Неделя, 25 Септември 2022
09
авг
4
 

Яко Пилософ, зам.-изпълнителен директор на „Контракс“:

Нямаме е-здравеопазване, защото с всяка смяна на министър се започва отначало

Сряда, 09 Август 2017 | 15:52:29
4

Два са подходите към изработване на национална здравно-информационна система (НЗИС) у нас. Единият, който се опитва вече няколко години, е с обявяването на обществена поръчка да се реализира всичко наведнъж. Другият е постепенният, като при него се пра

Два са подходите към изработване на национална здравно-информационна система (НЗИС) у нас. Единият, който се опитва вече няколко години, е с обявяването на обществена поръчка да се реализира всичко наведнъж. Другият е постепенният, като при него се прави сегмент от системата, след него – втори, който се интегрира с първия, после – трети, интегриран с първите два и т.н.

Това коментира пред Дарик радио зам.-изпълнителният директор на „Контракс“ Яко Пилософ, като уточни, че той самият е привърженик на втория вариант за реализация на е-здравна система у нас. Пилософ даде пример с е-болничния лист, въведен от НОИ, който по думите му е реализиран тъкмо по втория описан подход.

„Големият проблем е, че всъщност няма една консистентност на направлението на работа. Когато се смени дори само министърът на здравеопазването в едно и също правителство, всичко се обръща с главата надолу, концепцията започва отначало. До този момент каквото е направено, нищо не е направено. Когато тръгне да се прави такава система, трябва да има хоризонт не от 4 години, колкото е едно правителство, а хоризонт от 8, 10, 15 години напред, да има яснота, визия за това какво трябва да се направи, кое след кое – нещо, което при нас липсва именно поради този тесен хоризонт от 4 години, а напоследък – и по-кратко“, коментира той.

Експертът посочи, че към момента в извънболничната помощ всички са оборудвани със ЗИС и когато пациент отиде за преглед или манипулация, всичко се отразява в системата. Оттам нататък обаче връзката се прекъсва, отбеляза той. „Започват да се движат едни хартии – дават ви рецепта на хартия, дават ви направление за консултация с лекар на хартия, за лаборатория – също, за рентген и т.н. – всичко е на хартия. Т.е. няма връзка между отделните субекти на здравеопазването и освен всичко друго, няма обобщаване на цялата информация“, посочи Яко Пилософ. По думите му, НЗИС трябва да реши именно тези въпроси – обмен на информация, натрупване на информацията на национално ниво и т.н.

Самата НЗИС е съвкупност от регистри, нормативни документи и системи, които събират информацията на централно ниво в стандартизиран вид, обясни той и даде пример с е-рецептата. „Ако я получите на хартия, макар и разпечатана от компютър, след това, когато отидете в аптеката, трябва някой аптекар да я въведе повторно в системата на аптеката. Днес в цялата страна се въвеждат над 100 000 рецепти. Резултатът от това е – няма начин някъде да не стане грешка. И да не се сбърка самото лекарство, може да се сбърка дозата и в резултат на това възникват животозастрашаващи ситуации. Е-рецептата е лесна за реализация – няма проблем лекарят, който изписва рецептата, автоматично да я запише някъде в облачната услуга и съответно, когато отидете в аптеката, оттам да се свали е-рецептата, без никаква грешка, без да чакате, за да се въведе повторно – и резултатът е налице“, коментира Пилософ. Тук обаче има проблем и той е свързан с кодирането на медикаментите, стана ясно от думите му. „Проблемът е, че няма кодове на ниво търговско наименование в България. Т.е., аспиринът има много форми – аспирин, упсарин, ацетизал, при това всяка фирма го прави в няколко вида опаковки, с различен брой хапчета, с различна големина, тегло и, естествено, различна цена. Има обаче един единствен код на лекарството и това е ацетилсалицилова киселина. А всички останали търговски форми нямат кодове и съответно резултатът е невъзможност да се направи е-рецепта на ниво търговско наименование за всички лекарства, които съществуват в България“, обясни специалистът, като уточни, че по подобен начин стоят нещата и с липсата на кодове в лабораторните изследвания.  

