Сряда, 07 Декември 2022
24
дек
4
 

Милка Василева:

Остава тревогата ми, че хората продължават да напускат страната

Понеделник, 24 Декември 2018 | 10:47:29 Надежда Ненова
4

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева разказа пред Zdrave.net какво е постигнала асоциацията през 2018 г. и какви са очакванията й от 2019 г. Тя сподели и кои са тревогите й и проблемите

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева разказа пред Zdrave.net какво е постигнала асоциацията през 2018 г. и какви са очакванията й от 2019 г. Тя сподели и кои са тревогите й и проблемите, които все още не могат да намерят решение.

Г-жо Василева, каква е равносметката на БАПЗГ за изминалата година?

За нас годината беше трудна. Изразяваше се в много голяма активност по отношение на срещите ни с Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване, за да можем реално да постигнем целите, които имаме като организация. Като национално отговорна организация ние продължаваме да твърдим, че всичко, което е можело да бъде направено от нас като асоциация за запазване на наличния персонал от професионалисти по здравни грижи, вече е направено. Топката е в ръцете на управляващите. Доволни сме, че все пак беше подписан колективният трудов договор с по-високи основни заплати, които, разбира се, ние не смятаме, че са достатъчни, но за съжаление голяма част от болниците декларираха, че няма да предоставят и тези основни заплати на професионалистите по здравни грижи. А вече на всички е ясно, че това е един от основните проблеми, които мотивират хората да напускат страната.

Като организация сме удовлетворени, че положихме максимални усилия в разговорите с министерството, с работодателските организации и всъщност беше подписан един по-добър колективен трудов договор и естествено се надяваме поне в една част от лечебните заведения да бъдат получавани тези основни заплати, за да могат да продължат хората да работят, екипите да съществуват, за да не се чувства толкова  остро недостигът на професионалистите по здравни грижи, тъй като това веднага рефлектира в качеството на здравните грижи.

Като организация с много специалности през годината отчетохме професионалните празници на акушерките, на рехабилитаторите, на клиничните лаборанти. Участвахме в много различни събития и научни конференции. Проведохме национален форум на професионалистите по здравни грижи в Шумен.  Не сме бедни откъм събития, но тревогата ми за това, че хората продължават да напускат, остава. И всъщност това го отчитаме като един от най-големите ни проблеми и предизвикателства за следващата година. Също така участвахме в много срещи не само по отношение на заплатите, а и във връзка със заплащането на нощния труд. Това го отбелязваме като успех, защото все повече колеги разбират смисъла от участието си в организационен живот, за да можем да бъдем солидарни, да имаме по-високо самочувствие и заедно да извоюваме правата си, да направим професията по-привлекателна и за младите хора.

Какви са очакванията Ви за промяна в здравноосигурителния модел през следващата година?

Ние участвахме активно в работните групи в Министерството. Представихме нашите писмени становища. Имахме възможност да участваме в разглеждането и на другите допълнителни модели, които бяха представени - френския и холандския. Убедени сме, че сегашният ни здравен модел има още възможности да бъде по-добре организиран и да се използват всичките му възможности. Френският и холандският модел са добри, но са и на-скъпите европейски модели на здравеопазване и естествено не смятаме, че могат да бъдат директно заимствани от българското общество. Не само поради липса на достатъчно финансови средства, но и поради различното мислене за здравеопазването. В същото време отчитаме, че дългосрочните грижи, патронажните грижи, които са изключително застъпени в двата модела, са една от задачите, които стои пред БАПЗГ. Убедени сме, че дългосрочните и патронажните грижи трябва да залегнат в новата система на обществено здравеопазване. По отношение на преките два модела, които предложи министър Ананиев - за демонополизация на здравната каса или за допълнителни плащания, сме с особено мнение, тъй като смятаме, че тежестта отново ще бъде върху хората, които и сега плащат своите осигуровки и отново тази част от обществото, която не желае или не може да плаща, ще бъде извън системата. Затова сме убедени, че трябва да продължат разговорите, трябва да се дооценят новите модели. Не сме категорични в становището си „за“ или „против“ единия или другия модел. Мисля, че правилно  прецени министър Ананиев и удължи срока за обсъждане, за да може в началото на следващата година докладите на работните групи да бъдат разгледани и едва тогава да се вземе решение.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
qUZ#

Гост 26.12.2018 07:52:32

Като се има предвид, че HR-ката на НЗОК баба Зойче е близо 70 годишна, не знам кой точно очаквате да привлече млади хора в системата.

555 25.12.2018 15:52:24

първо вън пенсионерите от националната каса и съответно от здравните каси,тогава младите щи ги задържите.на такиви госпожи,които е видно че е в пенсионна възраст,не трябва да им се дава право на изяви.

..... 24.12.2018 22:43:16

На тази не и се напуска сладкия пост от който прибира хилядарки за сметка на работещите.Нагла и долна лъжкиня.

Гост 24.12.2018 11:31:12

тази госпожа нее ли за пенсия вече..айде,време е да се раздвижат нещата.Онзи Кокалов също..писна ни от ващо присъствие толкова години!


Всичко за коронавируса
Още новини
Лиляна Петрова: Трябват законодателни промени за дейността на помощник-фармацевтите
07.12.2022 14:22:04 Невена Попова

Лиляна Петрова: Трябват законодателни промени за дейността на помощник-фармацевтите

Лиляна Петрова е председател на Българската асоциация на помощник-фармацевтите. Днес разговар ...

Пациенти с ревматични заболявания алармираха за затруднен достъп до лечение
07.12.2022 13:35:55

Пациенти с ревматични заболявания алармираха за затруднен достъп до лечение

Пациенти с ревматични заболявания сигнализираха Българския лекарски съюз и омбудсмана Диана Ковач ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...