Събота, 06 Март 2021
07
апр
3
 

Парламентът отхвърли предложението фармацевтите да заменят изписан продукт с генерик

При изписването на терапията отговорният човек е лекарят, а фармацевтът е длъжен да изпълнява предписанията му, каза доц. Лъчезар Иванов

Вторник, 07 Април 2020 | 11:35:31
3

След бурни дебати Народното събрание отхвърли предложението на Обединени патриоти фармацевтите да могат да заменят предписан лекарствен продукт с друг със същото международно непатентно наименование. Предложеният текст в Закона за мерките и дей

След бурни дебати Народното събрание отхвърли предложението на Обединени патриоти фармацевтите да могат да заменят предписан лекарствен продукт с друг със същото международно непатентно наименование.

Предложеният текст в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение гласеше, че при липса на продукти в аптеката магистър-фармацевтът може да замени предписан лекарствен продукт с друг лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование, предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Правото на замяна не е допустимо за лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, както и при отказ на пациента. Вносителят Георги Колев от ОП уточни, че предложението е за времето на извънредното положение.

То обаче провокира люти битка от парламентарната трибуна. „Твърденията на някой си дядо Иван за изписването от лекарите на най-скъпите лекарства не почива на никаква реална основа. Това предложение няма никакво реално основание и никой не следва да го подкрепя. А бъркането на понятия в медицината, могат да доведат до такива дисбаланси, какви трудно може да си представите. Оставете БЛС да си върши работата, българските лекари да провеждат лекарствената политика в този отговорен момент“, заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„При изписването на терапията отговорният човек е лекарят, а фармацевтът е длъжен да изпълнява предписанията на лекаря“, категоричен беше и доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Точно обратната позиция застъпи собственикът на верига аптеки и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки. „Ние от 10 години настояваме да се случи това и да се въведе прогенеричната политика в аптеките, иначе всичко говори за лобизъм. Българският народ не е идиот, може да се усети когато  му пробутват нещо от интерес“, заяви той.

Депутатът от БСП доц. Георги Йорданов беше категоричен, че няма доказателства за това, че клиничният терапевтичен отговор е идентичен при лечение с оригинален и с генеричен продукт. По думите му, в държавите, в които тази политика е въведена, преди да се пристъпи към генерично заместване фармацевтът е длъжен да се консултира с лекаря, назначил лечението. „Това е един откровен лобизъм в ущърб на българските граждани“, заключи той и допълни че моментът на извънредно положение е абсолютно неподходящ за такива поправки.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че дебат за прогенеричната политика категорично трябва да има, но той трябва да се проведе на експертно ниво с широко професионално участие.

В крайно сметка противниците на разширяването на правомощията на фармацевтите в парламента се оказаха мнозинство и предложението беше отхвърлено. 

Припомняме, че Българският лекарски съюз остро възрази срещу предложението и беше категоричен, че то е в ущърб на пациентите и лекарите, единственото, което прави е да обслужва търговски интереси. Според Лекарския съюз подобни промени могат да доведат до сериозни последствия за здравето на пациентите и да предизвикат конфликти по оста „лекар – пациент – фармацевт“. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари пък заявиха, че „прогенерична политика“ не означава да се вмени право на фармацевта да заменя по свое усмотрение предписания от лекаря оригинален продукт с генеричен такъв, или един генеричен продукт с друг генеричен продукт, а означава създаване на условия, които да увеличат употребата на генерични продукти, която и сега не е малка. „Всеки, който подмени решението на лекаря как и с какво да се лекува неговият пациент (независимо дали някакъв нормативен документ му го позволява или не), автоматично поема отговорността за всяка промяна в състоянието на този пациент и ангажимента да го коригира“, бяха категорично от НСОПЛБ.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cX#K

ЧРД Радмила Кронева 07.04.2020 22:41:23

Днес е родена Радмила Кронева началник правен отдел РЗОК София. Област.Нейният живот е празен без деца,без внуци,пълнотата в нейниното битие се свежда до домашният и любимец.Тя е генетично обременена и не понася деца,затова дава сина си на майка си в Кюстендил за 12 год. ,затова е виждала първите си две внучки пет или шест пъти,а те са на 17 и 15 год. ,затова не е виждала третата си внучка която е на 3години,затова не е виждала дъщеря си 10 години ,затова честити рождения ден на зет си на 15 вместо на 19 (с мъжът ми сме вече 22 год. ).с една дума "е такъв б..лук нема! "ДЪЩЕРЯ" Диана Цветкова

Гост 07.04.2020 13:13:01

Електронна рецепта и доставка до дома на пациента

Гост 07.04.2020 12:30:27

Ярешки ще се изяде от яд, че няма да може да лапа още повече.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден
05.03.2021 18:39:44

Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден

Към 17 ч., днес, 5 март, над 41 хил. души са си запазили час за поставяне на ваксина срещу COVID- ...

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград
05.03.2021 17:16:50 Полина Тодорова

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград

Д-р Жеко Чешмеджиев ръководи общинската болница във Велинград в последните години. Преди дни ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...