!
Събота, 27 Юли 2024
13
февр
4
 

Откриха станция за телемедицина в Бургас (Обновена)

Министърът: Това е бъдещето на медицината

Понеделник, 13 Февруари 2023 | 11:52:21 Надежда Ненова
4

Станция за телемедицина в УМБАЛ Бургас бе официално открита по пилотен проект на общината днес в присъствието на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кмета Димитър Николов и директора на лечебното заведение д-р Бойко Миразчийски. С

Станция за телемедицина в УМБАЛ Бургас бе официално открита по пилотен проект на общината днес в присъствието на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, кмета Димитър Николов и директора на лечебното заведение д-р Бойко Миразчийски.

Станцията се намира в новия корпус на болницата. Инсталирано е ново оборудване, с помощта на което бе осъществена първата консултация чрез аудио-визуална връзка с потребители на Дома за стари хора „Цвета и Янка Върбанови“. Има и две мобилни станции, които се намират в домашен социален патронаж, където ще бъдат обслужвани близо 1000 потребители и още 30 в Дома за стари хора.

„Проектът за високотехнологична телемедицина беше осъществен в изключително кратки срокове. Той е в самото начало, макар да засяга много точки, и ще помогне на много хора. Това е бъдещето на медицината“, каза министър Меджидиев.

По думите му в следващия месец – месец и половина в университета в Бургас ще бъде открит и обучителен център. „Той ще помогне на кадрите и ще обучаваме студентите в тази сфера. Това е първа стъпка на пилотния проект, който осъществява Община Бургас. Започнахме с две гимназии в София, а след това ще има подобни проекти и в други градове на страната”, уточни министърът.

Д-р Меджидиев подчерта, че при скорошното си посещение в Израел е видял на практика приложението на телемедицината. „Телемедицината е във всяка една точна на тази страна. Това е една държава с най-високотехнологична медицина. Взимаме идеи от там”, посочи той.

„Имам уверението на софтуерните специалисти, че до месец ще имаме възможност за поставяне на гривни на един голям брой от тези пациенти, които директно в реално време да следят основните жизнени показатели, и когато имаме отклонение от тях в централата на звената, които наблюдават, да се получава сигнал, и дори когато пациентите не са осъзнали, да може да се реагира“, каза още д-р Меджидиев.

Той допълни, че лекарите ще разполагат със специален куфар с набор от устройства, който ще дава възможност за изследване на основни кръвни показатели. „Имам уверението на софтуерните специалисти, че в скоро време на повечето от пациентите ще могат да се поставят гривни, които в реално време да следят основните им жизнени показатели“, каза министърът.

„COVID пандемията като с лупа показа проблемите в здравеопазването, особено липсата на медицински специалисти и достъп до качествени консултации“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му това особено важи за възрастните пациенти, които в голямата си част са самотни и имат затруднения да достигнат до медицинска помощ.

„Тази услуга може да бъде развита не само в град Бургас, но и в областта“, допълни Николов.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dag8

Гост 13.02.2023 13:42:55

Жалка картинка - станция за телемедицина открил. Скоро и зарядни станции за мобилни телефони ще започнат да откриват, докато частния бизнес развива множество проекти, без нито грам подкрепа от държавата, но със заплащане от джоба на пациентите, а не НЗОК въпреки огромните здравни вноски. Трябва и някакъв здравен магнитски да има, за такива идиоти

до Гост 13.02.2023 14:00:29

..."огромните здравни вноски" !!! Това някаква шега ли е? И като абсолютна стойност, и като процентна, нашата вноска е най-ниска в Европа. А всичко е на европейски цени с изключение на труда на медиците.

ЛЕКАР 13.02.2023 13:07:28

Както и да я наричат медицината,каквито и устройства и технологии да се прилагат трябва да се знае,че БЕЗ ЛЕКАР не става!!

ЗОЛ вол 13.02.2023 12:39:41

И какво като им поставят гривни и им се следят показателите!? Проблемът е кой ще е от другата страна, кой ще реагира и консултира? Софтуерните специалисти може би :)


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...