!
Понеделник, 22 Април 2024
09
авг
4
 

Яко Пилософ, зам.-изпълнителен директор на „Контракс“:

Нямаме е-здравеопазване, защото с всяка смяна на министър се започва отначало

Сряда, 09 Август 2017 | 15:52:29
4

Два са подходите към изработване на национална здравно-информационна система (НЗИС) у нас. Единият, който се опитва вече няколко години, е с обявяването на обществена поръчка да се реализира всичко наведнъж. Другият е постепенният, като при него се пра

Два са подходите към изработване на национална здравно-информационна система (НЗИС) у нас. Единият, който се опитва вече няколко години, е с обявяването на обществена поръчка да се реализира всичко наведнъж. Другият е постепенният, като при него се прави сегмент от системата, след него – втори, който се интегрира с първия, после – трети, интегриран с първите два и т.н.

Това коментира пред Дарик радио зам.-изпълнителният директор на „Контракс“ Яко Пилософ, като уточни, че той самият е привърженик на втория вариант за реализация на е-здравна система у нас. Пилософ даде пример с е-болничния лист, въведен от НОИ, който по думите му е реализиран тъкмо по втория описан подход.

„Големият проблем е, че всъщност няма една консистентност на направлението на работа. Когато се смени дори само министърът на здравеопазването в едно и също правителство, всичко се обръща с главата надолу, концепцията започва отначало. До този момент каквото е направено, нищо не е направено. Когато тръгне да се прави такава система, трябва да има хоризонт не от 4 години, колкото е едно правителство, а хоризонт от 8, 10, 15 години напред, да има яснота, визия за това какво трябва да се направи, кое след кое – нещо, което при нас липсва именно поради този тесен хоризонт от 4 години, а напоследък – и по-кратко“, коментира той.

Експертът посочи, че към момента в извънболничната помощ всички са оборудвани със ЗИС и когато пациент отиде за преглед или манипулация, всичко се отразява в системата. Оттам нататък обаче връзката се прекъсва, отбеляза той. „Започват да се движат едни хартии – дават ви рецепта на хартия, дават ви направление за консултация с лекар на хартия, за лаборатория – също, за рентген и т.н. – всичко е на хартия. Т.е. няма връзка между отделните субекти на здравеопазването и освен всичко друго, няма обобщаване на цялата информация“, посочи Яко Пилософ. По думите му, НЗИС трябва да реши именно тези въпроси – обмен на информация, натрупване на информацията на национално ниво и т.н.

Самата НЗИС е съвкупност от регистри, нормативни документи и системи, които събират информацията на централно ниво в стандартизиран вид, обясни той и даде пример с е-рецептата. „Ако я получите на хартия, макар и разпечатана от компютър, след това, когато отидете в аптеката, трябва някой аптекар да я въведе повторно в системата на аптеката. Днес в цялата страна се въвеждат над 100 000 рецепти. Резултатът от това е – няма начин някъде да не стане грешка. И да не се сбърка самото лекарство, може да се сбърка дозата и в резултат на това възникват животозастрашаващи ситуации. Е-рецептата е лесна за реализация – няма проблем лекарят, който изписва рецептата, автоматично да я запише някъде в облачната услуга и съответно, когато отидете в аптеката, оттам да се свали е-рецептата, без никаква грешка, без да чакате, за да се въведе повторно – и резултатът е налице“, коментира Пилософ. Тук обаче има проблем и той е свързан с кодирането на медикаментите, стана ясно от думите му. „Проблемът е, че няма кодове на ниво търговско наименование в България. Т.е., аспиринът има много форми – аспирин, упсарин, ацетизал, при това всяка фирма го прави в няколко вида опаковки, с различен брой хапчета, с различна големина, тегло и, естествено, различна цена. Има обаче един единствен код на лекарството и това е ацетилсалицилова киселина. А всички останали търговски форми нямат кодове и съответно резултатът е невъзможност да се направи е-рецепта на ниво търговско наименование за всички лекарства, които съществуват в България“, обясни специалистът, като уточни, че по подобен начин стоят нещата и с липсата на кодове в лабораторните изследвания.  

Като неясен момент той посочи още липсата на регламентация за пациентско досие. „Не се знае какво съдържа, кой има право на достъп до него – това са лични данни – и, не на последно място, няма никакви стандартизиращи документи, които да казват как да става обмяната на информацията“, отбеляза той.

Една национална здравно-информационна система ще бъде от полза на първо място за здравните професионалисти – лекари, медсестри, зъболекари, фармацевти и т.н., коментира още Яко Пилософ. На второ място тя ще е от полза за самите пациенти. „Няма по-добър контрол от това пациентът да влезе и сам да може да види своите изследвания, епикризи, направления и т.н.“, коментира експертът.

На трето място НЗИС ще ползва органите, които управляват системата на здравеопазване – МЗ, здравна каса, Министерство на финансите и т.н. „Те ще могат да направят анализ на тези процеси. Анализът и статистиката са много мощно оръжие“, отбеляза Пилософ и допълни, че при наличието на НЗИС е много лесно да се засекат конкретни опити за измами на системата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6GNj

Гост 10.08.2017 08:05:26

Яко Пилосов си е купил част от 12 млн по оперативната програма. Почва битката за останалата част. Технологика също е напазарувала вече. Но това не е никак трудно щом тези пари са дадени в ръцете на крадливата, мързелива и тъпа дУсентка марияна василева от мз. След вече по-малко от 2 години ще има нещо само в банковата й сметка

БЛС Въоръжено крило 09.08.2017 23:57:07

Човека е от отдавна - за него всичко е ЗИС )Завод Имени Сталина, сега имени Лихачёва — одна из старейших автомобилестроительных компаний России). В нормалния смят се наричат по няколко начина в зависимост от функциите. Ако тъпата програма Хипократ на Контракс е ЗИС, то нормалните са комплексни добре работещи програми! Тез докато не ги обесят няма да се оправи България. Цялата фамилия Пилософ вкупом трябва да бъде изтребена.

БЛС-Въоръжено Крило 10.08.2017 16:09:20

Е това не съм го писал аз, използвайте си други никове. ако обичате. Не че не съм съгласен с много неща, но не искам някакво комуне утре да писка ,че го заплашват по форумите. А и ще те търсят по IP адреса, а не по моя ник после....

Dr_Doolittle 09.08.2017 17:11:22

Яко Пилософ А? Якооооо ...! Всичко става ясно и си идва на мястото, що не казахте ,че става въпрос пак за потомствените комунета окупирали всякакви сектори от здравното дело. А системата ви другари няма да тръгне докато не я прекръстите на АЗИС ха-ха-ха . И другари експерти , всяка опаковка има уникален баркод за съответната търговска форма медикамент и това над което се тюхкате отдавана е измислено по света и работи. Проблемът ви е ,че политическите галфони нямат пари да издадат смарт карти на населението ,които да са основа на Е-здравеопаззването . Иначе пак Яко ще смъкнете паричките на данъкоплатците с кухи анархо здравно информационни системи (АЗИС)


Всичко за коронавируса
Още новини
Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души
21.04.2024 12:44:56

Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип н ...

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове
21.04.2024 12:22:48 Невена Попова

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове

Д-р Цветана Даракчиева е възпитаник на Медицинския факултет при МУ – София. Завършва ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...