Сряда, 28 Септември 2022
23
юни
1
 

Отново протест с искане за изграждане на Национална детска болница

Сряда, 23 Юни 2021 | 13:22:14
1

Граждани се събраха на протест пред Министерския съвет в подкрепа на инициативата за изграждане на Национална детска болница. Те настояват за среща с премиера и министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, на която темата да бъде обсъдена

Граждани се събраха на протест пред Министерския съвет в подкрепа на инициативата за изграждане на Национална детска болница. Те настояват за среща с премиера и министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, на която темата да бъде обсъдена, заяви за БТА арх. Петкана Бакалова от инициатива „За истинска детска болница”.

Припомняме, вчера въпросът бе обсъден на среща в МРРБ, като след нея стана ясно, че Министерство на здравеопазването ще внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община. Сред участниците в срещата вчера в МРРБ по темата бяха представители на Федерация „Български пациентски форум”. „Не може една пациентска организация, с цялото ми уважение към нея, да бъде заинтересована страна, а близо 90 000 български граждани да бъдат пренебрегнати”, коментира арх. Бакалова.

В петиция Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница” настоява правителството да започне на чисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, да прекрати сключения договор за реконструкция, след анализ на нуждите на детското здравеопазване да се направи техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница и да се подготви инвестиционен проект, като се проведе открит международен архитектурен конкурс. Те се позовават и на данни от ангажираните с въпроса институции, от които става ясно, че 9 от общо 12-те етажа на стария стоеж не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи.

Петицията, подкрепена от близо 60 000 души, вече беше връчена в президентството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, но подписите в нейна подкрепа продължават да се събират, като до момента те са близо 90 000, каза арх. Бакалова. Очаква се броят на далите подкрепа да достигне 100 000, след което петицията отново ще бъде внесена в тези институции с искане за диалог.

Според Националната гражданска инициатива регионалното министерство е дало насоки на здравното как 40-годишният незаконен в момента строеж да бъде узаконен, отбелязва Нова Телевизия. „Изоставеният строеж може да е годен за някаква друга сграда, но не и за съвременна модерна педиатрична болница. Не искаме събаряне на строежа, не ни интересува какво ще стане с този строеж. Искаме анализ, конкурс и да бъде направен съвременен проект“, заяви Надежда Цекулова, журналист и участник в протеста.

Припомняме, първоначално идеята на предходния кабинет беше да дострои съществуващото скеле в двора на Медицинска академия, а поръчката за това беше спечелена от консорциум от групата на „Главболгарстрой“. Впоследствие се взе решение старата сграда да бъде съборена и да се изгради изцяло нова.

Протестиращите обаче твърдят, че всъщност това ще бъде направено в рамките на вече сключения договор и няма да бъде изградена нова болница. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
McjF

Лекар 26.06.2021 05:44:37

Гарантирано от ГЕРБ. Чакай коньо за зелена трева. Да не вземете пак да гласувате за тях?


Всичко за коронавируса
Още новини
До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори
28.09.2022 09:58:35

До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори

При предсрочно прекратяване на договор за управление на лечебно заведение, на което принципал е м ...

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив
28.09.2022 09:14:13

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата &bd ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...