!
Вторник, 28 Ноември 2023
14
ноем
 

Невролози: До края на годината ще представим проект на план за действие при пациенти с мозъчен инсулт

Наложително е да бъде създаден регистър на пациентите, прекарали инсулт, призова д-р Теодора Манолова

Вторник, 14 Ноември 2023 | 12:58:40 Невена Попова


До края на годината ще бъде представен проект на Национален план за действие при пациенти с мозъчен инсулт. Това съобщи на пресконференция председателят на Българското дружество по инсулт д-р Филип Алексиев. По думите му проектът е бил разработен, обсъ

До края на годината ще бъде представен проект на Национален план за действие при пациенти с мозъчен инсулт. Това съобщи на пресконференция председателят на Българското дружество по инсулт д-р Филип Алексиев. По думите му проектът е бил разработен, обсъден и утвърден по време на Първия национален конгрес по инсулт, който се проведе в края на октомври. Той ще бъде предоставен на институциите, на професионалните, съсловните и пациентските организации и ще бъде подложен на сериозно обсъждане, за да се превърне в инструмент за действие до 2030 г.

На пресконференцията стана ясно, че такива планове съществуват в цяла Европа и обхващат не само проблемите на лечението в острата фаза на инсулта, а много по-широк диапазон от проблеми – организация на мултидисциплинарните екипи, структура на stroke центровете, консултиране и проследяване на пациентите. 

Специалистите обясниха, че у нас всяка година близо 40 000 души получават исхемичен инсулт, а задачата на 10-те центъра, които предстои да бъдат изградени, ще бъде да координират цялата верига от грижи за пациентите с инсулт – доболнична помощ, рехабилитация, вторична профилактика, достъп до неврохирургична и съдова интервенция.

Според невролога доц. Росен Калпачки, член на ръководството на дружеството, мерките, заложени в плана, имат за цел да осигурят

равнопоставено съвременно лечение на инсулт на всички българи, които се нуждаят от него.

Той допълни, че мултидисциплинарността, в това число и с ендоваскуларни специалисти, е един от най-важните подходи и той трябва да бъде заложен в плана, наред с осигуряването на добро финансиране и възможността за адекватно проследяване на пациентите.

Регистър на пациентите с инсулт в България няма и трябва да бъде създаден, подчерта неврологът д-р Добринка Калпачка. По думите й в развитите страни вече никой не възприема инсулта единствено като медицински проблем, в Европа и света това заболяване са разглежда и откъм неговата социална и икономическа страна.

„Ние не знаем какво се случва с пациента, претърпял инсулт, каква рехабилитация получава, кой я финансира, дали пациентът боледува от други заболявания, каква е продължителността на живота му, с какво качество е животът му, дали болният остава в семейството си, колко от пациентите успяват да се върнат на работа“, обрисува реалната картина у нас в момента д-р Калпачка.

За обезпечаването на мултидсицпилинарен подход се обяви и д-р Теодора Манолова, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ - Стара Загора. Тя бе категорична, че като общество трябва да си даваме сметка колко много се е променила картината на инсултите след COVID пандемията.

„Наблюдава се снижаване на долната възрастова граница за инсулт. Имали сме пациенти на 36 години, имала съм и родилка с инсулт“, сподели тя случаи от собствената си практика и призова да си даваме сметка, че след изписването си от болницата тези хора и техните семейства ще се изправят пред неимоверни трудности, и проблемът ще бъде не само в тяхната ресоциализация, но и в реинтеграцията им.

За превенция никой не говори,

пренебрегват се първичната и вторичната профилактика, каза Дорина Добрева, председател на Асоциацията на пациентите с инсулт и афазия.

По думите ѝ у нас хората, прекарали инсулт, излизат от болнично лечение и попадат в нищото.

„Ако имаме добре организирана система за рехабилитация, с индивидуално прилагане на логопедична терапия, на арт-терапия и музикотерапия, ресоциализацията на много хора ще бъде по-бърза и пълноценна“, каза тя и призова лекари, пациенти и общество си подадат ръка и предприемат действия в една и съща посока.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QVZp


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Стаевска: Биологичните терапии за тежка астма са достъпни у нас, но пациентите не знаят за това
28.11.2023 11:04:15

Проф. Стаевска: Биологичните терапии за тежка астма са достъпни у нас, но пациентите не знаят за това

„Пациентите с тежка астма в България имат достъп до съвременни, биологични терапии, но за с ...

Проф. Александрова: Пневмониите в Китай са резултат от политиката за нулев COVID
28.11.2023 10:11:20

Проф. Александрова: Пневмониите в Китай са резултат от политиката за нулев COVID

Няма нищо тревожно в масовите случаи на пневмония при децата в Китай, тъй като не е идентифициран ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...