!
Вторник, 05 Март 2024
12
май
 

Отбелязваме Световния ден на сестринството

Вторник, 12 Май 2020 | 10:36:19


Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Традицията датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN) и е избран в чест на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 - 1910). Тя организира

Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Традицията датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN) и е избран в чест на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 - 1910).

Тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров честити празника на сестрите от името на УС на БЛС.

„От името на Управителния съвет на Български лекарски съюз и лично от свое име Ви поздравявам всички професионалисти по здравни грижи по случай 12 май – Международен ден на сестринството.

Днешният ден е празник на всички онези, които са избрали тежката, но хуманна професия и са превърнали своето ежедневие в борба за живот.

2020 година беше избрана от Световната здравна организация за Международна година на медицинската сестра и акушерката. По данни на СЗО, за покриване грижите на световното здраве до 2030 година светът се нуждае от още 9 милиона акушерки и медицински сестри. Ние лекарите, както и пациентите, ценим високо Вашия труд. Използвам случая да изразя дълбокото си уважение към Вашия  професионализъм, отговорност и всеотдайност, които имат ключова роля в общата ни работа.

Бъдете силни и търпеливи, защото професията, която сте избрали, изисква много грижа и себеотдаване! Вие сте тези професионалисти, подкрепящи здравето и болката на пациента, надеждата и вярата, които даряват доброта, милосърдие и грижа! Желая Ви здраве, щастие, лични и професионални успехи!“, написа д-р Маджаров в поздравителния адрес.

Поздравления отправи и председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев:

Уважаеми колеги,

От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравявам по случай 12 май – Световен ден на медицинските сестри!

С удоволствие изразявам своята признателност към денонощните труд, усилия и грижи, които полагате и най-вече към индивидуалния подход, благодарение, на който екипната работа е още по-добра.

От името на цялото ръководство на Столична Лекарска Колегия аз Ви поднасям благодарност за времето, усилията, ресурсите, енергията които инвестирате в себенадграждането си.

Вашата изключително хуманна специалност носи заряда на надеждата, че всичко е възможно, че най-доброто винаги предстои!

Бъдете винаги за пример на високия морал и на отдаденост към човешките живот и здраве.

Адмирации към Вас и Вашите възможности! Бъдете здрави и честити!

Честит Професионален празник – 12 май – Световен ден на медицинските сестри!

Поздравленията си към сестрите отправи и изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Анна“-София д-р Славчо Близнаков:

„Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри и тази година празникът е натоварен с особено важни послания. В битката с Ковид19 ставаме свидетели на безброй примери на професионализъм, себеотрицание и не на последно място смелост от страна на нашите специалисти медицински грижи. Пожелавам на всички медицински сестри крепко здраве и много лично щастие! Уверен съм, че все така със сърце и душа ще се грижите за всички пациенти!

Началникът на Националния оперативен щаб и на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски също поздрави сестрите:

"В края на миналата година СЗО определи 2020-а за Световна година на медицинската сестра и акушерката, отбелязвайки 200 години от рождението на Флоранс Найтингейл, която се смята за основоположник на съвременното сестринство. Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра. Става известна с нейната пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война. Затова и ние във ВМА винаги отбелязваме този ден с особена почит към нейното дело и истинската революция, която прави при обгрижването на ранените войници.

 И друг път съм казвал, че медицинските сестри са гръбнака на всяко лечебно заведение. Вашата дейност е не по-малко важна от тази на лекарите. Доказвате го и в настоящата извънредна ситуация, в която във фокуса на вниманието ни са и незаменимите сестрински грижи.

Доказвате го всеки ден – в операционната, в отделението, в кабинета, в лабораторията, край леглото на болните. Кураж, знания, умения и сърце се искат, за да облекчиш страданието в моментите на най-голяма болка и да вдъхнеш надежда там, където са се настанили отчаянието и страхът.

Колеги, благодаря Ви за усилията, за високия професионализъм и отдадеността, с която се грижите за нашите пациенти. Радвам се, че работя с Вас.

Изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски написа:

Честит 12 май - Световен ден на сестринството! Радвам се днес да поздравя всички Професионалисти по здравни грижи, които работят в УМБАЛ Бургас – медицински сестри, акушерки, клинични и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, физиотерапевти и други асоциирани медицински специалисти.

Благодаря Ви, скъпи колеги, че в тези трудни дни продължавате съвестно, с чест и достойнство да изпълнявате своите задължения. Благодаря Ви, че винаги сте на първата линия – най-близо до пациентите и най-близо до лекарите.

Желая Ви най-вече да бъдете здрави, защото от Вашето здраве зависи здравето на цялото ни общество. Като лекар и като ръководител винаги съм се стремил да отстоявам и защитавам Вашите интереси, да зачитам правата Ви и да се боря за достойни и удовлетворяващи условия на труд. Знам, че никога не е достатъчно, но вярвам, че само заедно можем да постигнем повече.

Приемете най-искрени пожелания за лично и семейно щастие, благодарност и признание за труда Ви и от цялото ръководство и Съвета на директорите на УМБАЛ Бургас. Защото без Вас – няма здравеопазване!

Ето и поздравителният адрес на Министерство на здравеопазването:

Днес, 12 май, когато отбелязваме Международния ден на сестринството, приемете моите поздрави за вашия професионален празник.

Честваме го официално от 1974 г. по случай годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл. Тя не само създава тази професия, но и издига авторитета ѝ с личния си пример и нововъведенията, които прилага по отношение на грижите за пациентите.

Днес, когато целият свят е изправен пред изпитанието COVID-19, вие – българските професионалисти по здравни грижи, всеотдайно и с риск за собственото си здраве, без да жалите усилия, утвърждавате високия си професионализъм и незаменимата си роля при осигуряването на навременна, адекватна и компетентна медицинска грижа за всеки пациент.

2020 г. е избрана от Световната здравна организация за година на медицинската сестра и акушерката. За мен това е така, защото качественото и комплексно здравеопазване повече от всякога е немислимо без вас. Приемете признателността ми за отговорното отношение, постоянството и благородството, които проявявате в тази трудна ситуация, въпреки огромното натоварване, при което се налага да работите.

Използвам повода, за да ви благодаря, че в този безпрецедентен за всички ни момент поставяте човешкия живот над всичко. Всеки от вас, които сте на първа линия в битката с пандемията, с труда си днес допринася за повишаването на обществената оценка за работата на професионалистите по здравни грижи.

Бъдете здрави и много успешни!

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KZmG


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...