Вторник, 29 Септември 2020
24
юни
 

Биологът Ивайло Стойков:

Надявам се никога да не използвам стволовите клетки на децата си, но застраховката ми е направена

Неделя, 24 Юни 2018 | 13:09:16 Надежда Ненова


Ивайло Стойков е роден на 01.02.1981 г. в гр. Карлово. Завършил е биология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. От няколко години е биолог в МБАЛ „Надежда” и Тъканна Банка Биорегенерация. Учи магистратура по клетъ
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Ивайло Стойков е роден на 01.02.1981 г. в гр. Карлово. Завършил е биология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. От няколко години е биолог в МБАЛ „Надежда” и Тъканна Банка Биорегенерация. Учи магистратура по клетъчна биология в СУ.

„Изпълнил съм си мечтите“, каза Ивайло Стойков пред Zdrave.net. Той е един от главните биолози на тъканната банка към МБАЛ Надежда по отношение на извличането и съхранението на стволовите клетки. Терапиите със стволови клетки са една от най-бързо развиващите се области в съвременната медицина. Дали и доколко стволовите клетки биха могли да са подходящо лечение в случай на медицинска нужда, може да бъде преценено само и единствено от лекуващия екип във всеки отделен конкретен случай, а крайният успех на лечението зависи от множество фактори - какво е заболяването и в какъв стадий се намира, има ли съпътстващи диагнози, какви са възрастта и теглото на пациента, на каква терапия е бил подлаган до момента и пр. Въпреки това, ако човек разполага със собствен биологичен материал, е по-добрият вариант в случай на нужда, категоричен е Стойков.

 

Г-н Стойков, защо избрахте биологията за своя професия?

Преди години имах лична драма, която ме накара да си обещая, че един ден ще се занимавам с биология и по-специално с клетъчно култивиране, за да мога да помагам на хора, които имат нужда точно от това. Личната си драма няма да я конкретизирам, но това беше причината да се занимавам с биология и благодаря на съдбата, че успях да осъществя мечтата си.

Какво представлява клетъчното терапия?

 Това е въпрос по-скоро към хематолозите, но моята част от процеса е да подготвя биологичния материал и да го съхраня достатъчно дълго и добре, за да може да бъде използван при необходимост. В нашата тъканна банка основно взимаме стволови клетки от плацента веднага след раждането на детето. Тогава наш специално обучен екип събира останалото количество кръв от плацентата, непосредствено след отделянето на бебето от пъпната връв. Веднага, след като се извърши пробовземането, пробата се доставя в лабораторията на тъканната банка. Там започва обработката преди съхранението. От остатъчната кръв от плацентата отделяме хемопоетични стволови клетки. Взимаме и сегмент от пъпната връв, от която се отделят мезенхимни стволови клетки. Хемопоетичните стволови клетки най-често се използват за терапии, свързани със заболявания на кръвта като различните видове левкемии. Мезенхимните стволови клетки пък са свързани с регенерация на различни видове тъкани – мускулна, хрущялна, костна тъкан, кожа. Трансплантацията на стволови клетки обаче не е панацея. Стволовите клетки може и да не могат да помогнат понякога, но в никакъв случай няма са навредят.

Трансплантация на стволови клетки от години се прави от донор. Какво е предимството на автоложната трансплантацията?

И в двата случая зависи от организма от коя терапия най-добре ще се повлияе заболяването. Това обаче са възрастни стволови клетки. Докато тези, взети при раждането, не са зрели и имат по-голям обхват на диференциация, което ще рече, че има по-голям шанс да помогнат.

Колко време могат да бъдат съхранявани стволовите клетки?

Принципно сроковете са административни. Стволовите клетки, които са замразени на температура -196 градуса по Целзий, на практика могат да се съхраняват вечно. През тях не протичат никакви процеси. В САЩ наскоро имаше случай на размразена 30-годишна проба, която бе успешно използвана.

В България обаче все още не се провежда лечение с частно  сбанкиранитволов клетки.

И в България се правят трансплантации, но от донорски материал. Например в детската онкохематология. Там лекуват деца с донорски материал от костен мозък. За материала от пъпна връв у нас все още няма регулация и засега никой не се наема да я въведе. Когато се налага трансплантацията да бъде направена в чужбина, ние осигуряваме транспортирането до лечебното заведение там с контрол на температурата. До момента от нашата тъканна банка нямаме нито една освободена проба за лечение.

Вие самият имате две деца, съхранил ли сте техни стволови клетки?

За съжаление за първото ми дете нямах възможност да съхраня. Сега ще чакаме да се разклатят млечните му зъбчета. От тяхната пулпа отделяме стволови клетки, които са точно като тези от тъканта на пъпната връв. При второто ми дете обаче присъствах на раждането, обработиха и замразих пробите.  Сега вече съм доста по-спокоен. Надявам се никога да не ги използвам, но застраховката ми е направена. В началото много се чудех дали няма да предизвикам съдбата, но в последния момент се реших.

Колко е натоварена професията Ви?

Вече не искам да използвам израза 24/7, но реално е точно така. Натоварено е. Понякога работата ни е свързана с пътувания извън София. Тази седмица ни предстои ходене в Тутракан за пробовземане по време на раждане. След като се върнем в София, трябва да обработим пробата. Това е свързано с десетки часове ангажираност. От самото начало сме приели индивидуалното отношение към пациента и това понякога може да отнеме дори 30 часа. Но когото пък имаме възможност си почиваме качествено.

Как?

Аз много обичам да карам колело, да се разхождам в гората със семейството си. Харесват ми екстремните спортове. Обичам да плувам и да карам уейкборд в Братушково.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xsvw


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...