!
Вторник, 05 Март 2024
05
ноем
2
 

Пациентски организации с редица въпроси относно преместването на Фонда за лечение на деца

Понеделник, 05 Ноември 2018 | 12:31:11
2

От пациентски организации „Заедно с теб“ изпратиха писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов, в което задават редица въпроси, свързани с преместването на Фонда за лечение на деца в Здравната каса.

От пациентски организации „Заедно с теб“ изпратиха писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов, в което задават редица въпроси, свързани с преместването на Фонда за лечение на деца в Здравната каса.

Пациентските организации питат как ще става заплащането на хонорари на лекари в чужбина за децата, както и на транспортните разходи и такива по настаняване, често в самата болница, тъй като НЗОК може да заплаща според действащото законодателство само медицински дейности. Как ще се заплащат за в бъдеще лекарства в България за тежки онкологични заболявания и други, невключени в реимбурсната листа на НЗОК, както и медицински храни и медицинските изделия, питат още от организацията. Според „Заедно с теб“ това означава откази за лечение и спестяване на средства от НЗОК срещу живота и здравето децата.

„Осигуряване на лечение на деца извън Европейския съюз. Как смята управителят на НЗОК да разреши този казус, тъй като според действащото законодателство това е невъзможно и тези деца ще са дискриминирани. Как смята Управителят на осигури прозрачност в работата относно децата, като дейността ще се осъществява от служители на заплата към него и е ясно, че те няма да посмеят да сигнализират за каквито и да са нередности?“, питат от пациентските организации.

Представителят на организациите Пенка Георгиева, в качеството си на член на Обществения съвет на Фонда, изрази възмущение от твърденията на управителя на НЗОК, че близо половината деца, лекувани с подкрепата на ЦФЛД, са били изпратени на лечение без предварителна ценова оферта.

„Всички членове на Обществения съвет винаги строго съблюдават спазването на правилата на работа на Фонда за лечение на деца. Всяко болно дете, независимо дали ще се лекува в чужбина или в България, има оферта, касаеща изразходване на субсидията от държавата в размер на 12 милиона лева плюс сумите, събрани от дарения и глоби, за които Общественият съвет носи отговорност. Всяко дете категорично е гласувано от Обществения съвет за одобрение при наличие на такава оферта за сумите до стотинка по субсидията и даренията“, категорична е Георгиева.

Припомняме, в петък на пресконференция д-р Дечев заяви, че 46% от документите за деца през 2017 г. и 30% от тези през 2018 г. са постъпили в НЗОК без ценова оферта.

Пенка Георгиева уточнява, че когато лечението е в страна, където са въведени диагностично свързаните групи например, чуждата болница не може да предостави подробна информация предварително относно формуляр S2, а в края на лечението.

„Смята ли д-р Дечо Дечев да спира тези болни деца, които се нуждаят от лечение и за които трябва да издава формуляр  S2 за лечение в държави, в които са въведени диагностично свързани групи например или да забавя деца, спешно нуждаещи се от лечение? Ако това е така, значи още веднъж изразявам несъгласие Фондът да премине към НЗОК, тъй като тази група болни деца ще е дискриминирана и управителят ще пести средства, отказвайки лечение на деца. Ако управителят счита, че ще издава формуляри S2 за лечение на децата по диагностично- вързани групи например, за които сумата е ясна накрая, тогава настоявам публично да се извини на Обществения съвет за отправените обвинения и манипулации“, заявява още Георгиева. 

Тя е категорична, че обвиненията за злоупотреби с логистиката за децата от Фонда за лечение на деца са недоказано публично обвинение от д-р Дечо Дечев към институцията Министерство на здравеопазването, тъй като транспортните разходи се заплащали от фирма, спечелила обществена поръчка. „Очаквам министърът на здравеопазването да защити институцията Министерство и да направи проверка правомерно ли е проведена тази обществена поръчка и относно дейността на спечелилата фирма“, пише още Георгиева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v@kE

Гост 05.11.2018 21:19:51

Дечо до Коледа е аут. Да се готви следващата подлога.

БЛС-Въоръжено Крило 05.11.2018 13:18:07

Диагностично свързаните групи (ДСГ ) нямат нищо общо като мотив дали да се дават разбивки на дейностите или не . Просто всички в Европа работят с S2 и нямат проблеми без разбивки ,само нашите простаци се правят на интересни да искат подробни данни защото видите ли подозират ,че австрийските лекари и фондове надписвали, както злостната пропаганда на герберокомунистите тръби тук за българския лекар .Само, че на Запад тези манипулации и въртели в заплащането не вървят -те на Запад направо прекратяват работа с такива спекуланти ползващи безплатно австрийски лекарски труд с отложени плащания за след 3 години . Това не им е БЛС да може да си я въртят с административен произвол и бюрокрация и всички да си траят. Такъв беше резултата от спрените белодробни трансплантация след като един висш идиот от МЗ писа писмо с нагъл тон до Виена да му се представят разбивки . Познайте името на този тъпанар. А минаването на фонда ЦФЛД в НЗОК ще бъде съпроводено със същите скандали, особено с елиминиране на контрола от Обществения съвет - вече закрит. НЗОК няма да плаща редовно, а на родителите едни оядени чиновници на НЗОК ще казват ,че не знаят защо никой не иска да приема българи за лечение в чужбина - чуждите болници ще мълчат ,а когато австриец или германец не ви отговори на писмото въпреки възпитанието и културата си това означава само едно - че си безподобен балканско-комунистически боклук, който не е достоен да се разговаря.


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Новата сграда на ФСМП - Нова Загора отговаря на най-добрите европейски практики
05.03.2024 13:23:49

Министърът: Новата сграда на ФСМП - Нова Загора отговаря на най-добрите европейски практики

Филиалът за спешна медицинска помощ - Нова Загора към ЦСМП – Сливен е изграден по проекта & ...

Откритие на български учени хвърля светлина върху процеси, предпазващи от рак
05.03.2024 12:34:39

Откритие на български учени хвърля светлина върху процеси, предпазващи от рак

PARP инхибиторите са противоракови лекарства, които селективно потискат растежа на тумори с дефиц ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...