Понеделник, 19 Април 2021
26
март
 

Националната програма за борба с вирусните хепатити и туберкулозата влиза за одобрение в МС

Петък, 26 Март 2021 | 17:44:49 Надежда Ненова


Експертен съвет ще бъде създаден в рамките на предстоящата Национална програма за борба с туберкулозата, диагностика и лечение на вирусни хепатити към Министерството на здравеопазването. Това съобщи доц. Тонка Върлева, директор на дирекция “Промо

Експертен съвет ще бъде създаден в рамките на предстоящата Национална програма за борба с туберкулозата, диагностика и лечение на вирусни хепатити към Министерството на здравеопазването. Това съобщи доц. Тонка Върлева, директор на дирекция “Промоция на здраве, превенция на болести и зависимости” в Министерството на здравеопазването, по време на форума „Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?“, който се проведе днес.

Програмата ще бъде внесена следващата седмица в Министерски съвет и се очаква да стартира веднага, след като бъде одобрена. „Ще се постараем да осигурим максимално ранна диагностика и бързо включване на терапия, следвайки международните стандарти и препоръките на нашите експерти“, каза доц. Върлева.  

Председателят на сдружение „ХепАктив“ Силвана Лесидренска съобщи, че водят дело срещу НЗОК. "От 2016 г. водим дела срещу Здравната каса. Това е четвърто и касае лечението на хепатит С и налагането на определени ограничения от страна на Касата спрямо пациентите - налагането на задължителна чернодробна биопсия и задължителната хоспитализация, която в момента в условия на COVID е абсолютно неприложима. Очакваме до месец да излезе решението на ВАС по казуса“, каза тя.

„Когато се повдигнат въпросите за хепатита на местата, в чиито правомощия са да направят нужните нормативни промени, но без те да са задължени по европейски програми или от СЗО, не ни обръщат внимание, а ни гледат като някакви донкихотовци, които просто говорят едни хубави работи. В името на защитата на обществения интерес е нужно създаването на Експертен съвет  по тези заболявания, където да се чуе действително мнението на обществеността, за да не се допускат такива изостанали неща и да бъдат премахвани. Ние няма да се откажем и ще се погрижим българските пациенти да получат най-доброто лечение, а българските програми да отговарят на световните“, каза проф. Красимир Антонов, председател на дружеството по гастроентерология.

 „Улесненият достъп до лечение задължително е свързан с хоспитализация, която не е необходимо да е три дена, но е задължителна, защото иначе работата е на парче. Качеството на живот е много важно, което налага да излезем от инвазивните методи на диагностика. Шестмесечното проследяване по една клинична пътека и една процедура са напълни достатъчни“, коментира д-р Радин Цонев, началник на отделението по Гастроентерология в Acibadem City Clinic Болница Токуда.

„Приемането на Националната програма е ключово, за да се отпушат пътищата за получаване на лесен достъп до лечение и адресиране на ранимите групи“, каза представителят на СЗО-България доц. Михаил Околийски. 

Очаквайте подробности от форумаКоментари по темата

Правила на форума за коментари
bspU


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Още 100 милиона дози от ваксините на BioNTech/Pfizer за ЕС през тази година
19.04.2021 15:13:57

Още 100 милиона дози от ваксините на BioNTech/Pfizer за ЕС през тази година

Компаниите BioNTech и Pfizer ще доставят допълнително 100 милиони дози от ваксините си срещу COVI ...

Почина проф. Мими Стойчева
19.04.2021 14:30:19

Почина проф. Мими Стойчева

Почина ръководителят на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ п ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...