Четвъртък, 20 Февруари 2020
29
апр
1
 

Наум Шопов: Щом агресията срещу медиците продължава, значи наказанието е недостатъчно

Неделя, 29 Април 2018 | 11:30:00 Надежда Ненова
1

Наум Шопов-младши, който втори сезон блести в ролята на д-р Борис Тасев в сериала на медицинска тематика „Откраднат живот” по Нова телевизия, вече е завършил медицина семестриално. Той вече е взел държавните си изпити по „Вътрешни
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Наум Шопов-младши, който втори сезон блести в ролята на д-р Борис Тасев в сериала на медицинска тематика „Откраднат живот” по Нова телевизия, вече е завършил медицина семестриално. Той вече е взел държавните си изпити по „Вътрешни болести“ и „Педиатрия“ и му остават още само няколко крачки до дипломирането. По наследство Наум би трябвало да е актьор. Дядо му е големият Наум Шопов, баща му – Христо Шопов, а майка му – Марияна Станишева, която също е актриса. На сцената стъпва за първи път 7-годишен, когато в Народния театър изиграва главната роля в пиесата „Кукувицата“ от Елин Рахнев. Пред Zdrave.net 23-годишният Наум обаче заяви, че истинският му път е в медицината.

 

- Г-н Шопов, как решихте да станете лекар?

В училище, когато ме оставиха на поправка по биология, се наложи да седна да уча, за да мога да мина годината. Тогава осъзнах, че тя ми е изключително интересна. Постепенно се насочвах все повече и повече към медицината, докато в един момент реших, че искам да прекъсна семейната традиция окончателно и да следвам медицина.

- Какво смятате да специализирате и какво провокира избора Ви на специалност?

Искам да специализирам Пластична хирургия, защото е много голяма и разнообразна специалност. Не мога да я разделя на части, така че да кажа кое от нея ме привлича най-много.  Ако се опитам да го направя, би означавало да излъжа.

- Смятате ли след дипломирането си да останете в България и каква би била причината, която би Ви мотивирала да работите тук?

Да, смятам слее завършването си, да остана в България. Смятам, че в България има много добри специалисти, от които има какво да се научи.

- В коя болница виждате професионалната си реализация или предпочитате частната практика?

Начало на медицинската ми кариера ще бъде в „Пирогов“, а след това кой знае…

- Кои са най-впечатляващите случаи, с които сте се сблъсквали в следването си по медицина?

Случаите са много - от органни недостатъчности с единствен изход - трансплантация, сложни васкулитни заболявания и какво ли още не.

- Един от големите проблеми във всекидневието на медиците е агресията срещу тях. Как, според Вас, той може да бъде решен?

Чрез възпитание и наказание. Възпитание означава хората да бъдат научени да уважават лекарската професия и хората, които я упражняват. А наказанието трябва да е сериозно за тези, които си позволяват да прилагат какъвто и да било вид насилие върху колегите.  Проблемът, разбира се, никога не е едностранен и както има лоши адвокати, лоши хлебари или лоши бояджии, така е нормално да има и лоши лекари. Това, че един човек се е срещал с лош представител на дадена професия обаче не означава, че всички представители на тази професия са такива.

- Наказание има. Според Вас то е недостатъчно ли?

- Явно е, че не е достатъчно, щом продължава да има посегателства върху лекари.

- Как успявате да се справите със стреса и да предотвратите „синдрома на прегарянето“?

Изпускам напрежението с тренировки и автомобили. Тренирам в залата 6 пъти седмично по около час на ден. Занимавам се достатъчно дълго с фитнес и мога да си направя собствена програма. Разчитам на знанията си. Колкото до автомобилите – фен съм на автомобилния спорт. Ходя по състезания и на тестдрайв. Благодарение на популярността, която добих, мога да карам колите, които обичам.

- Имало ли е случай, в който сте съжалили, че не сте избрал по-прагматична и не толкова натоварваща професия? Или пък, че не сте посветил на професията на родителите и дядо си?

Не мога да кажа, че не съм се замислял дали съм взел правилното решение със следването на медицина, но за момента не съм съжалявал.

- Кои са любимите ви занимания извън болницата?

Спорт, пътуване, автомобили. Обичам да обикалям Европа и по-специално – Гърция и Италия.

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1b8E

Гост 30.04.2018 08:40:42

Да, съгласен съм с призива! Не съм съгласен този псевдо-секс символ в киното и псевдо бъдещ лекар /пластичен хирург да бъде интервюиран.


Още новини
От печата: ДАНС влезе в МБАЛ-Раднево, коронавирус, единен пазар на данни в ЕС
20.02.2020 09:01:09

От печата: ДАНС влезе в МБАЛ-Раднево, коронавирус, единен пазар на данни в ЕС

Влизането на прокурори и агенти на ДАНС в болницата на Раднево, за да проверят сигнал от кмета д- ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...