, че преговорите за нов НРД следва да предхождат с наколко месеца приемането на бюджета на НЗОК. Иначе как постигнати договорки, които най- чесно касаят цени на дейности, ще могат да залегнат в бюджета на Касата? Или и тази година ще се водят преговори без краен финансов резултат при приет бюджет. И ако има промени пак ще е за сметка на други медицински дейности. Отвово ще запрегваме коня пред каруцата...

Доктора 20.09.2018 16:47:10

Благодаря!Също така,при преговорите,най-сетне да се отиде с остойностени от нас/БЛС/,медицински услуги,колкото позволява бюджета/прогнозен/ на НЗОК,толкова да ,,закупи" от нас,както това става всяка година със стоматолозите,колкото не може-държавата,фондове,индивидуално доплащане!!!

Гост 20.09.2018 15:06:11

От 1 януари 2019г. анекс към сегашното НРД така или иначе, би трябвало, наложително е и следва да има поне за първите три месеца, тъй като финансовата му рамка ще е вече на база новия бюджет на касата за 2019. А не като таз годишната и поредна нормотворческа пародия на вместо анекс към НРД-2017 за периода януари-март 2018г. се пръкнаха два спорни юридически акта за целта - указание на касата, подписано и от БЛС и едностранно решение, издадено от министъра на здравеопазването.

Компетентен 20.09.2018 15:00:27

Ясно е анекс. ГЕРБ отлагат реформата за 2020, нищо ново нема да има 2019 и лимитите шса по старому

Доктора 20.09.2018 14:18:12

По закон,преговорите с НЗОК започват след приемане на бюджета на Касата .Като щракне резето и бюджета на НЗОК се приеме,за какво ще преговаря БЛС ?

Гост 20.09.2018 13:47:02

От кога МЗ е страна в договорния процес, че да говорят за започване на преговорите по НРД ?!

Гост 20.09.2018 13:51:20

То не седи въпроса да е част. Нали разправят, че МЗ не иска да има договаряне между НЗОК и БЛС, ами те еднолично да си определят. Бе в общи линии, Киро не знаем какви ще ги забърка


Още новини
Медицинската дейност в Северозападна България ще бъде оптимизирана
26.06.2019 18:58:39

Медицинската дейност в Северозападна България ще бъде оптимизирана

Министерството на здравеопазването и НЗОК са осигурили необходимите средства , за да бъдат увелич ...

Родителите на болни деца могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация
26.06.2019 16:32:38

Родителите на болни деца могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация

Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за упот ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...