!
Събота, 27 Юли 2024
02
май
1
 

Над 400 000 души у нас страдат от бронхиална астма

Днес отбелязваме Световния ден на заболяването

Вторник, 02 Май 2023 | 14:37:57
1

Повече от 400 млн. пациенти по света са с астма. В България с бронхиална астма са над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в с

Повече от 400 млн. пациенти по света са с астма. В България с бронхиална астма са над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в спешна помощ.

Тези данни съобщава директорката на Белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска във връзка със Световния ден на астмата, който отбелязваме днес. В него се включва Българското дружество по белодробни болести, като организатор е Глобалната инициатива за астма, а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по цял свят.

„Целта на инициативата е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма, да се насочи общественото внимание към профилактиката, рисковите фактори в околната среда, разпознаване симптомите на астмата и ранната диагностика на заболяването, както и върху възможностите за лечение на болестта и поддържането й под контрол“, обяснява д-р Цветомила Дудевска и уточнява, че инициативата през тази година протича под мотото „Грижа за ВСЕКИ с астма“.

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове и може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно, отбелязва още д-р Дудевска.

По думите ѝ противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на възпалението при астма. То се характеризира с оток и стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането.

Симптомите на астмата се изразяват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите. Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите посещават специалист – пулмолог или алерголог – късно.

Специалистите са категорични, че астмата може да бъде държана под контрол с медикаменти, което намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните. Според Световната здравна организация (СЗО) астмата е от основно значение за общественото здраве. По данни на организацията повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи, свързани със заболяването в световен мащаб, са 417 918.

Д-р Дудевска изтъква пет факта за астмата:

1. Един от 16 българи има астма. В България с бронхиална астма са над 400 000 души.

2. Астмата е и най-честото хронично заболяване в детска възраст. Близо 5,1 млн. деца на възраст под 18 години са с астма.

3. Заболяването се среща по-често при жените: 3 пъти по-вероятно е те да бъдат хоспитализирани поради проблеми с астмата в сравнение с мъжете.

4. Астмата убива всеки ден. Всички пациенти с астма са в риск от сериозно изостряне на заболяването, независимо от неговата тежест, придържане към терапията или ниво на контрол.

5. С тежка астма са 3,7% от астматиците. Това е трудна за лечение астма, която е неконтролирана, въпреки спазване на оптималното лечение с инхалаторна терапия и овладяване на съпътстващите състояния и фактори. Влошава се при намаляване на инахалаторната терапия. За пациентите с неконтролирана тежка астма, при които не се постига контрол на заболяването въпреки оптималното инхалаторно лечение, в международните ръководства се препоръчва биологично лечение. 

Българското дружество по белодробни болести се включва в Световния ден на астмата с инициативи по места.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j$%M

Гост 02.05.2023 22:14:28

Астмата е най - честото хипер диагностицирано страдание, особено в детската възраст. Всички циганчета са с астма и решение от ТЕЛК. А за да получат заветното ЕР, масово се хоспитализират фиктивно, за което са виновни т.н. лекари продаващи се за дребни пари.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...