Четвъртък, 04 Юни 2020
25
юли
3
 

НС задължи министър Ананиев да предложи конкретни мерки за преодоляване на кадровата криза

Четвъртък, 25 Юли 2019 | 12:57:59 Надежда Ненова
3

Парламентът възложи на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да изготви подборен анализ на осигуреността на системата на здравеопазването с медицински специалисти и на съществуващите проблеми по осигуряването им на територията на страната. Депута

Парламентът възложи на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да изготви подборен анализ на осигуреността на системата на здравеопазването с медицински специалисти и на съществуващите проблеми по осигуряването им на територията на страната. Депутатите задължиха още министъра да предостави в комисията по здравеопазване конкретните мерки за преодоляването на проблемите в срок до 30 септември 2019 г.

Решението беше гласувано във връзка с разискванията по питането на група депутати от БСП относно политиката на Министерството на здравеопазването по отношение на кадровото обезпечение с медицински специалисти. Проекти на решение във връзка с тези дебати бяха предложение от ГЕРБ, БСП и Воля, като депутатите приеха варианта предложен от управляващите. "Нашият проект за решение повтаря логиката на останалите проекти за решение, но използва коректни дефиниции и реални термини. Молим наистина да го подкрепите, защото той е в синхрон с направените вече такива проекти за решения", каза пред гласуването депутатът от ГЕРБ и председател на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

„Медицинските специалисти в страната не са малко, но са драматично неразпределени. Никога не сме имали толкова много лекари, колкото в момента – 31 000, така че не е въпросът в количеството, а в качеството им и възможностите им за работа. За тях България трябва да стане привлекателно място. Трябва да се реши и проблемът с критичните специалности анестезиолози, педиатри, патоанатоми. Тези специалности са критични не само у нас, но и в цяла Европа, но ние трябва да се погрижим за България“, каза в изявлението си депутатът от БСП Георги Йорданов.

Той подчерта, че особено голям е проблемът с недостигът на медицински сестри и магистър-фармацевтите. „Имаме 50 000 професионалисти по здравни грижи, от които 29 000 сестри и 3-4 000 акушерки. З да отговорим на основния критерий 2:1, трябва да имаме 80 000 медицински сестри. Ако не вземем спешни мерки, тук ни очаква истинската катастрофа“, каза още Йорданов.

„Трябва да се обединим около възможностите за намиране на реални решения за кадровата криза в здравеопазването, каза д-р Дариткова.

„Кризата е многоаспектна, касае всички нива на медицинското обслужване и дефицит не само на лекари, но и на медицински сестри, лаборанти и всички останали специалности. Ние винаги сме държали наистина на разумния диалог“, допълни тя. По думите й има голям регионален дисбаланс в осигуреността с медицински кадри.

По време на дебатите министър Ананиев подчерта, че обобщените изводи, потвърдени и в Доклада на Европейската комисия за 2019г. са, че в България е налице недостиг на медицински сестри; лекарите са неравномерно разпределени, като процентът на общопрактикуващите лекари е нисък (15%) в сравнение със средноевропейската стойност за ЕС (23%).

"Стимулирането на интереса на младите хора към професията „медицинска сестра“ може да бъде постигнато чрез целенасочени въздействия върху отстранимите причини за отлива от професията. Усилията следва да са насочени към: подобряване на работната среда и оптимизиране на персонала в лечебните заведения с цел намаляване на свръхнатоварването на медицинските сестри; създаване на възможности за реално професионално развитие; утвърждаване статута на медицинската сестра като равностоен партньор в медицинския екип; достойно представяне на професията в обществото от институциите и от медиите", каза министърът. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wekm

Alice in Chains 25.07.2019 13:38:34

Човек, ти си някакъв болен мозък. От месеци не спираш да публикуваш едно и също. Стига си гледал в чуждата паничка. Какво значение има заплатата на Обертан или на друг футболист, при положение че те работят за частни фирми - в случая клубовете.

Гост 25.07.2019 13:38:15

Официално основна заплата за специализант 1 120, от нова година 1 220 давана от държавата, сега как ще наместят заплатите на останалите!!!! Интересно!

Сигурен и проверен начин за решаване на кадровата криза 25.07.2019 13:10:17

"- Тайна ли е заплатата, която получаваше Габриел Обертан в "Левски"? - Не е тайна, просто е МНОГО ТРУДНА за изчисляване, защото се е формирала от различни фактори и компоненти. В нея са били заложени плащане на твърди суми и различни видове бонуси. Но ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан е трябвало да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, които влязоха в сила от началото на 2019 година, е МЕЖДУ 95 000 и 100 000 лева НА МЕСЕЦ. Според мен това е доста солидна сума за българските стандарти."


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Обявиха конкурс за управител на  КОЦ-Пловдив
04.06.2020 16:51:50

Обявиха конкурс за управител на КОЦ-Пловдив

Община Пловдив ще проведе конкурс за управител на Комплексен онкологичен център (КОЦ), съобщи mar ...

EC дава 2,4 млрд.евро за ваксини срещу COVID-19 в процес на разработка
04.06.2020 16:10:24

EC дава 2,4 млрд.евро за ваксини срещу COVID-19 в процес на разработка

Европейският съюз се подготвя да вложи 2,4 милиарда евро за предварително закупуване на обещаващи ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...