Като неясен момент той посочи още липсата на регламентация за пациентско досие. „Не се знае какво съдържа, кой има право на достъп до него – това са лични данни – и, не на последно място, няма никакви стандартизиращи документи, които да казват как да става обмяната на информацията“, отбеляза той.

Една национална здравно-информационна система ще бъде от полза на първо място за здравните професионалисти – лекари, медсестри, зъболекари, фармацевти и т.н., коментира още Яко Пилософ. На второ място тя ще е от полза за самите пациенти. „Няма по-добър контрол от това пациентът да влезе и сам да може да види своите изследвания, епикризи, направления и т.н.“, коментира експертът.

На трето място НЗИС ще ползва органите, които управляват системата на здравеопазване – МЗ, здравна каса, Министерство на финансите и т.н. „Те ще могат да направят анализ на тези процеси. Анализът и статистиката са много мощно оръжие“, отбеляза Пилософ и допълни, че при наличието на НЗИС е много лесно да се засекат конкретни опити за измами на системата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D*Lf

Гост 10.08.2017 08:05:26

Яко Пилосов си е купил част от 12 млн по оперативната програма. Почва битката за останалата част. Технологика също е напазарувала вече. Но това не е никак трудно щом тези пари са дадени в ръцете на крадливата, мързелива и тъпа дУсентка марияна василева от мз. След вече по-малко от 2 години ще има нещо само в банковата й сметка

БЛС Въоръжено крило 09.08.2017 23:57:07

Човека е от отдавна - за него всичко е ЗИС )Завод Имени Сталина, сега имени Лихачёва — одна из старейших автомобилестроительных компаний России). В нормалния смят се наричат по няколко начина в зависимост от функциите. Ако тъпата програма Хипократ на Контракс е ЗИС, то нормалните са комплексни добре работещи програми! Тез докато не ги обесят няма да се оправи България. Цялата фамилия Пилософ вкупом трябва да бъде изтребена.

БЛС-Въоръжено Крило 10.08.2017 16:09:20

Е това не съм го писал аз, използвайте си други никове. ако обичате. Не че не съм съгласен с много неща, но не искам някакво комуне утре да писка ,че го заплашват по форумите. А и ще те търсят по IP адреса, а не по моя ник после....

Dr_Doolittle 09.08.2017 17:11:22

Яко Пилософ А? Якооооо ...! Всичко става ясно и си идва на мястото, що не казахте ,че става въпрос пак за потомствените комунета окупирали всякакви сектори от здравното дело. А системата ви другари няма да тръгне докато не я прекръстите на АЗИС ха-ха-ха . И другари 'експерти' , всяка опаковка има уникален баркод за съответната търговска форма медикамент и това над което се тюхкате отдавана е измислено по света и работи. Проблемът ви е ,че политическите галфони нямат пари да издадат смарт карти на населението ,които да са основа на Е-здравеопаззването . Иначе пак Яко ще смъкнете паричките на данъкоплатците с кухи анархо здравно информационни системи (АЗИС)


Всичко за коронавируса
Още новини
БФС: 1 от 131 пациента умира от медикаментозна грешка
25.09.2022 12:56:13 Надежда Ненова

БФС: 1 от 131 пациента умира от медикаментозна грешка

„Нашето мото e правилното лекарство да стигне до правилният пациент в правилното време, пра ...

Д-р Йордан Спирдонов: Стремя се да помагам на младите колеги, да ги насочвам и подкрепям, защото те са бъдещето
25.09.2022 10:51:50 Невена Попова

Д-р Йордан Спирдонов: Стремя се да помагам на младите колеги, да ги насочвам и подкрепям, защото те са бъдещето

Д-р Йордан Спирдонов, д.м. е специалист по образна диагностика към УМБАЛ „Царица Йоанна ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...