Събота, 26 Септември 2020
29
ян
3
 

Отлагат Наредбата за касовите апарати

Това не решава проблема, казва д-р Десислава Тотолинова

Сряда, 29 Януари 2020 | 10:01:55
3

Влизатане в сила на измененията на спортната Наредба Н-18, известна също и като Наредбата за касовите апарати, се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след вчерашната среща с представители на хотелиерите и ресторантьорит

Влизатане в сила на измененията на спортната Наредба Н-18, известна също и като Наредбата за касовите апарати, се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след вчерашната среща с представители на хотелиерите и ресторантьорите. Вследствие на отлагането, се отменя и планирания за днес национален протест.

Наредбата обаче засяга всички, които са регистрирани по Търговския закон, в това число и общопрактикуващите лекари. Повече болни хора, повече уморени лекари, по-недоволни пациенти, невъзможна защита на чувствителни лични данни, непосилни глоби, по-малко време за преглед и общуване с пациента, за сметка на повече писане – така личните лекари описваха очакваните последици от наредбата в декларация.

"Отлагането на влизането в сила на наредбата на нас не ни решава проблема, просто го отлага с 6 месеца. За радост е силно да се говори. Проблемите просто остават, те ще се появят след шест месеца, не от понеделник", д-р Десислава Толинова, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, пред БНР.

От страна на НСОПЛБ още миналата година се водеха много разговори, вследствие на които се постигна специално за лекарите да има т.нар. облекчено СУБТО. „При нас основният проблем е, че медицинската програма, с която ние регистрираме нашите прегледи - програма, която регистрира базата медицински данни и отчита нашата дейност като лекари, тя се приравнява към софтуер, който управлява продажби. Което просто няма как да се случи, не е рационално. И това довежда до изкривяване на нашата работа, на практика до блокиране на работата ни“, отбеляза д-р Толинова.

Лекарите като по-консервативно съсловие трудно излизат на протести, допълни д-р Толинова. „Основно се занимаваме с прегледи и може би това е малък недостатък, защото повечето проблеми в нашата държава явно се решават чрез протести“, каза тя.

Най-сериозно ни притеснява, че в случая никой не мисли за лечение и медицина, подчерта още д-р Толинова, според която програмата ги приравнява към оператор на продажби.

„Лекарят е принуден да мисли ще му съвпадне ли часът на касовата бележка с часа на амбулаторния лист, минало ли е регламентираното време. Отделно, когато влезе здравно неосигурен пациент, той не може да бъде обслужен през медицинската програма за въвеждане в базата на медицински данни на пациента. Трябва да напишеш неговия амбулаторен лист на хвърчащ лист, да ги събираш в папка – по този начин се губят данни. Не могат да бъдат обслужени през медицинската ни програма например здравно неосигурените бременни жени, не могат да се правят имунизации на неосигурени пациенти – дейности, които ние като лекари сме задължени да ги правим по редица наредби“, уточни д-р Толинова и допълни, че от друга страна лекарите са заплашени от санкции по силата на други наредби, ако спазват тази наредба. Ако пък не я спазват са за заплашени от глоба от 500 лв. и затваряне на кабитета.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#LzP

Dr_Doolittle 29.01.2020 23:00:03

Едвам се отървахме от онзи кретен с пръстовите отпечатъци и сега ще се борим с друг кретен племеника на Киро Менатата. Всяка година нови простотии в НРД и все по-трудно е да се работи като лекар в Бочковото гето. Алоо правителствените галфони: няма как да прегледаш днес 20 деца и никой да не ти плати труда - нито родителя, нито НЗОК за тези прегледи, нито дори мижавта потребителска такса и това да се води ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ. За сините комуняги на ГЕРБ , когато е за данъци лекарските практики са капиталиситческо предприятие на онея мръсните частници, а когато е за медицинска дейност - социалистически битов комбинат за безплатни комунални услуги. Докога с тази комунистическите постановки бе? Дясно центристка била ГЕРБ, мда леко по-наляво от БСП и от недрата на БКП.....

д-р Хаос 29.01.2020 11:10:07

По-голям хаос не може да бъде натворен!Така е с този здравен министър. Пациентите и тяхното лечение не са важни.Лекарят трябва да мисли за всички наредби, които взаимно си противоречат и се променят непрекъснато. Подлудихте ни г-н Ананиев!Оставете лекарите да лекуват,ние не продаваме стока, защото здравето не е стока!Забравяте,че всеки е пациент в някакъв момент.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 29.01.2020 13:35:32

Аз не продавам стока, а продавам ТРУДА си (знания и компетентност, придобити с цената на десетки години къртовски ТРУД!). Така че, както всяка стока и услуга има ЦЕНА, така и моята!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС
26.09.2020 10:43:36

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС

Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични е ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...