Понеделник, 14 Юни 2021
05
юли
13
 

Д-р Даниела Дариткова:

Очакваме от НЗОК предложения за по-гъвкави бюджети на болниците

Системата на клиничните пътеки трябва да се промени

Сряда, 05 Юли 2017 | 12:09:07
13

Предложения от НЗОК в насока по-гъвкави бюджети на лечебните заведения очаква председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, става ясно от нейно интервю за БНТ. Д-р Дариткова припомня, че когато болниците преминаха изця

Предложения от НЗОК в насока по-гъвкави бюджети на лечебните заведения очаква председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, става ясно от нейно интервю за БНТ.

Д-р Дариткова припомня, че когато болниците преминаха изцяло на финансиране от НЗОК, беше въведено т.нар. прогнозно бюджетиране с цел средствата за болнична помощ да се разпределят равномерно в хода на годината и да не се стига до дефицити в последните месеци. Тази система обаче, признава тя, е дала „дефекти“. Ето защо, става ясно от думите й, касата трябва да излезе с предложения в тази насока.

 „Очакваме наистина предложения от Надзорния съвет, от оперативните управляващи касата за това как да направим тези прогнозни бюджети от една страна по-адекватни, от друга страна по-гъвкави, за да може да се отговаря на търсенето на пациента“, категорична е д-р Дариткова. По думите й в обществото има заблуждение, че болниците получават тези пари така, както са записани в договорите. „Но болниците изработват тези пари. Зад тези пари стоят прегледани, излекувани пациенти. Тоест трябва да имаме пациенти, които са потърсили съответното лечебно заведение, за да може да се плати за тази дейност. И парите следват пациента в случая“, пояснява тя.  Като цяло, според нея работата на НЗОК трябва да е прозрачна, да почива на ясни критерии и с ясно дефинирани възможностите за контрол.

Според нея системата на клиничните пътеки е в основата на дефицитите и натрупаните дисбаланси във финансирането на лечебните заведени, поради което тя трябва да се промени.

 Що се касае до финансовото състояние на болниците у нас д-р Дариткова е категорична, че там, където има натрупани големи задължения, са нужни проверки.  „Защото е факт, че поставени при едни и същи условия, имаме болници, които се управляват добре“, посочва тя и припомня, че на министъра на здравеопазването е възложено два пъти годишно да се отчита пред парламента за състоянието на задълженията на лечебните заведения с държавна и общинска собственост.
„От друга страна, възложихме да се направят единни критерии и стандарти за управление на публичните лечебни заведения. Защото има възможност до известна степен дейността на болничните мениджъри да бъде стандартизирани и това ще даде и възможности за проверки, които да бъдат обективни и които своевременно да отчитат отклоненията“, посочва председателят на парламентарната здравна комисия.

Д-р Дариткова отбелязва още, че има механизми, които позволяват лечебните заведения с частна собственост да поддържат добър финансов баланс.  В тази връзка, заявява тя, държавните, общинските лечебни заведения трябва да бъдат контролирани добре от принципала. Тоест, държавата, общините трябва да следят какви са финансовите показатели на лечебните заведения, пояснява д-р Дариткова.

Запитана дали има населени места у нас, в които здравеопазването, е застрашено,  тя посочва, че има „напрежение в много населени места и в момента се търсят адекватни решения. „И смятам, че във възможностите на проф. Петров е наистина да намери най-добрите мениджърски решения. Затова, защото той успя да се справи с една болница в много тежко финансово състояние“, допълва д-р Дариткова.

Що се касае до оставката на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов тя отново подчертава, че той се е оттеглил по лични мотиви. Припомняме, днес се очаква парламентът да разгледа  подадената от него оставка.

