!
Четвъртък, 18 Юли 2024
29
март
2
 

НСОПЛБ със становище по промените в профилактичните прегледи

Личните лекари предлагат регламентиране на е-прегледа в Наредба 8

Вторник, 29 Март 2022 | 12:26:54
2

Някои от предложените профилактични изследвания да отпаднат, но пък да се включат други. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в свое становище по проекта за

Някои от предложените профилактични изследвания да отпаднат, но пък да се включат други. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в свое становище по проекта за промени в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

От сдружението предлагат изменения както по отношение на предложените допълнителни изследвания за деца, така и при тези за възрастни. Сред тях са например промени в скрининга за предиабет/диабет тип 2 за хора над 18 години, допълнения към профилактичния пакет изследвания във възрастта 20-65 години и др.

В становището на НСОПЛБ се посочва още, че ехографията на млечни жлези в млада възраст е полезно решение, но за да бъде реализирано, трябва да е предвиден броят подлежащи на изследването, броят лекари, които могат да го извършат, както и тяхното териториално разположение, така че да се осигури равен и лесен достъп до изследването на територията на страната.

Освен профилактичните изследвания, общопрактикуващите лекари включват в становището си и предложения за текстови допълнения, свързани с внедрения в НЗИС модул за е-преглед. Текстовете най-общо имат за цел както да облекчат административната работа на лекарите, така и да освободят пациентите от разнасяне на документи. Според предложеното от НСОПЛБ при използване на е-преглед не се разпечатват и не се съхраняват амбулаторни листове на хартиен носите, а Електронният преглед се съхранява в сроковете, регламентирани в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Освен това при използване на Електронен преглед не се прилагат изискванията относно попълването на амбулаторни листове на хартиен носител.

В случай, че се ползва Електронен преглед, ИМП не поддържат медицински (здравни) досиета на ЗЗОЛ на хартиен носител, а създават и поддържат електронни здравни записи на пациентите от техните пациентски листи, гласят още предложените от сдружението текстове. Те постановяват също така, че гражданите имат безвъзмезден достъп до информацията в своите електронни здравни записи в Националната здравно информационна система.

В своето предложение общопрактикуващите лекари са записали още, че при използване на Електронен преглед не се налагат санкциите, предвидени в НРД и свързани с попълването и съхранението на амбулаторни листове на хартиен носител, както и, че лечебните заведения за медицинска помощ, генериращи електронни медицински документи, не могат да бъдат задължавани да разпечатват генерираните от тях електронни медицински документи.

В мотивите си към тези текстове пък от НСОПЛБ казват, че използването на е-здравни документи вместо хартиени ще оптимизира достъпа на гражданите до здравни услуги. „Отпада необходимостта пациентът да съхранява и носи със себе си каквито и да било хартиени документи (движението на документите в системата, в полза на пациента, няма да зависи от субективните му качества и обективния статус), а бързият достъп до обхватната и детайлна здравна информация в ЕЗЗ ще подпомогне значително медицинските специалисти във вземането на конкретни решения относно здравето на пациентите като така ще допринесе за повишаване на качеството на оказаната им медицинска помощ“, аргументират се личните лекари.

В допълнение според тях това ще осигури релевантна, достоверна и унифицирана база данни, която може да се използва с определени нива на достъп от различни институции за достоверна основа за анализи с цел формиране на политики, както и за екзактно проследяване на разходването на финансовите средства в системата на здравеопазването, което дава възможност за оптимизиране в посока на ефикасност и ефективност.

Те посочват още, че тази електронизация ще осигури допълнително физическо и времево пространство за осъществяване на преките медицински дейности с пациентите, като поясняват: „Физическо пространство – колкото и странно да звучи, понастоящем немалък обем от нашите кабинети е ангажиран с натрупаните за 21 години хартиена документация от всякакъв вид (хиляди хартиени АЛ, резултати от консултации и изследвания, отчети, класьори и др.). Времево пространство – това ще бъде освободеното от печатане и подреждане на вече посочените хартиени документи време, което ще бъде посветено в полза на пациентите ни“.

С конкретните предложения на НСОПЛБ можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JFvy

Граал 29.03.2022 19:55:15

Амбулаторни листове от профилактични и диспансерни прегледи се пазят 3 години а не 21години! Липсва подпис на пациента ... следва отчет на фалшива дейност! Документи на файл не се признават в съд и пациента не може да се защити! Закриване на общите лекари е изхода и пълна финансова ревизия от НАП и КПКОНПИ на забогатялите такива!

Гост 29.03.2022 20:38:11

Граалчо, провери как е в други държави с добро здравеопазне и електронен запис, и пак пиши относно съд и фалшива дейност. Омразата и други демонстирани качества няма да коментирам


Всичко за коронавируса
Още новини
Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив
18.07.2024 16:43:19

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив

Генералният директор на Канадския червен кръст Салим Сохани и кодиректорът на Университета Макгил ...

Трима с шанс да влязат в ръководството на НСБФТР
18.07.2024 15:54:44

Трима с шанс да влязат в ръководството на НСБФТР

Трима са кандидатите за независим член на Съвета на директорите на Националната специализирана бо ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...