Неделя, 25 Октомври 2020
06
ноем
5
 

Наградиха най-добрите примери за иновации в здравния сектор

Започна Петата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор"

Вторник, 06 Ноември 2018 | 10:44:15 Надежда Ненова
5

„Вярвам, че добри иновативни решения могат да се намерят. Важно е да се намерят и, за да не се налага да се търсят екстремни решения за отделни региони в страната“. Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна ком

„Вярвам, че добри иновативни решения могат да се намерят. Важно е да се намерят и, за да не се налага да се търсят екстремни решения за отделни региони в страната“. Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, по време на откриването на петата конференция, посветена на здравния сектор и проблемите в здравеопазването в България.

През тази година „Капитал“ и американския фармацевтичен концерн Abbvie наградиха авторите на най-добрите примери за иновация в здравния сектор. Председателстваното от д-р Дариткова жури е разгледало 36 проекта с изключителни постижения за животоспасяващи интервенции и инициативи за профилактика, превенция и информация на пациентите. Д-р Дариткова изрази съжаление, че наградени са само проекти на големите университетски болници и надежда, че за проектите на малките болници също ще се намери начин как да бъдат поощрявани.

Наградата на „Капитал“ беше връчена на сдружение „Образование и здраве“ в Пловдив, което заедно с екипа на детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, е създало среда за децата в болницата, в която те учат, творят, играят и се забавляват. През клиниката са преминали 6000 деца, които са прекарвали времето си със своите учители като част от лечебния процес.

Наградата на Abbvie отиде при фондация Българско рационално общество, което се бори срещу псевдонауката, която директно застрашава живота на пациентите.

Награда беше дадена на д-р Нурфет Алиоски от УМБАЛ „Св. Анна“ и екипа – доц. Росен Калпачки, доц. Божидар Финков, доц. Васил Велчев, д-р Лъчезар Иванов, д-р Цветанка Праматарова, д-р Веселин Георгиев, д-р Димитър Николаков, д-р Мария Георгиева, р. лаб. Йоана Шутелова и сестра Весела Нинова за прилагане на механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт. Резултатът е 44 пациента с тежък инсулт, като 50% от тях са изписани на собствен ход, а 27% с помощни средства.

Наградени бяха и „Аджъбадем Сити клиник- Онкологичен център“ за методиката за облъчване в условията на контролирано дишане в дълбок инспириум при пациентки с рак на лява млечна жлеза, която вече е въведена рутинно и изпълнена при 200 пациентки.  

Иво Петров от Аджибадем Сити клиник – Кардиологичен център получи награда за ендоваскуларното лечение на аортна дисекация, което позволява лечение без обща анестезия, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва в пълен обем след 2 часа. Може да бъде дехоспитализиран на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно.

Подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова заяви, че НЗОК също има своя принос за тези иновативни успехи. „Новите технологии и иновативните терапии се случват с нашата подкрепа“, каза д-р Пенкова.

По думите на д-р Григор Димитров, представител на Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК българските работодатели повече от всички биха желали техните служители да са здрави и подкрепят инициативата на министър на здравеопазването Кирил Ананиев за сериозни реформи в сектора.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви в приветствието си, че е изключително важно в каква среда протича процеса между лекар и пациент, тъй като е недопустимо да се говори само за лекари или само за пациенти. „Целта на такива форуми, като днешния, е да помогне да се възстанови взаимното доверие между лекари и пациенти“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БФС проф. Илко Гетов и директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев подчертаха, че ще направят всичко възможно иновативните технологии в лекарствата да стигнат до хората. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8Xs4

Гост 07.11.2018 10:19:06

Дърта, изкукала "мома англичанка"...

Гост 07.11.2018 10:17:33

„Новите технологии и иновативните терапии се случват с нашата подкрепа“, каза д-р Пенкова. Брей-й...!!! С подкрепата на такива като нея не само, че се стопират всякакви нови технологии и иновации, но се ликвидират цели структури и се ограничава достъпа на здравно осигурените лица до медицинска помощ. Нахалството, лицемерието и гьонсуратлъка на подобни комплексирани екземпляри, които са попаднали на властови позиции по несподелим начин, нямат предел.

Baltov 06.11.2018 13:30:33

Защото не е иновативен!

Гост 06.11.2018 12:39:31

Пак се наградихме, ама защо забравихте мениджъра на годината,6 - поколение Проф.Балтов?Не е от отбора на капитал

Не сте прав 06.11.2018 15:08:53

Най-голямата обида е за измисления "доцент" Коце Ангелов. Как можаха да го пропуснат?! Ще се оплаче на Цв. Цв. и ще му занесат наградата на крака.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проучване сочи: Над 40% от французите не искат да се ваксинират срещу COVID-19
24.10.2020 12:40:12

Проучване сочи: Над 40% от французите не искат да се ваксинират срещу COVID-19

41,11% от французите, участвали в глобално проучванe за нагласите към ваксините, са заявили, че н ...

БЛС: Болниците трябва да останат отворени, а дискотеките да се затворят
24.10.2020 11:22:53

БЛС: Болниците трябва да останат отворени, а дискотеките да се затворят

Снощи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов разпореди да бъде спрян плановия ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...