!
Сряда, 17 Април 2024
21
авг
4
 

От печата: За починалата родилка, за фалшивия сайт за медсестри, за нападението във Велико Търново

Вторник, 21 Август 2018 | 09:19:32
4

Очаквано, случаят с починалата родилка в сливенската болница занимава всички вестници. „Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди проверки в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен във връзка с починала там преди дни родилка.

Очаквано, случаят с починалата родилка в сливенската болница занимава всички вестници. „Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди проверки в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен във връзка с починала там преди дни родилка. Екип на РЗИ-Сливен е в болницата веднага след като е получена информация за случая, а от вчера в лечебното заведение инспекция извършва и Изпълнителната агенция „Медицински одит”, пише „Труд” и допълва: „Близките на жената обвиняват за трагедията медицинския екип, който я е израждал. Ръководството на болницата и Българският лекарски съюз, от своя страна, изразиха съболезнования и призоваха да не се очернят лекарите и да не им се приписва недоказана вина”.

„24 часа” се спира на метода, с който е извадено бебето на жената. „Дори започнало нормално, едно раждане винаги може да завърши с асистиране. Това означава да се използва форцепс (клещи) или вакуумекстрактор (вендуза), чрез които се помага на бебето да излезе. Според някои данни до асистирано раждане се стига при едно на осем раждания, но точна статистика няма”, четем в изданието.

„Причините са три - ако има опасения за сърдечните тонове на бебето и трябва да се действа бързо, ако то е седалищно или застанало настрани или когато майката е твърде изтощена и не може да напъва. Тогава по лекарска преценка или се ползва форцепс, или се прави вакуумно раждане”, пише всекидневникът и уточнява: „И двата метода могат да доведат до вагинални разкъсвания, но до тях може да се стигне и при нормално раждане. Има вероятен риск още и от образуване на съсиреци, изпускане на урина. Те са лечими и няма риск за майката.”

„Сред специалистите е известен и още един метод – „Кристелер”, познат като „скачане”. Той също спада към асистираното раждане. При него лекар или акушерка с длани в областта на матката натискат корема, за да може бебето да излезе. Той се използва при неефективни напъни, обясняват специалистите. Не е рисков нито за плода, нито за майката”, пише още вестникът.

„Стандарт” пък уточнява броя на починалите родилки у нас за годината. „Смъртта на Ренета Томова е третият случай на починала родилка от началото на годината досега. В края на миналия месец почина жена в Плевен, а през март в Кърджали. Въпреки че и по двата случая имаше назначени проверки, досега официални резултати за причините за фаталните инциденти няма. По данни на здравното министерство за последната година и половина у нас е имало 7 смъртни случая. Въпреки че цифрите звучат стряскащо, броят им не е по-голям от този в света или в ЕС”, пише изданието.

„Според д-р Васислав Петров, шеф на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен, статистиката показвала, че у нас смъртните случаи след раждане са 1 на 12 000 раждания. В САЩ, например, смъртността била 1 на 4 000. „Преди България, положението е по-добро само в Швеция и Норвегия”, уточни д-р Петров. Според медиците най-големите рискове за настъпването на фаталните инциденти за родилки са различни хронични заболявания като диабет, също така еклампсията и имунните усложнения”, четем още в ежедневника.

„Монитор” се спира на проблемния сайт, предлагащ услугите на медсестри по домовете, като информира, че той е блокиран от МВР. „Електронната страница www.медицински-сестри.com набираше жени за обгрижване на пациенти по домовете. На анонимния сайт, който се афишираше като Национален портал за медицински услуги, не бяха посочени за обратна връзка нито телефони, нито имена на управителя и екипа, нито физически адрес. Контактите се осъществяваха чрез e-mail. Сред обявите на медсестри имаше и такива, които нямат нищо общо с медицината”, припомня публикацията.

