Вторник, 09 Март 2021
09
февр
 

Пети проектостандарт – този път по урология, публикува МЗ

Петък, 09 Февруари 2018 | 12:36:17


Пети по ред проект на медицински стандарт публикува здравното ведомство. Стандартът „Урология“, както и предишните, се появява в изцяло нова наредба заради отмяната на досегашния от Върховния административен съд.

Пети по ред проект на медицински стандарт публикува здравното ведомство. Стандартът „Урология“, както и предишните, се появява в изцяло нова наредба заради отмяната на досегашния от Върховния административен съд.

С проекта на наредба се предвижда възможност за осъществяване на дейностите по специалността „Урология“ в лечебни заведения от всичките нива на системата на здравеопазване – първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, спешна медицинска помощ и болнична медицинска помощ.

В тази връзка са регламентирани изискванията към структурата, персонала, оборудването и дейността по медицинската специалност „Урология“ в различните нива на медицинската помощ.

В структурите на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, осъществяващи медицински дейности по урология от I ниво на компетентност, е предвидено да се извършват първична урологична диагностика и операции с малък и среден обем и сложност съгласно описаното в отделен раздел на медицинския стандарт. Дейностите от I ниво на компетентност могат да се осъществяват както в самостоятелна клиника или отделение по урология, така и в клиника или отделение по хирургия.

Предвиденият брой от двама лекари и изискванията към тяхната квалификация (един лекар със специалност „Урология“ и един без специалност) са минималните изисквания относно персонала, чрез които може да се гарантира необходимото качество на медицинските дейности, които могат да се осъществяват в структури с I ниво на компетентност. Препоръчително изискване е съотношението лекари/медицински сестри а е минимум 1:2.

Определени са количествени показатели за осъществяване на дейността, като са заложени минимални изисквания за годишен обем на медицинската дейност от 100 оперативни интервенции на 10 легла (10 оперативни интервенции годишно на 1 легло). „Тези изисквания са свързани с необходимостта да се гарантира поддържане на необходимата квалификация на практикуващите в структурата лекари, което от своя страна осигурява минимизиране на риска за живота и здравето на пациентите“, посочват в мотивите от здравното министерство.

Дейностите от II ниво на компетентност могат да се осъществяват както в самостоятелни клиники или отделения по урология, така и в хирургически клиники/отделения. На това ниво на компетентност се извършват малки, както на I ниво, и средни по обем и сложност урологични операции. За това ниво на компетентност стандартът залага изискване от четирима лекари, от които двама специалисти по урология.

Към регламентирания на I ниво минимум на задължителната консултативна помощ от специалист по вътрешни болести, анестезиология и интензивно лечение и педиатрия, се оставя изискване за осигуряване на възможност за консултации по показания със специалист по хирургия, гръдна  хирургия, неврохирургия, кардиология, клинична  алергология, образна диагностика, акушерство и гинекология, нервни болести.

Изискванията към обема на диагностичните възможности са разширени спрямо I

ниво на компетентност, като са добавени образните изследвания компютърна аксиална томография или магнитнорезонансна  томография,  както  и имунологични, хемотрансфузионни изследвания и ехокардиографско изследване. Изискванията към минималния годишен обем оперативна дейност за II ниво е 150 операции на 10 легла (с 50 операции повече спрямо изискванията за I ниво).

В отделение/клиника по урология от III ниво на компетентност се осъществява диагностично-лечебна дейност по урология в пълен обхват, включително големи и много големи оперативни интервенции. В отделенията/клиниките по урология от III ниво на компетентност се извършват всички видове отворени хирургични, ендоскопски и лапароскопски операции в урологията и интердисциплинарните области на хирургичното лечение, изискващи участие на уролог, включително при вродени, травматични, възпалителни, обменни и онкологични заболявания на пикочно-половата система на мъжа и пикочно-отделителната система на жената, консултативно-методична дейност, научна дейност.

В съответствие на по-тежката патология, която се лекува на това ниво, са и изискванията за наличие на допълнителен инструментариум и оборудване на операционните зали, които са описани подробно в проекта.

В съответствие с тежестта на патологията са увеличени и изискванията към минималния общ брой лекари и брой лекари с придобита специалност – изискват се минимум шестима лекари, от които четирима с придобита специалност „Урология“.

Изискванията към обема на диагностичните възможности са разширени спрямо I и II ниво на компетентност, като са добавени функционално изследване на дишането, вирусологични изследвания, емболизация. Добавена е и препоръчителна диагностична възможност за сцинтиграфски изследвания. „Всички тези изисквания към диагностичните възможности на лечебното заведение са свързани със заболяванията, характеризиращи тежката патология в областта на урологията и съответно по-трудната им диагностика, както и честата комплицираност на случаите, при които се наблюдава свързаност между урологичните и редица други заболявания при пациентите“, отбелязват от МЗ.

Изискването към минималния годишен обем оперативна дейност за III ниво е 300 операции на 10 легла (със 150 операции повече спрямо изискванията за II ниво), като е препоръчително по-голямата част от тях да са миниинвазивни и ендоскопски.

В проекта са представени общите изисквания за извършване на оперативна дейност в зависимост от обема и сложността на осъществяваните операции. Регламентиран е минималният брой лекари и медицински сестри, които са необходими за формиране на оперативен екип за всяка една от групите оперативни интервенции в зависимост от тяхната сложност.

Така например за малките по обем и сложност операции се изисква в оперативния екип да бъдат включени лекар-оператор, асистент при нужда и операционна медицинска сестра. Операторът може да бъде уролог, но може и да е лекар, специализиращ урология, работещ под контрола на специалист.

За II ниво на компетентност, на което се извършват и средни по обем и сложност операции, се изискват минимум четирима лекари, тъй като операционният екип включва оператор, един или двама асистенти и операционна сестра.

В съответствие с тежката патология, която се лекува на III ниво на компетентност, и извършването на големи и много големи по обем и сложност операции, екипът включва оператор, от двама до трима асистенти, една или две операционни медицински сестри. Операторът трябва да е уролог и да има практически опит за провеждането на съответните операции. Изисква се и най-малко единият от асистентите да е със специалност „Урология“. „В структурите от това ниво често се осъществява едновременно повече от една операция, което определя и необходимостта от поне шест лекари, които да осигурят два операционни екипа“, посочват от здравното ведомство.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Tc5w


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Ангелов: Въпрос на дни е да решим окончателно за новите мерки
08.03.2021 19:30:49

Проф. Ангелов: Въпрос на дни е да решим окончателно за новите мерки

Без окончателно решение за промяна на противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на ...

Евростат: По-малко от 20% от медиците в България са на възраст под 34 г.
08.03.2021 17:12:34

Евростат: По-малко от 20% от медиците в България са на възраст под 34 г.

България е страната с най-голям дял на медиците над 50-годишна възраст в целия ЕС – близо 5 ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...