Д-р Дариткова коментира обстойно и нападението над лекар от болница „Шейново“, като завява, че е нужна промяна в мисленето на обществото.  „Този тип взаимоотношения на примитивно ниво наистина не говорят за един висок морал, стандарт и добро ниво на обществените правила, които ние, и принципи, които сме възприели и които спазваме“, категорична е тя.  Д-р Дариткова изказва надежда в конкретния случай правораздавателната система да реагира адекватно. Защото, посочва тя, „по друг начин, ако остане чувството за безнаказаност, ние няма да може да прекратим тази порочна тенденция“. „Това е явление, което смятам, че няма аналог в нито една друга европейска страна, да не говорим, че и в световен мащаб и най-слабо икономически развитите народи не посягат на своите лечители“, посочва председателят на парламентарната здравна комисия. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ngDf

Гост 10.07.2017 14:50:50

Гъвкавостта на бюджетите е залжена в НРД = 3 % буфер, и възможност да се променят цените на кл. пътеки с които се трупа преразход. Каква по-голяма гъвкавост искаш кака?

аз 11.07.2017 19:28:33

Да се променят цените,викаш! Да се намаляват значи! Ами тогава като отидеш в болница ще те лекуват с аспиринче! Гъвкаво!!!

Гост 06.07.2017 08:38:06

Смолянското ОПЛ да отскочи до МФ - то и да помоли корифейката Жени Начева да направи най - после едни читави и ГЪВКАВИ бюджети. Аврамова тук не я месете!

Гост 06.07.2017 19:30:04

Що бе? Аврамова ега за 5 години в касата нещо да е научила (а дано, ама надали). Там и магаре да вържеш за толкова време все нещо щеше да научи.

Гост 06.07.2017 18:25:55

Защо Гана Аврамова е директор дирекция бюджети взима яка заплатка от 3 бона и да не я месят, такова некомпетентно чудо досега не е имало никъде.

Гост 05.07.2017 23:51:24

Ганка Аврамова да каже, тая къде се поКри, до вчера висеше при Комитов непрекъснато, но сега ......?

Гост 06.07.2017 00:08:38

Да каже протежето на Евгения Делчева-Таня Кирилова? Нали тя е видна бюджетарка и на нашите и на международните плащания.

Дариткова, 05.07.2017 22:24:24

Спрете да разглеждате НЗОК като партийна касичка и нещата ще се получат!

Гост 05.07.2017 22:17:30

P. S. Има и ГОЛЕМИ ЛЕКАРИ и достойни хора все пак! Уважение и поклон към тях!

Гост 05.07.2017 22:08:29

Доктори и бюджет?! Айде стига! Затова касата е на този хал, доктори ще управляват осигурителна институция! Ами няма да стане, та вие сте свикнали само да искате и да вземате пари!Апартаменти, BMW-та, екскурзии по целия свят и ревете, че не сте добре платени! Май за вас угодия няма! Ако не е НЗОК и излезете на кешовия пазар, поне 2/3 от вас наистина ще трябва да се преквалифицират , защото сте и толкова доктори!

specialist 06.07.2017 14:02:23

Ами ние сме на свободния пазар,бе ватник.Винаги можеш да дойдеш да те прегледам за 50 лв. Обаче теб партията те е научила на плюскаш денонощно и безплатно висококвалифициран лекарски труд. Но ще те отучим!

аз 06.07.2017 13:49:23

Касата е за вас-плебеите,да се лекувате безплатно. Вие нямате ли апартаменти и беемвета и не ходите ли по екскурзии,бе каскет! Ако излезем на свободния пазар ще се научите какво е европейско плащане на лекар! И половината ще се преселите във вечните ловни полета!

Другарко, 05.07.2017 21:25:51

Кажи на нас непросветените,що е това чудо гъвкав бюджет,дето всяка година политиканчетата го дъвчите и накрая нищо не се случва с тия наши бюджети?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Тодор Бургуджиев: Обичайте вашите болни
13.06.2021 10:23:59 Невена Попова

Д-р Тодор Бургуджиев: Обичайте вашите болни

Д-р Тодор Бургуджиев започва кариерата си като анестезиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина&ldqu ...

Отново под 1% заразени за ден (Обновена)
13.06.2021 09:31:59

Отново под 1% заразени за ден (Обновена)

81 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 8339 теста, което прави под 1% положителни проби. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...