Събота, 04 Април 2020
11
септ
 

От печата: Грип, ваксина срещу варицела, проблеми с тъканната банка

Сряда, 11 Септември 2019 | 09:03:34


Грипът и профилактиката му е една от водещите теми на днешните печатни издания. „Монитор“ цитира членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова, според която четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и зима – от Австралия - "Б

Грипът и профилактиката му е една от водещите теми на днешните печатни издания. „Монитор“ цитира членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова, според която четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и зима – от Австралия - "Бризбейн", от Америка - "Канзас" и "Колорадо", и от Азия -"Пукет". „Всеки трябва да се замисли че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е моментът за поставяне на ваксините защото на организма му трябва време, за да изгради имунна защита, каза д-р Николова, като добави, че в нейната практика няма пациенти, които да са заболели тежко от грип след като са се ваксинирали. За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката. Тя заяви, че децата също могат да бъдат ваксинирани, като се спази имунизационния календар. Д-р Николова смята, че за хората над 65 години трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит от здравната каса да се имунизират 10% от това население, но не са посочени критериите, по които лекарите да ги изберат“, пише изданието.

„Епидемиолозите обаче са категорични, че независимо от имената на грипните щамове клиничната картина протича по един и същи начин - остро начало, което ни поваля на легло, внезапна отпадналост, болка в мускулите, висока температура, понякога кашлица и хрема, непоносимост към светлина. По думите на специалистите най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините. Нашата държава изостава в превенцията срещу инфекцията и тежките усложнения от нея, показва европейско проучване. Ние се намираме на последно място на континента брой имунизирани. На 100 души противогрипни ваксини си поставят едва 2,4 процента от хората в България“, допълва още медията.

„Телеграф“ информира, че ваксината за варицела ще бъде достъпна в аптеките у нас от следващата година, тъй като вече е получила разрешение за употреба в България от Изпълнителна агенция по лекарствата. „Регистрирането й е първата стъпка към създаването на Национална програма за варицела, чиято цел е да осигури безплатна ваксина за децата, чиито родители желаят да ги имунизират. Тя няма да бъде задължителна, но ще е достъпна за желаещите да я приложат, уточни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Все още не е ясно колко ще трябва да броим за ваксината, защото във всяка страна тя е с различна цена, тъй като обикновено не е включена в националния имунизационен календар на съответните държави. Например в Италия се продават за над 90 евро, а в Чехия се търгуват за над 100 лева, отбелязват експерти“, пише всекидневникът.

„Регистрираната у нас ваксина се казва Варивакс и се прилага при деца над годинка, като се слагат две дози в интервал не по-малък от два месеца. Поставя се мускулно и на практика осигурява доживотен имунитет, обясни началникът на Детска клиника на Инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров“, уточнява медията.

Проблемите с тъканна банка при закриването на българския офис на CryoSave е тема на днешния брой на „Сега“. В интервю за медията адв. Мария Шаркова заявява, че родителите, съхранявали стволови клетки на децата си, имат основание да се притесняват. „В момента родителите, които нямат сертификат и възможност за идентификация на пробата, много по-трудно биха могли да получат информация дали и кога тя е транспортирана до новата лаборатория, съответно да се уверят, че пробата им продължава да се съхранява по съответните начини. CryoSave няма право да създава пречки и да не предоставя информация, позволяваща идентифицира - нето на пробата, защото по този начин семействата не мога да упражнят част от правата си по договора. Съветвам всяко семейство да отправи покана до CryoSave (България), в която да даде срок за предоставяне на необходимата информация, а ако това не стане доброволно, да информира Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Комисията за защита на потребителя, или да заведе съдебно дело за реално изпълнение на договора. Подчертавам, че страна по договорите са родителите и CryoSave (България). CryoSave е възложил съхранението на трето по договора лице и като възложител отговаря за неговите действия, включително за имуществените и неимуществените вреди, които родителите търпят от незаконосъобразни действия на това трето лице“, казва адв. Шаркова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pzMA


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, медицинските служители са 23-ма
04.04.2020 17:13:51

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, медицинските служители са 23-ма

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на поч ...

17 са вече смъртните случаи с COVID-19 у нас
04.04.2020 14:55:28

17 са вече смъртните случаи с COVID-19 у нас

Мъж на 54 г. е починал днес в болница "Света Анна". Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хиперто ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...