Вторник, 28 Септември 2021
01
юли
9
 

Доц. Хинков: Системата се оказа неподготвена

НЦОЗА: Хронично болните - най-голямата жертва на COVID у нас (Обновена)

166 050 души са починали по време на епидемията у нас

Четвъртък, 01 Юли 2021 | 11:27:35 Полина Тодорова
9

Хронично болните хора са най-голямата жертва на епидемията от COVID. Този извод направи на брифинг директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. д-р Христо Хинков, който представи анализа на здравното обслужване на населението в

Хронично болните хора са най-голямата жертва на епидемията от COVID. Този извод направи на брифинг директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. д-р Христо Хинков, който представи анализа на здравното обслужване на населението в условията на пандемия, възложен от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той обхваща периода март 2020 г.- 31 май 2021 г.

Смъртност

Според анализа в този период са починали 166 050 души. 78% от тях са между 60 и 89 години, това е и рисковата група, информира той. 38 000 са починали по време на първата вълна на епидемията в края на 2020 г., което представлява ръст от 104% в сравнение със същия период година по-рано. Над 60% са починали повече през втората вълна спрямо предходната година. Най-много са умиранията на база 100 000 души население в Перник и Видин. Общият леталитет, тоест относителен дял на починалите от SARS-CoV-2 от общия брой заболели от вируса, показва, че България е на първо място по стойност на този показател – 4.2%, което е почти два пъти повече от средния за ЕС – 2.2%, гласи анализът.

Голямата жертва по думите му са хронично болните. Анализът на НЦОЗА показва голяма спад в профилактичните и диспансерните прегледи. Припомняме, този извод беше посочен и в доклада на дейността на НЗОК за изминалата 2020 г. Голяма част от лицата са изчезнали от системата и най-вероятно са починали, отбеляза доц. Хинков. Броят на диспансеризираните случаи през 2020 г. намалява с около 7700 души, сочат данни на центъра. Сериозен спад има и при профилактичните прегледи при децата. Не се е потвърдила обаче изцяло хипотезата за намаляване достъпа до услугите на общопрактикуващите лекари през целия период на разпространението на COVID-19 в страната, защото през всички месеци с по-ниско разпространение на вируса след първия голям локдаун те са реализирали повече дейности, отколкото през същите месеци в годината преди пандемията, отбеляза той.  

Той изтъкна, че по отношение на смъртността от вируса страната ни е на трето място в ЕС и на 21-во по заболяемост. За това по думите му има три хипотези - първата е някакъв уникален фактор, втората е, че здравната система се е справила лошо, което е най-вероятно, а третото обяснение е, че голяма група от хора не са се регистрирали като заболели и са починали в домовете си. Анализът на НЦОЗА показва още, че през 2020 г., в сравнение с предходната, е нараснала смъртността от болести на органите на кръвообращението, както и от болестите на дихателната система.

България е с лоши показатели и по отношение на т. нар. предотвратима смъртност, която би могла да се ограничи чрез лечение и която е показател за нивото на здравната ни система. Страната ни е на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години, обясни още директорът на НЦОЗА. Годините в здраве са по-малко от средните за ЕС, тоест нашият народ е болен и това е един от основните фактори за тази ексцесивна смъртност по време на епидемията, поясни доц. Хинков.

Неподготвена система и болна нация 

Системата се оказа неподготвена, властите са се опитвали да реагират, но са следвали събитията, коментира той. Според него кризата се е управлявала по-скоро политически, отколкото медицински. Като грешка той определи и липсата на инфекционист и достатъчно епидемиолози в НОЩ. Особено внимание в анализа доц. Хинков отдели на решението пациенти с COVID да се приемат във всички болници, включително онкологични. Той отбеляза, че обект на друг анализ ще е да се разбере дали е могло да се обособят „чисти“ от COVID лечебни заведения, но изтъкна, че това е може би причината за масовото заразяване и високата смъртност. 