„Въпросният сайт, който вече е свален от интернет пространството, публикуваше кандидатките за работа, без да иска дипломи, нито каквато и да е референция за професионална квалификация и умения. За целта имената и телефоните на жените, желаещи да заработят от услуги по домовете на болни хора, бяха публикувани срещу активна e-mail форма за обява, но след привеждането на 69 лв. по банкова сметка”, пише още изданието.

„Телеграф” пък разговаря с пострадалата при нападение от пациент медсестра във Велико Търново. „Не приемам извинения, ще съдя мъжа, който ме нападна с ножица. Това заяви пред „Телеграф” медицинската сестра Красимира Йорданова в болницата във Велико Търново. „Искаш да ми точиш кръвта, а! Ще те убия!” С тези думи пияният пациент се е нахвърлил с ножица в ръка върху нея. Красимира се отърва на косъм от смъртта в нощта срещу събота. Три дни по-късно бе отново на работното си място да спасява човешки животи, след като едва не изгуби своя”, четем във вестника.

„63-годишният Марин П. бил открит пиян, в неадекватно състояние и целия в кръв да лежи пред заведение на 200-300 м от сградата на болницата. Още от момента на докарването му пациентът проявява силна агресия и се държал брутално към медицинския персонал. Полицаи пристигнали, за да помогнат на медиците да завържат пациента за леглото, докато изтрезнее. Рано сутринта, малко преди 6 часа Красимира влязла в помещението, в което са оставили Марин”, разказва случката всекидневникът.

„Едва бях отворила вратата и видях мъжа да седи зад бюрото ни, което беше изцапано цялото с кръв. Като ме видя, грабна ножицата от бюрото и се хвърли към мен. Успях да се дръпна бързо и натиснах вратата. Той обаче успя да провре ръката си с ножицата и се опитваше да ме удари, като викаше: „Ще те убия! Искаш да ми точиш кръвта, а!” Продължавах да натискам като в несвяст”, спомни си медицинската сестра. В същото време успяла да измъкне телефона си и се обадила на колегите от координационния център на болницата. „Те пристигнаха бързо и опитаха да влязат, но се оказа, че пациентът е заключил с райберите всичките врати отвън и сега бяхме само двамата с него заедно. Делеше ни само една врата, която и двамата продължавахме да натискаме всеки от своята страна. Не зная колко време е продължило това. Сигурно няколко минути, които обаче на мен ми се видяха дълги като цели часове. Само си повтарях: „Боже, защо колегите ги няма още?!”, сподели Красимира”, пише вестникът.

„Сега по случая се води разследване, а отделно от това сестрата ще съди нападателя си и лично. В неделя сутринта изтрезнелият буйстващ пациент отново е посетил спешното отделение, но този път тих и кротък, за да се извини на персонала и лично на сестра Йорданова за държанието си. Тя обаче отказала да приеме извинението му”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kxwQ

Истината 21.08.2018 11:59:54

Семето на недоверието и неверието към българските Лекари бе посято успешно доста отдавна, а апогеят беше по времето на видния "акушер" Шестак, наричан още "Ухото" и "Шлиферът", с невероятната, координирана и много добре платена медийна подкрепа! Сега вече нещата са изпуснати, тотално. Бог да прости родилката и кураж на семейството и, както и на семействата на екипа, водил раждането!

Гост 21.08.2018 10:25:05

За всичко са виновни медиите.

EK 21.08.2018 10:07:50

Още малко и ще публикуват лекция по асистирано раждане.Народът да се научи на култура, хигиена , дисциплина и търпение.Аман от психопати и простотия.На хората все някой им е виновен.Те никога не търсят свои грешки , които са основни при болестите им и ефектът от леченито им.

Elf 21.08.2018 11:24:03

I ne sa dlajni.,,Horata,, trabva da imat uvajenie na BOGATI lekari.Nikoi ne bie Gencho Nachev-Oligarha ,nali ?Ili Tikov-Oligarcha ....?


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...