Четвъртък, 19 Май 2022
26
март
 

Националната програма за борба с вирусните хепатити и туберкулозата влиза за одобрение в МС

Петък, 26 Март 2021 | 17:44:49 Надежда Ненова


Експертен съвет ще бъде създаден в рамките на предстоящата Национална програма за борба с туберкулозата, диагностика и лечение на вирусни хепатити към Министерството на здравеопазването. Това съобщи доц. Тонка Върлева, директор на дирекция “Промо

Експертен съвет ще бъде създаден в рамките на предстоящата Национална програма за борба с туберкулозата, диагностика и лечение на вирусни хепатити към Министерството на здравеопазването. Това съобщи доц. Тонка Върлева, директор на дирекция “Промоция на здраве, превенция на болести и зависимости” в Министерството на здравеопазването, по време на форума „Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?“, който се проведе днес.

Програмата ще бъде внесена следващата седмица в Министерски съвет и се очаква да стартира веднага, след като бъде одобрена. „Ще се постараем да осигурим максимално ранна диагностика и бързо включване на терапия, следвайки международните стандарти и препоръките на нашите експерти“, каза доц. Върлева.  

Председателят на сдружение „ХепАктив“ Силвана Лесидренска съобщи, че водят дело срещу НЗОК. "От 2016 г. водим дела срещу Здравната каса. Това е четвърто и касае лечението на хепатит С и налагането на определени ограничения от страна на Касата спрямо пациентите - налагането на задължителна чернодробна биопсия и задължителната хоспитализация, която в момента в условия на COVID е абсолютно неприложима. Очакваме до месец да излезе решението на ВАС по казуса“, каза тя.

„Когато се повдигнат въпросите за хепатита на местата, в чиито правомощия са да направят нужните нормативни промени, но без те да са задължени по европейски програми или от СЗО, не ни обръщат внимание, а ни гледат като някакви донкихотовци, които просто говорят едни хубави работи. В името на защитата на обществения интерес е нужно създаването на Експертен съвет  по тези заболявания, където да се чуе действително мнението на обществеността, за да не се допускат такива изостанали неща и да бъдат премахвани. Ние няма да се откажем и ще се погрижим българските пациенти да получат най-доброто лечение, а българските програми да отговарят на световните“, каза проф. Красимир Антонов, председател на дружеството по гастроентерология.

 „Улесненият достъп до лечение задължително е свързан с хоспитализация, която не е необходимо да е три дена, но е задължителна, защото иначе работата е на парче. Качеството на живот е много важно, което налага да излезем от инвазивните методи на диагностика. Шестмесечното проследяване по една клинична пътека и една процедура са напълни достатъчни“, коментира д-р Радин Цонев, началник на отделението по Гастроентерология в Acibadem City Clinic Болница Токуда.

„Приемането на Националната програма е ключово, за да се отпушат пътищата за получаване на лесен достъп до лечение и адресиране на ранимите групи“, каза представителят на СЗО-България доц. Михаил Околийски. 

Очаквайте подробности от форумаКоментари по темата

Правила на форума за коментари
1cR@


Всичко за коронавируса
Още новини
Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла
18.05.2022 17:26:21

Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла

“Артериалната хипертония е тих убиец – не боли, не сърби и за съжаление я откриваме е ...

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят
18.05.2022 16:59:58

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят

Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото беше, когато се появи коронавирус ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...