Четвъртък, 23 Януари 2020
08
дек
2
 

От печата: Идеите на БСП за сектора, мораториума за лекарствата, източването на касата

Петък, 08 Декември 2017 | 09:26:42
2

Двете незаконни предложения, оповестени вчера от БСП – съд за реекспорт на лекарства и забрана за лицензиране на частни болници – очаквано са във фокуса на внимание на днешните вестници. „Да се въведе наказателна отговорност за реексп

Двете незаконни предложения, оповестени вчера от БСП – съд за реекспорт на лекарства и забрана за лицензиране на частни болници – очаквано са във фокуса на внимание на днешните вестници. „Да се въведе наказателна отговорност за реекспорт на лекарства. Това предложи БСП, а другата седмица ще внесе такива промени в Наказателния кодекс. Подкрепяме предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за това, коментира соцлидерката Корнелия Нинова”, пише „24 часа”.

„БСП представи и другите си предложения за промяна на здравния модел, сред които мораториум върху лицензира нето на частни болници, пререгистриране на държавните и общинските болници от търговски дружества в такива по Закона за лечебните заведения, ново ценообразуване по клиничните пътеки”, допълва изданието.

„Предложението за мораториума може да бъде определено като противоконституционно, обясни обаче шефката на здравната комисия Даниела Дариткова. Тя подчерта, че по конституция всеки има право на стопанска инициатива. И напомни, че има решение през 2018 г. касата да не финансира нови частни структури, за да се прецизира националната здравна карта”, пише още ежедневникът.

„Ако трябва да се регистрират по друг закон, лечебните заведения трябва да минат през фалит по Търговския закон, което означава, че някой трябва да цлати задълженията им, каза пък Хасан Адемов от ДПС. Що се отнася до мораториума, тук трябва да се справим с конституционния текст, че всеки стопански субект в България има право на стопанска инициатива и ограничаването и едва ли е коректно, допълни и д-р Адемов. Според него големият проблем е, че всяка болница, получила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК, затова трябвало да се търсят решения в тази посока”, четем още във вестника, който допълва, че БСП са получили подкрепа за инициативата си от Калин Поповски от „Обединени патриоти”.

Няколко всекидневника пък се спират на информация, оповестена вчера от Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители, свързана с мораториума за плащане на нови молекули през следващата година. „В средно 15 държави от ЕС се покриват с публични средства лекарствата, които нашата здравна каса няма да плаща догодина заради мораториума върху нови молекули. Това съобщиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Забраната касае общо 21 техни лекарства - за левкемия, множествена склероза, астма, ревматоиден артрит. Така фирмите опровергаха здравния министър Кирил Ананиев, който обяви, че ако тези препарати се плащат дори в 9 страни от ЕС, ние с радост ще бъдем десетата”, четем в „Сега”.

„Освен това медикаментите са получили разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата средно преди три години, т.е. не е вярно и това, че България моментално започва да плаща всяко новопоявило се лекарство, сочат още данните на производителите”, допълва вестникът и припомня, че на 9 декември пред парламента ще има голям граждански протест срещу приетия мораториум за новите лекарства, а президентът Радев ще бъде призован да наложи вето върху решението.

„Труд” пък публикува мнението на директора на столичната „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев за обявената акция на проверки в болниците. „Силно се надявам, че започващите проверки на прокуратурата, МВР и здравното ведомство във всички общински и държавни болница в страната, финансирани от НЗОК, ще повлияят при установяването как е източвана Здравната каса. Всички знаем, че има различни механизми за усвояване на пари от Касата без да е извършвана съответна дейност или пък да е извършена дейност, която не е трябвало да бъде извършена. В известна степен съм оптимист по отношение на някои неща, които ще излязат. От друга обаче съм песимист, защото без съдействие на специалисти, не може да се разбере кога е извършвано нещо без да има нужда от него, т.е. без да има показание за някакво лечение”, казва проф. Начев, цитиран от изднаието.

„Другото, на което трябва да се обърне сериозно внимание, е търговията с пациенти. Никъде в тези съобщения, които прочетох за съвместната работа на Прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването не видях да се говори за търговия с пациенти. Това е също злокачествен процес в българското здравеопазване”, отбелязва шефът на „Св. Екатерина и посочва най-местите схеми за източване на касата: „Основната е за отчитане на дейности, които не са извършени, т.е. един пациент постъпва за нещо и след това със същия единен граждански номер се отчитат много други дейности, които не са му извършени. На практика той е бил в болницата и никой не може да разбере дали са извършвани или не. Много често се е случвало, когато той е изписан по документи да са приема втори, трети, четвърти път. Другият механизъм за източване е, когато се извършва нещо на даден пациент, без да има нужда от него. Извършва се свръхдиагностика, отчитат се процедури, които няма нужда да му се правят. Ако в първия случай страдат само финансите на Касата, то във втория има много сериозен риск за здравето и живота на тези пациенти”,посочва проф. Генчо Начев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4jN3

Гост 08.12.2017 20:13:35

пререгистриране на държавните и общинските болници от търговски дружества в такива по Закона за лечебните заведения .ХА-ХА-ХА. Алооооо червените профани .Ми те и сега са регистрирани по Закона за Лечебните заведения. Никой в здравеопазването не може да работи без тази регистрация. Това няма нищо общо с регистрацията като икономически субекти. Толкпова и сте наясно със ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО та се излагате като кифладжии. А дори да ги регистрирате като ' манастири' ,те болниците пак ще имат разходи и икономическа дейност, която трябва да бъде финансирана. Глупави увъртания вместо да смените комунистическата здравна система ,оше бетон за нея с тъпи предложения.В момента в който направите лекаря пак държавен служител на фиксирана заплата жална ви майка другарки и другари- и за една общинска болница няма да намерите персонал вече.

Хм 08.12.2017 17:19:36

След като професорът не е разследващо лице, откъде е толкова наясно с механизмите за източване на касата?! Експертиза в порочни, престъпни практики, каквато демонстрира професора не се трупа само с предположения! А ако е бил само свидетел на източване, то, що досега не е сезирал компетентните органи? Или да им се предложи за "съдействащ" специалист?!


Още новини
Увеличиха заплатите в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ със задна дата
23.01.2020 11:45:01

Увеличиха заплатите в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ със задна дата

Съветът на директорите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“-Стара Загора прие решение ...

Съдят медицинска сестра, теглила пари от банкова карта на починал
23.01.2020 10:59:02

Съдят медицинска сестра, теглила пари от банкова карта на починал

Окръжна прокуратура-Велико Търново е внесла в съда обвинителен акт срещу медицинска сестра, тегли ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...