Петък, 07 Май 2021
04
окт
1
 

Никотинът не само не вреди, но помага при редица заболявания

Сряда, 04 Октомври 2017 | 14:50:02
1

Противно на масовото мнение, никотинът би могъл да се окаже ефикасно средство за профилактика и лечение на различни здравословни проблеми. Според резултатите от множество изследвания никотинът, разглеждан отделно от цигарите, с които обикновено се асоц

Противно на масовото мнение, никотинът би могъл да се окаже ефикасно средство за профилактика и лечение на различни здравословни проблеми. Според резултатите от множество изследвания никотинът, разглеждан отделно от цигарите, с които обикновено се асоциира, може да бъде верен помощник в борбата с редица психиатрични и неврологични разстройства. Сред тях са болестта на Паркинсон, когнитивни нарушения, шизофрения, синдром на Турет, представляващ наследствено неврологично заболяване на централната нервна система, което се проявява в детска възраст и се характеризира с множествени моторни тикове. Освен това никотинът спомага за засилване на вниманието и съсредоточаването, поради което специалистите го смятат за мощен когнитивен активатор.

Изследвания

За пръв път предположението, че никотинът притежава редица предимства, прозвучава през 1966 година в изследване на Харолд Кан, епидемиолог в Националния институт по здравеопазване на САЩ. В него са участвали близо 300 000 военни, служили в периода 1917-1940 година. Кан установява, че има очевидна връзка между пушенето и смъртността - пушачите са умирали 11 пъти по-често от рак на белите дробове и 12 пъти по-често от емфизем. Той  обаче е регистрирал и един много любопитен факт, а именно, че пушещите военнослужещите са умирали три пъти по-рядко от болестта на Паркинсон, отколкото непушещите им колеги. Изводите на Кан са приети зле от научната общност и той е обвинен в повърхностност и недостоверност на изследванията. Въпреки това, пет години по-късно, епидемиолозите от университета „Джон Хопкинс” публикуват доклад, в който отново се потвърждава твърдението, че пушачите са по-малко склонни към заболяване от Паркинсон.

През 1979 година невробиологът от Лос Анжелис Мари Франсоаз Чеселе отбелязва, че никотинът повишава нивото на допамин - невротрансмитер, необходим за повишаване на степента на внимание. Освен това, тя установява, че допаминът спомага за контрола върху опорно-двигателната система, което е и ключово за облекчаване на симптомите от болестта на Паркинсон. По-късни изследвания, извършени върху маймуни, разкриват и още една полза от никотина - повечето опитни екземпляри са се избавили не само от симптомите на Паркинсон, но и от страничния ефект, предизвикан от действието на препарат, използван в лечението на болестта. След този период множество проучвания, извършвани върху плъхове, мишки и примати, откриват аналогичен ефект от никотина.

Форма

Съвременната фармакология може да ни предложи никотин в единствена форма и с една единствена цел – никотинозаместваща терапия (дъвка, инхалатори, назален спрей, лепенки), създадени, за да помогнат на пушачите постепенно да се откажат от вредния навик. Единствено тази форма на никотина е официално одобрена почти във всички страни. В същото време липсват сериозни доказателства, че подобна терапия е ефикасна, докато обратната теза е отдавна потвърдена в няколко научни разработки. Така например през 2012 година приключи изследване, в което бяха включени 787 лица, отказали скоро цигарите. Според резултатите при онези от тях, които са провеждали никотинозаместваща терапия, случаите на рецидиви са били също толкова, колкото и при групата, опитвала да откаже цигарите самостоятелно.

Оказва се, че полза от никотина могат да имат и хора без здравословни проблеми. Според психолога Дженифър Рустед от университета в Съсекс, Великобритания, той е „най-сигурният когнитивен енхансером“, тоест препарат, който разширява възможностите на мозъка. Поради това той може да бъде препоръчан с цел засилване на потенциалната памет. 

Може би най-полезният и интересен факт, изведен при изследванията от последните години, е, че след опитите, извършвани с плъхове и други лабораторни животни, никотинът не предизвиква у тях силно привикване. Това изцяло противоречи на общото убеждение, че никотинът е наркотик, предизвикващ изключително силна зависимост. Въпреки че опитните животни са получавали определено удоволствие от чистия никотин, учените нито веднъж не са отбелязали силна зависимост.

Заместители

Поради всички тези факти все повече експерти по обществено здраве отчитат ролята на никотина в политиките за намаляване на вредата от тютюна. Държавните здравни власти отдавна са установили, че вредите, свързани с пушенето, не се причиняват от никотина, а от веществата, които се образуват при горене на тютюна, и следователно здравето и преживяемостта могат да се подобрят с преминаване към форми на никотин, които не предполагат процес на горене, завява Умберто Тирели, директор на Департамент по медицинска онкология в Авиано, Италия.

“Днес виждаме бързо развитие на базирани на никотин продукти, които представляват ефективен заместител на цигарите, но са с по-малък риск. Такива са например електронните цигари и други продукти с изпаряване, бездимният тютюн с ниско съдържание на нитрозамин като снус и други нискорискови негорими никотинови или тютюневи изделия, които могат да се превърнат в реални алтернативи на пушенето в бъдеще“, се посочва в писмо до Световната здравна организация, в което са включени 53 изявени експерти по обществено здраве и водещи учени от осемнадесет държави.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6hgD

Elf 05.10.2017 08:40:38

Tova e tochnoto miasto za tazi ,,fake-news,,.A heroina pravi chudesa.Za zigarite pitaite Peevski.Za drogata pitaite GERB.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Сибила Маринова: Болниците - донорски бази в страната са малко
07.05.2021 09:51:26

Д-р Сибила Маринова: Болниците - донорски бази в страната са малко

Болниците - донорски бази в страната са малко. Това трябва да се промени. Това заяви през bTV д-р ...

Германия отменя COVID ограничения за ваксинирани и преболедували
07.05.2021 08:59:41

Германия отменя COVID ограничения за ваксинирани и преболедували

Долната камара на германския парламент гласува отмяна на редица коронавирусни ограничения за хора ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...