Събота, 30 Май 2020
24
дек
4
 

Милка Василева:

Остава тревогата ми, че хората продължават да напускат страната

Понеделник, 24 Декември 2018 | 10:47:29 Надежда Ненова
4

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева разказа пред Zdrave.net какво е постигнала асоциацията през 2018 г. и какви са очакванията й от 2019 г. Тя сподели и кои са тревогите й и проблемите

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева разказа пред Zdrave.net какво е постигнала асоциацията през 2018 г. и какви са очакванията й от 2019 г. Тя сподели и кои са тревогите й и проблемите, които все още не могат да намерят решение.

Г-жо Василева, каква е равносметката на БАПЗГ за изминалата година?

За нас годината беше трудна. Изразяваше се в много голяма активност по отношение на срещите ни с Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване, за да можем реално да постигнем целите, които имаме като организация. Като национално отговорна организация ние продължаваме да твърдим, че всичко, което е можело да бъде направено от нас като асоциация за запазване на наличния персонал от професионалисти по здравни грижи, вече е направено. Топката е в ръцете на управляващите. Доволни сме, че все пак беше подписан колективният трудов договор с по-високи основни заплати, които, разбира се, ние не смятаме, че са достатъчни, но за съжаление голяма част от болниците декларираха, че няма да предоставят и тези основни заплати на професионалистите по здравни грижи. А вече на всички е ясно, че това е един от основните проблеми, които мотивират хората да напускат страната.

Като организация сме удовлетворени, че положихме максимални усилия в разговорите с министерството, с работодателските организации и всъщност беше подписан един по-добър колективен трудов договор и естествено се надяваме поне в една част от лечебните заведения да бъдат получавани тези основни заплати, за да могат да продължат хората да работят, екипите да съществуват, за да не се чувства толкова  остро недостигът на професионалистите по здравни грижи, тъй като това веднага рефлектира в качеството на здравните грижи.

Като организация с много специалности през годината отчетохме професионалните празници на акушерките, на рехабилитаторите, на клиничните лаборанти. Участвахме в много различни събития и научни конференции. Проведохме национален форум на професионалистите по здравни грижи в Шумен.  Не сме бедни откъм събития, но тревогата ми за това, че хората продължават да напускат, остава. И всъщност това го отчитаме като един от най-големите ни проблеми и предизвикателства за следващата година. Също така участвахме в много срещи не само по отношение на заплатите, а и във връзка със заплащането на нощния труд. Това го отбелязваме като успех, защото все повече колеги разбират смисъла от участието си в организационен живот, за да можем да бъдем солидарни, да имаме по-високо самочувствие и заедно да извоюваме правата си, да направим професията по-привлекателна и за младите хора.

Какви са очакванията Ви за промяна в здравноосигурителния модел през следващата година?

Ние участвахме активно в работните групи в Министерството. Представихме нашите писмени становища. Имахме възможност да участваме в разглеждането и на другите допълнителни модели, които бяха представени - френския и холандския. Убедени сме, че сегашният ни здравен модел има още възможности да бъде по-добре организиран и да се използват всичките му възможности. Френският и холандският модел са добри, но са и на-скъпите европейски модели на здравеопазване и естествено не смятаме, че могат да бъдат директно заимствани от българското общество. Не само поради липса на достатъчно финансови средства, но и поради различното мислене за здравеопазването. В същото време отчитаме, че дългосрочните грижи, патронажните грижи, които са изключително застъпени в двата модела, са една от задачите, които стои пред БАПЗГ. Убедени сме, че дългосрочните и патронажните грижи трябва да залегнат в новата система на обществено здравеопазване. По отношение на преките два модела, които предложи министър Ананиев - за демонополизация на здравната каса или за допълнителни плащания, сме с особено мнение, тъй като смятаме, че тежестта отново ще бъде върху хората, които и сега плащат своите осигуровки и отново тази част от обществото, която не желае или не може да плаща, ще бъде извън системата. Затова сме убедени, че трябва да продължат разговорите, трябва да се дооценят новите модели. Не сме категорични в становището си „за“ или „против“ единия или другия модел. Мисля, че правилно  прецени министър Ананиев и удължи срока за обсъждане, за да може в началото на следващата година докладите на работните групи да бъдат разгледани и едва тогава да се вземе решение.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
bKL6

Гост 26.12.2018 07:52:32

Като се има предвид, че HR-ката на НЗОК баба Зойче е близо 70 годишна, не знам кой точно очаквате да привлече млади хора в системата.

555 25.12.2018 15:52:24

първо вън пенсионерите от националната каса и съответно от здравните каси,тогава младите щи ги задържите.на такиви госпожи,които е видно че е в пенсионна възраст,не трябва да им се дава право на изяви.

..... 24.12.2018 22:43:16

На тази не и се напуска сладкия пост от който прибира хилядарки за сметка на работещите.Нагла и долна лъжкиня.

Гост 24.12.2018 11:31:12

тази госпожа нее ли за пенсия вече..айде,време е да се раздвижат нещата.Онзи Кокалов също..писна ни от ващо присъствие толкова години!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
През последните години има истински бум на терапевтичните методи за лечение на МС
30.05.2020 11:28:25 Елена Цветкова

През последните години има истински бум на терапевтичните методи за лечение на МС

На 30 май отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза, която засяга над 10 00 ...

14 нови случая на коронавирус у нас, един е на шофьор от Спешна помощ (Обновена)
30.05.2020 08:17:15

14 нови случая на коронавирус у нас, един е на шофьор от Спешна помощ (Обновена)

14 са новозаболелите от COVID-19 за последното денонощие. Това стана ясно от думите на проф. Тодо ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...