България влезе в тази епидемия много болна. Има много хронични заболявания, основно сърдечно-съдови заболявания, които от 15 години са основната причина за смъртност у нас, допълни той, като припомни, че вирусът атакува сериозно именно сърдечно-съдовата системата. Смъртността от COVID дърпа общата смъртност, отбеляза в тази връзка доц. Хинков. 

Друг проблем, обособен от доц. Хинков, е фактът, че страната ни е влязла в тази пандемия с нереформирана здравна система, която е трябвало да се оптимизира. Едва в хода на пандемията болниците са започнали да изграждат система за кислородотерапия. Голяма част от инфекциозните отделения са били затворени, каза още той, като допълни, че трябва да има яснота за това колко подобни структури са нужни за страната. Вирусолозите са на изчезване в страната, посочи още той. Има забавяне и в разкриването на леглата за пациенти с COVID. Разкриването на легла следва събитията, не ги предотвратява, допълни той.

До края на 2020 г. не се наблюдава сериозна финансова подкрепа за болничната помощ, е посочено още в анализа. Докладът отчита и 25% спад на хоспитализациите в разглеждания период. Доц. Хинков се спря и на забраната за плановия прием и плановите операции в болниците, като заяви, че не е било ясно какво се случва с пациентите, които са имали нужда от прием. 

В обобщение той посочи, че по време на епидемията е липсвала цялостна концепция за справяне с нея, а взиманите решения са били половинчати и избирателни за различните категории работещи. Има недоверие в обществото във властта и начина й да се справя с епидемията й това се отразява сега на ваксинационния процес, каза доц. Хинков. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g7Ed

Гост 01.07.2021 22:45:06

Салчев защо не е отстранен от поста си? Не е редно само министри да го отнасят.

СБАЛНП 01.07.2021 20:58:02

Група хора с етилична енцефалопатия се опитали да мислят...

Чичо Ставри ви очаква 01.07.2021 16:06:43

Заради така наречените плащания за неблагоприятни, една камара доФтори си биха камшика и се покриха из имотите си в чужбина. Да се анализира дали при техните пациенти не е най-голяма смъртността.

Гост 01.07.2021 19:57:35

Какви имоти в чужбина имат лекарите,бе тъпанар комунистически. Тиквата ви има палати в Испания и острови в Гърция. Че и млади мастии там.

Гост 01.07.2021 19:54:56

Че за какво да се заразяват и умират,бе ушанка. За разни пейзани неблагодарни ли.

Гост 01.07.2021 14:45:43

Анализ правен от хора, които си нямат и минимално понятие какво и как се е случвало. Само политически изказвания и изпълнение на поръчки.

Гост 02.07.2021 08:40:09

Ако съдим по резултатите, тези които знаеха какво и как се е случвало, не бива да се докосват до ръководен пост

Аз 01.07.2021 11:40:28

Като цяло анализа показва непознаване на системата. Смъртността от ковид е регистрирана в болниците. Кой ще пише диагноза ковид на починал в дома.??? А заболяемостта е ниска понеже не се регистрираха боледуващите в дома. Идеята за "чисти болници" е някъде в болни мозъци. Има области с 1-2 болници, от които областната е читава. А кой ще работи в тези "чисти болници" и по какъв механизъм ще се назначат там?

Гост 01.07.2021 20:25:24

Познавачите откриха КОВИД отделения в онкологията…


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Петров: Има съпротива срещу ваксините и тя е безпредметна
28.09.2021 09:55:36

Проф. Петров: Има съпротива срещу ваксините и тя е безпредметна

„Има съпротива срещу ваксините и тя безпредметна. Ваксинирането почива на много сериозни до ...

Pfizer тества перорален медикамент за превенция на COVID при хора, изложени на вируса
28.09.2021 09:18:45

Pfizer тества перорален медикамент за превенция на COVID при хора, изложени на вируса

Pfizer обяви, че започва проучване за ефекта на свой перорален антивирусен препарат за превенция ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...