Събота, 02 Юли 2022
29
ян
3
 

Отлагат Наредбата за касовите апарати

Това не решава проблема, казва д-р Десислава Тотолинова

Сряда, 29 Януари 2020 | 10:01:55
3

Влизатане в сила на измененията на спортната Наредба Н-18, известна също и като Наредбата за касовите апарати, се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след вчерашната среща с представители на хотелиерите и ресторантьорит

Влизатане в сила на измененията на спортната Наредба Н-18, известна също и като Наредбата за касовите апарати, се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след вчерашната среща с представители на хотелиерите и ресторантьорите. Вследствие на отлагането, се отменя и планирания за днес национален протест.

Наредбата обаче засяга всички, които са регистрирани по Търговския закон, в това число и общопрактикуващите лекари. Повече болни хора, повече уморени лекари, по-недоволни пациенти, невъзможна защита на чувствителни лични данни, непосилни глоби, по-малко време за преглед и общуване с пациента, за сметка на повече писане – така личните лекари описваха очакваните последици от наредбата в декларация.

"Отлагането на влизането в сила на наредбата на нас не ни решава проблема, просто го отлага с 6 месеца. За радост е силно да се говори. Проблемите просто остават, те ще се появят след шест месеца, не от понеделник", д-р Десислава Толинова, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, пред БНР.

От страна на НСОПЛБ още миналата година се водеха много разговори, вследствие на които се постигна специално за лекарите да има т.нар. облекчено СУБТО. „При нас основният проблем е, че медицинската програма, с която ние регистрираме нашите прегледи - програма, която регистрира базата медицински данни и отчита нашата дейност като лекари, тя се приравнява към софтуер, който управлява продажби. Което просто няма как да се случи, не е рационално. И това довежда до изкривяване на нашата работа, на практика до блокиране на работата ни“, отбеляза д-р Толинова.

Лекарите като по-консервативно съсловие трудно излизат на протести, допълни д-р Толинова. „Основно се занимаваме с прегледи и може би това е малък недостатък, защото повечето проблеми в нашата държава явно се решават чрез протести“, каза тя.

Най-сериозно ни притеснява, че в случая никой не мисли за лечение и медицина, подчерта още д-р Толинова, според която програмата ги приравнява към оператор на продажби.

„Лекарят е принуден да мисли ще му съвпадне ли часът на касовата бележка с часа на амбулаторния лист, минало ли е регламентираното време. Отделно, когато влезе здравно неосигурен пациент, той не може да бъде обслужен през медицинската програма за въвеждане в базата на медицински данни на пациента. Трябва да напишеш неговия амбулаторен лист на хвърчащ лист, да ги събираш в папка – по този начин се губят данни. Не могат да бъдат обслужени през медицинската ни програма например здравно неосигурените бременни жени, не могат да се правят имунизации на неосигурени пациенти – дейности, които ние като лекари сме задължени да ги правим по редица наредби“, уточни д-р Толинова и допълни, че от друга страна лекарите са заплашени от санкции по силата на други наредби, ако спазват тази наредба. Ако пък не я спазват са за заплашени от глоба от 500 лв. и затваряне на кабитета.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wAs*

Dr_Doolittle 29.01.2020 23:00:03

Едвам се отървахме от онзи кретен с пръстовите отпечатъци и сега ще се борим с друг кретен племеника на Киро Менатата. Всяка година нови простотии в НРД и все по-трудно е да се работи като лекар в Бочковото гето. Алоо правителствените галфони: няма как да прегледаш днес 20 деца и никой да не ти плати труда - нито родителя, нито НЗОК за тези прегледи, нито дори мижавта потребителска такса и това да се води ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ. За сините комуняги на ГЕРБ , когато е за данъци лекарските практики са капиталиситческо предприятие на онея мръсните частници, а когато е за медицинска дейност - социалистически битов комбинат за безплатни комунални услуги. Докога с тази комунистическите постановки бе? Дясно центристка била ГЕРБ, мда леко по-наляво от БСП и от недрата на БКП.....

д-р Хаос 29.01.2020 11:10:07

По-голям хаос не може да бъде натворен!Така е с този здравен министър. Пациентите и тяхното лечение не са важни.Лекарят трябва да мисли за всички наредби, които взаимно си противоречат и се променят непрекъснато. Подлудихте ни г-н Ананиев!Оставете лекарите да лекуват,ние не продаваме стока, защото здравето не е стока!Забравяте,че всеки е пациент в някакъв момент.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 29.01.2020 13:35:32

Аз не продавам стока, а продавам ТРУДА си (знания и компетентност, придобити с цената на десетки години къртовски ТРУД!). Така че, както всяка стока и услуга има ЦЕНА, така и моята!


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Начев отговори на обвиненията на МЗ за нарушения в
01.07.2022 17:55:15

Проф. Начев отговори на обвиненията на МЗ за нарушения в "Св. Екатерина"

Министърът на здравеопазването може да сменя ръководството по всяко време, когато не му харесват ...

Смолянската МБАЛ вече разполага с последно поколение видеобронхоскопска система
01.07.2022 17:19:21

Смолянската МБАЛ вече разполага с последно поколение видеобронхоскопска система

Последно поколение видеобронхоскопска система закупи МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, съобщ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...