Сряда, 27 Октомври 2021
26
март
 

Националната програма за борба с вирусните хепатити и туберкулозата влиза за одобрение в МС

Петък, 26 Март 2021 | 17:44:49 Надежда Ненова


Експертен съвет ще бъде създаден в рамките на предстоящата Национална програма за борба с туберкулозата, диагностика и лечение на вирусни хепатити към Министерството на здравеопазването. Това съобщи доц. Тонка Върлева, директор на дирекция “Промо

Експертен съвет ще бъде създаден в рамките на предстоящата Национална програма за борба с туберкулозата, диагностика и лечение на вирусни хепатити към Министерството на здравеопазването. Това съобщи доц. Тонка Върлева, директор на дирекция “Промоция на здраве, превенция на болести и зависимости” в Министерството на здравеопазването, по време на форума „Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?“, който се проведе днес.

Програмата ще бъде внесена следващата седмица в Министерски съвет и се очаква да стартира веднага, след като бъде одобрена. „Ще се постараем да осигурим максимално ранна диагностика и бързо включване на терапия, следвайки международните стандарти и препоръките на нашите експерти“, каза доц. Върлева.  

Председателят на сдружение „ХепАктив“ Силвана Лесидренска съобщи, че водят дело срещу НЗОК. "От 2016 г. водим дела срещу Здравната каса. Това е четвърто и касае лечението на хепатит С и налагането на определени ограничения от страна на Касата спрямо пациентите - налагането на задължителна чернодробна биопсия и задължителната хоспитализация, която в момента в условия на COVID е абсолютно неприложима. Очакваме до месец да излезе решението на ВАС по казуса“, каза тя.

„Когато се повдигнат въпросите за хепатита на местата, в чиито правомощия са да направят нужните нормативни промени, но без те да са задължени по европейски програми или от СЗО, не ни обръщат внимание, а ни гледат като някакви донкихотовци, които просто говорят едни хубави работи. В името на защитата на обществения интерес е нужно създаването на Експертен съвет  по тези заболявания, където да се чуе действително мнението на обществеността, за да не се допускат такива изостанали неща и да бъдат премахвани. Ние няма да се откажем и ще се погрижим българските пациенти да получат най-доброто лечение, а българските програми да отговарят на световните“, каза проф. Красимир Антонов, председател на дружеството по гастроентерология.

 „Улесненият достъп до лечение задължително е свързан с хоспитализация, която не е необходимо да е три дена, но е задължителна, защото иначе работата е на парче. Качеството на живот е много важно, което налага да излезем от инвазивните методи на диагностика. Шестмесечното проследяване по една клинична пътека и една процедура са напълни достатъчни“, коментира д-р Радин Цонев, началник на отделението по Гастроентерология в Acibadem City Clinic Болница Токуда.

„Приемането на Националната програма е ключово, за да се отпушат пътищата за получаване на лесен достъп до лечение и адресиране на ранимите групи“, каза представителят на СЗО-България доц. Михаил Околийски. 

Очаквайте подробности от форумаКоментари по темата

Правила на форума за коментари
GTLx


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани
27.10.2021 09:51:06

Д-р Колчаков: Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани

„Оптимистично е да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата COVID вълна у нас. Смятам, ...

Учени от шест държави събира МУ-Пловдив на конференция
27.10.2021 09:17:19

Учени от шест държави събира МУ-Пловдив на конференция

Медицински университет - Пловдив организира XI-та Югоизточна европейска конференция и XXXI-ва Аса ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...