!
Четвъртък, 25 Април 2024
26
март
 

Националната програма за борба с вирусните хепатити и туберкулозата влиза за одобрение в МС

Петък, 26 Март 2021 | 17:44:49 Надежда Ненова


Експертен съвет ще бъде създаден в рамките на предстоящата Национална програма за борба с туберкулозата, диагностика и лечение на вирусни хепатити към Министерството на здравеопазването. Това съобщи доц. Тонка Върлева, директор на дирекция “Промо

Експертен съвет ще бъде създаден в рамките на предстоящата Национална програма за борба с туберкулозата, диагностика и лечение на вирусни хепатити към Министерството на здравеопазването. Това съобщи доц. Тонка Върлева, директор на дирекция “Промоция на здраве, превенция на болести и зависимости” в Министерството на здравеопазването, по време на форума „Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?“, който се проведе днес.

Програмата ще бъде внесена следващата седмица в Министерски съвет и се очаква да стартира веднага, след като бъде одобрена. „Ще се постараем да осигурим максимално ранна диагностика и бързо включване на терапия, следвайки международните стандарти и препоръките на нашите експерти“, каза доц. Върлева.  

Председателят на сдружение „ХепАктив“ Силвана Лесидренска съобщи, че водят дело срещу НЗОК. "От 2016 г. водим дела срещу Здравната каса. Това е четвърто и касае лечението на хепатит С и налагането на определени ограничения от страна на Касата спрямо пациентите - налагането на задължителна чернодробна биопсия и задължителната хоспитализация, която в момента в условия на COVID е абсолютно неприложима. Очакваме до месец да излезе решението на ВАС по казуса“, каза тя.

„Когато се повдигнат въпросите за хепатита на местата, в чиито правомощия са да направят нужните нормативни промени, но без те да са задължени по европейски програми или от СЗО, не ни обръщат внимание, а ни гледат като някакви донкихотовци, които просто говорят едни хубави работи. В името на защитата на обществения интерес е нужно създаването на Експертен съвет  по тези заболявания, където да се чуе действително мнението на обществеността, за да не се допускат такива изостанали неща и да бъдат премахвани. Ние няма да се откажем и ще се погрижим българските пациенти да получат най-доброто лечение, а българските програми да отговарят на световните“, каза проф. Красимир Антонов, председател на дружеството по гастроентерология.

 „Улесненият достъп до лечение задължително е свързан с хоспитализация, която не е необходимо да е три дена, но е задължителна, защото иначе работата е на парче. Качеството на живот е много важно, което налага да излезем от инвазивните методи на диагностика. Шестмесечното проследяване по една клинична пътека и една процедура са напълни достатъчни“, коментира д-р Радин Цонев, началник на отделението по Гастроентерология в Acibadem City Clinic Болница Токуда.

„Приемането на Националната програма е ключово, за да се отпушат пътищата за получаване на лесен достъп до лечение и адресиране на ранимите групи“, каза представителят на СЗО-България доц. Михаил Околийски. 

Очаквайте подробности от форумаКоментари по темата

Правила на форума за коментари
r28M


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...