Вторник, 17 Септември 2019
17
май
8
 

Парламентът окончателно прие удължаването на срока за специализация по „Обща медицина“

Петък, 17 Май 2019 | 11:16:43
8

Парламентът окончателно прие удължаването на срока за специализация по „Обща медицина“. Промяната в Закона за лечебните заведения, според която общопрактикуващите лекари, работещи като титуляри на практики или в групови практики, които не с

Парламентът окончателно прие удължаването на срока за специализация по „Обща медицина“. Промяната в Закона за лечебните заведения, според която общопрактикуващите лекари, работещи като титуляри на практики или в групови практики, които не са успели до този момент да придобият такава специалност, ще могат да я придобият в следващите четири години, беше прието на първо и второ четене единодушно без "против" и "въздържали се". Приетите изменения в Закона за лечебните заведения влизат в сила от 4 юни 2019 г.

"Според досега действащата наредба, практиките на лекари без специалност трябва да бъдат заличени след 3 юни. За нас е важно да гарантираме интересите на българските граждани и затова си позволяваме за трети път да удължаваме срока“, каза вчера пред Zdrave.net председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

„Да, важно е българските лекари да специализират, важно е да се реализира продължаващото медицинско обучение, само че трябва да се създадат и подходящи условия за това. В повечето случаи става въпрос за колеги, които за да специализират трябва да намерят заместници, които да покриват дейността им в практиката. Те са затруднени, защото механизмът на специализацията на този етап изисква лично присъствие в обучителните бази“, допълни още тя.

Припомняме, че от Българския лекарски съюз (БЛС) заявиха в края на април в своя позиция, че са против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „Обща медицина“. „Ние сме съгласни, че на тези, които имат да взимат изпити или имат един-два модула, които могат да приключат в рамките на тази година, не трябва да се закриват практиките. Но не сме съгласни да има възможност това да се удължава до безкрай“, уточни  тогава председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пък каза в интервю за Zdrave.net, че това е проблем, който възниква периодично. „По наши данни, на МЗ и НЗОК, няма лекар, който да не е зачислен за обучение. Общо лекарите, които нямат призната специалност, са 568 или 13 % от всички общопрактикуващи“, каза той.

„122 от тези 568 сега ще се явят на държавния изпит за специализанти по „Обща медицина“  още през май и процентът сериозно ще намалее. След като са зачислени за обучение, всички общопрактикуващи лекари, могат да открият практика по друг член от закона, докато тече тяхната специализация. Достатъчно е да покажат какви колоквиуми и модули им остават.  Има лекари обаче, които работят в отдалечени и труднодостъпни райони и за тях е трудно да оставят пациентите си и да специализират. Ако бъде заличена практиката му дори за малко, ще бъде проблем за хората. В интерес на тези пациенти, срокът за пререгисрация е удължен“, каза още д-р Пенков. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QytL

999 18.05.2019 10:18:58

Участъковите лекари не работеха самостоятелно, имаха завеждащи отделение и купчина методисти, които се опитваха да компенсират ниската им квалификация. Получаваха и завидните от 170 до 225 лева месечни заплати. Но ги пенсионираха на датата на навършване на необходимата възраст. Нямаше участъков лекар на над 60 години. Сега, възрастта не се ограничава, но това не означава, че не може да се поставят изисквания за квалификация. Що се отнася до научаването, ти и като студент не си научил кой знае какво. Това въпрос на желание и индивидуален капацитет. Ти не можеш да научиш нищо /личи ти/, други могат.

999+++ 17.05.2019 15:02:28

ПО ВРЕМЕТО НА БЕЗКРАЙНИЯ СОЦ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДЖИПИТА СЕ НАРИЧАХА УЧАСТЪКОВО ЛЕКАРИ, ЗА КОИТО НЕ СЕ ИЗИСКВАШЕ НИКАКВА СПЕЦИАЛНОСТ И НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРАШЕ ТОЗИ ФАКТ - ДОРИ КЪМ ДНЕШНА ДАТА ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ СИ СПОМНЯТ С УМИЛЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ ОНОВА ВРЕМЕ... ОСТАВЕТЕ "ЗАВАРЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ", ЗА КОЕТО СЕ ЗНАЕШЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ И ЧЕ СПЕЦИАЛНОСТТА ПО ОБЩА МЕДИЦИНА Е НЕВЪЗМОЖНА И НЕНУЖНА ЗА "СТАРИТЕ ДОКТОРИ" И НЯКОЙ ДА Е НАУЧИЛ "НЕЩО" ОТ СПЕЦИАЛИЗАЦИЯТА СИ - ПЪЛЕН ФАЛШ СРЕЩУ МНОГО ПАРИ ЗА Т.Н. "КАТЕДРИ" ПО ОМ. ВИЖТЕ КАК Е ПО ЕВРОПА И САЩ - НЕ ВИ СТИСКА...

Гост 17.05.2019 21:21:30

Да, и пролетариатът всяка събота и неделя по радиото поздравяваше лекарите медсестрите от Н-ското отделение , което ги е лекувало. Защото комунизма налагаше безплатно здравеопазване и тук таме някоя кокошка и домашно вино за доктора. Но дойде пазарната икономика и съшия този пролетариат завидя на доктора ,че си ска пари за своя труд и вече не желае да бъде слуга на народа. И се появиха веднага разни каскети да плюят по докторите по форумите. Излиза ,че българските тъпаци са доволни от докторите само когато не им искат пари. Иначе са недоволни ,та даже пълни профани ще коментират каква да била квалификацията на доктора и каква специалност трябвало да има за да се докосне до миризливото им пролетарско тяло

999 17.05.2019 13:31:01

Държавата България раздава привилегии на хората, които не желаят да спазят закона. Как искате да останат младите, като подкрепяте мързеливите и некадърните. Тези, на които сега се удължава отново срока, са със съществена заслуга за ниския престиж на професията.

Гост 17.05.2019 21:26:13

Какъв закон бе неграмотник? Обучението и явяването за специаланост е ПО ЛИЧНО ЖЕЛАНИЕ. Просто не можеш да имаш договор с НЗОК като самостоятелна практика ,ако не пожелаеш. Ако това пък е някакъв бонус имайки специалност ОМ да те лекувам за левче ,то ззаври си го левчето отзад и си го начукай с точилката. Нямаш право ти червения потник да ми казваш каква специалност да взимам

999 18.05.2019 10:13:11

Като ставаше дума за ниския престиж, имах пред вид точно теб и такива като тебе.

Elf 17.05.2019 11:33:46

Kakvo ni interesuva kavo praviat prestapnicite v PARLAMENTA,nas NORMALNITE HORA ?

СУДЖУЦИТЕ 17.05.2019 11:55:23

Няма лекари, мой човек ! Никой не ще да работи тази неблагодарна и изконсумираща човека и семейството му професия! За България говоря, иначе по целия Свят, да си лекар е престижно и много добре платено! Така че свиквайте - лекари с бастуни и на инвалидни колички (ако трябва) ще ви лекуват... ДА ЖИВЕЕ РАБОТНИЧЕСКАТА "АРИСТОКРАЦИЯ" , отгледана от СИКаджийските мутри!


Още новини
Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи
17.09.2019 17:37:45 Надежда Ненова

Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи

„Медицинската грешка е третата причина за смъртност в света след онкологичните и сърдечносъ ...

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България
17.09.2019 16:55:07 Надежда Ненова

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България

Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България. Това заяви Веска Събева от Асоциац ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...