Четвъртък, 11 Август 2022
06
ноем
5
 

Наградиха най-добрите примери за иновации в здравния сектор

Започна Петата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор"

Вторник, 06 Ноември 2018 | 10:44:15 Надежда Ненова
5

„Вярвам, че добри иновативни решения могат да се намерят. Важно е да се намерят и, за да не се налага да се търсят екстремни решения за отделни региони в страната“. Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна ком

„Вярвам, че добри иновативни решения могат да се намерят. Важно е да се намерят и, за да не се налага да се търсят екстремни решения за отделни региони в страната“. Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, по време на откриването на петата конференция, посветена на здравния сектор и проблемите в здравеопазването в България.

През тази година „Капитал“ и американския фармацевтичен концерн Abbvie наградиха авторите на най-добрите примери за иновация в здравния сектор. Председателстваното от д-р Дариткова жури е разгледало 36 проекта с изключителни постижения за животоспасяващи интервенции и инициативи за профилактика, превенция и информация на пациентите. Д-р Дариткова изрази съжаление, че наградени са само проекти на големите университетски болници и надежда, че за проектите на малките болници също ще се намери начин как да бъдат поощрявани.

Наградата на „Капитал“ беше връчена на сдружение „Образование и здраве“ в Пловдив, което заедно с екипа на детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, е създало среда за децата в болницата, в която те учат, творят, играят и се забавляват. През клиниката са преминали 6000 деца, които са прекарвали времето си със своите учители като част от лечебния процес.

Наградата на Abbvie отиде при фондация Българско рационално общество, което се бори срещу псевдонауката, която директно застрашава живота на пациентите.

Награда беше дадена на д-р Нурфет Алиоски от УМБАЛ „Св. Анна“ и екипа – доц. Росен Калпачки, доц. Божидар Финков, доц. Васил Велчев, д-р Лъчезар Иванов, д-р Цветанка Праматарова, д-р Веселин Георгиев, д-р Димитър Николаков, д-р Мария Георгиева, р. лаб. Йоана Шутелова и сестра Весела Нинова за прилагане на механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт. Резултатът е 44 пациента с тежък инсулт, като 50% от тях са изписани на собствен ход, а 27% с помощни средства.

Наградени бяха и „Аджъбадем Сити клиник- Онкологичен център“ за методиката за облъчване в условията на контролирано дишане в дълбок инспириум при пациентки с рак на лява млечна жлеза, която вече е въведена рутинно и изпълнена при 200 пациентки.  

Иво Петров от Аджибадем Сити клиник – Кардиологичен център получи награда за ендоваскуларното лечение на аортна дисекация, което позволява лечение без обща анестезия, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва в пълен обем след 2 часа. Може да бъде дехоспитализиран на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно.

Подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова заяви, че НЗОК също има своя принос за тези иновативни успехи. „Новите технологии и иновативните терапии се случват с нашата подкрепа“, каза д-р Пенкова.

По думите на д-р Григор Димитров, представител на Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК българските работодатели повече от всички биха желали техните служители да са здрави и подкрепят инициативата на министър на здравеопазването Кирил Ананиев за сериозни реформи в сектора.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви в приветствието си, че е изключително важно в каква среда протича процеса между лекар и пациент, тъй като е недопустимо да се говори само за лекари или само за пациенти. „Целта на такива форуми, като днешния, е да помогне да се възстанови взаимното доверие между лекари и пациенти“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БФС проф. Илко Гетов и директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев подчертаха, че ще направят всичко възможно иновативните технологии в лекарствата да стигнат до хората. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BL7m

Гост 07.11.2018 10:19:06

Дърта, изкукала "мома англичанка"...

Гост 07.11.2018 10:17:33

„Новите технологии и иновативните терапии се случват с нашата подкрепа“, каза д-р Пенкова. Брей-й...!!! С подкрепата на такива като нея не само, че се стопират всякакви нови технологии и иновации, но се ликвидират цели структури и се ограничава достъпа на здравно осигурените лица до медицинска помощ. Нахалството, лицемерието и гьонсуратлъка на подобни комплексирани екземпляри, които са попаднали на властови позиции по несподелим начин, нямат предел.

Baltov 06.11.2018 13:30:33

Защото не е иновативен!

Гост 06.11.2018 12:39:31

Пак се наградихме, ама защо забравихте мениджъра на годината,6 - поколение Проф.Балтов?Не е от отбора на капитал

Не сте прав 06.11.2018 15:08:53

Най-голямата обида е за измисления "доцент" Коце Ангелов. Как можаха да го пропуснат?! Ще се оплаче на Цв. Цв. и ще му занесат наградата на крака.


Всичко за коронавируса
Още новини
Великобритания обяви извънредна ваксинационна кампания срещу полиомиелит за деца под 9 г.
11.08.2022 09:31:23

Великобритания обяви извънредна ваксинационна кампания срещу полиомиелит за деца под 9 г.

Великобритания стартира извънредна кампания за ваксинация срещу полиомиелит на деца в Лондон на в ...

21,85% положителни проби, деветима починали
11.08.2022 08:42:16

21,85% положителни проби, деветима починали

1429 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 6541 теста, което прави 21,8 ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...