!
Понеделник, 29 Април 2024
31
ян
 

Нова генна терапия дава шанс на пациенти с нелечими досега лимфоми

Понеделник, 31 Януари 2022 | 17:15:39


Комитетът по лекарства в хуманната медицина (CHMP) при Европейската агенция по лекарствата препоръча на ЕК да издаде разрешение за нова генна терапия, насочена към няколко вида лимфоми, чието успешно лечение по стандартните схеми остава проблематично,

Комитетът по лекарства в хуманната медицина (CHMP) при Европейската агенция по лекарствата препоръча на ЕК да издаде разрешение за нова генна терапия, насочена към няколко вида лимфоми, чието успешно лечение по стандартните схеми остава проблематично, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор.

Препаратът Breyanzi (lisocabtagene maraleucel) е предназначен за лечение на рецидивиращ или рефрактерен дифузен голям В-клетъчен лимфом (DLBCL), първичен медиастинален голям В-клетъчен лимфом (PMBCL) и фоликуларен лимфом степен 3B (FL3B) след поне две предишни линии на лечение.

Тъй като Breyanzi адресира неудовлетворена медицинска нужда, за създаването му е била оказана подкрепа в рамките на схемата PRIME, платформата на EMA за ранен и засилен диалог с компаниите, разработващи обещаващи нови лекарства, уточняват от ЕMA.

Медикаментът представлява CD19-насочена генетично модифицирана автоложна клетъчна имунотерапия, при която химерният антигенен рецептор (CAR) се свързва с CD19, експресиран върху клетъчната повърхност на туморни и нормални В-клетки. Това предизвиква активиране и пролиферация на CAR-Т клетки, освобождаване на провъзпалителни цитокини и цитотоксична смърт на таргетните клетки. Предимство на препарата е способността му да осигури висок и траен отговор при пациенти с рецидивирал или рефрактерен DLBCL, PMBCL и FL3B. Най-честите нежелани реакции са неутропения, анемия, синдром на освобождаване на цитокини, умора и тромбоцитопения, обясняват експертите.

От началото на тази година агенцията е препоръчала за одобрение и две биоподобни лекарства. Sondelbay (teriparatide) за лечение на остеопороза и Stimufend (pegfilgrastim) за намаляване на продължителността на неутропенията и честотата на фебрилна неутропения след цитотоксична химиотерапия. Три генерични препарата също са получили положително становище от регулатора: Dasatinib Accord (dastinib) и Dasatinib Accordpharma (dasatinib) за лечение на левкемия, както и комбинарания продукт за лечение на диабет тип 2 Vildagliptin / Metformin hydrochloride Accord (vildagliptin /metformin hydrochloride), информират от EMA.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@FQa


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Лидия Чавдарова: Хубаво е, че времето, в което живеем, ни дава възможност да се ползваме от първа ръка от световния опит
28.04.2024 10:22:16 Невена Попова

Доц. Лидия Чавдарова: Хубаво е, че времето, в което живеем, ни дава възможност да се ползваме от първа ръка от световния опит

Доц. д-р Лидия Чавдарова е специалист по нуклеарна медицина. Завършила е медицина в МУ &ndash ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
28.04.2024 09:17:13

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 110 теста. Това сочат данните на ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...