!
Вторник, 23 Април 2024
19
май
 

Пет пациентки на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с ХВЧЗ станаха майки

Сряда, 19 Май 2021 | 15:45:25


Въпреки пандемичната обстановка и тежестта на заболяванията си, четири млади жени с болест на Крон (БК) и една пациентка с улцерозен колит и болест на Бехтерев, които се лекуват и проследяват в  УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, станаха майки п

Въпреки пандемичната обстановка и тежестта на заболяванията си, четири млади жени с болест на Крон (БК) и една пациентка с улцерозен колит и болест на Бехтерев, които се лекуват и проследяват в  УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, станаха майки през последната година. Тази добра новина съобщават от лечебното заведение в днешния Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ).

В столичната болница функционира един от най-големите центрове у нас за лечение на възпалителни чревни заболявания.

Успехът е голям – не само за пациентите, но и за лекарите. Заради непредвидимия ход на хроничните възпалителни чревни заболявания, бременността може да бъде свързана със сериозни проблеми и тези пациентки доскоро бяха съветвани да се въздържат от забременяване, отбелязват от там.

ХВЧЗ са автоимунни заболявания на стомашно-чревния тракт, най-честите от които са УК и болест на Крон (БК). Те могат да се проявят на всякаква възраст, но обикновено засягат хора между 15 и 35 години, в най-активната им възраст.

Стресът, бързото и неправилно хранене, както и генетичната предиспозиция са сред основните рискови фактори. Смята се, че над 20 000 е реалният брой на тези пациенти у нас, но едва около 3000 от тях са на терапия. Въпреки че честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век, общопрактикуващите лекари нямат нагласата да подозират това заболяване и по този начин лечението изостава във времето. „А за качеството на живот на тези пациенти има голяма значение дали заболяването им се контролира или не. Забавянето на лечението или неглижирането на ХВЧЗ водят до тежка инвалидизация“, обяснява гастроентерологът проф. Зоя Спасова, един от най-добрите специалисти в България в областта на ХВЧЗ.

Сред симптомите, които подсказват за болест на Крон и улцерозен колит, са неспиращи коремни болки, треска, анемия и умора, ректално кървене, видимо отслабване и често посещение на тоалетната по голяма нужда. БК предизвиква чревни стеснения, които могат да доведат до непроходимост на червата. Сред другите усложнения са масивни кръвоизливи и перфорация на червата. Ако не бъде лекуван, УК също може да предизвика масивен кръвоизлив, перфорация на дебелото черво, както и в по-тежките случаи, да доведе до рак на дебелото черво.

20% от пациентите с ХВЧЗ страдат от артрит, а един от трима развива и второ автоимунно заболяване. Такъв е случаят на 32-годишната Ана Григорова от Варна, която преди месец стана майка. Преди да бъде диагностицирана с Улцерозен колит, тя се лекува от болест на Бехтерев – автоимунно ревматично заболяване - в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. По време на бременността, Ана успява да се зарази и с COVID-19, което от трудна, прави задачата на лекарите почти непосилна. Благодарение на непрекъснатия контакт с лекуващия си гастоентеролог проф. Спасова, с която се чува буквално по 10 пъти на ден, тя успява да задържи бременността и днес е майка на 1-месечния Калоян. Напук на двете тежки автоимунни заболявания и прибавената ковид инфекция.

„Цял живот няма да ми стигне да благодаря на проф. Спасова, която остана до мен тогава, когато и общопрактикуващият лекар, и гинеколозите бяха вдигнали ръце, защото във Варна нямаха опит с лечението на тези болести“, разказва Ана.  

Тя споделя, че иска със своя пример да донесе успокоение на останалите млади хора с възпалителни чревни заболявания, които се лутат между болката и отчаянието. „Когато намерят правилния специалист и спазват предписаното лечение, хората с Улцерозен колит с нищо не са по-различни от останалите. Аз ям, спортувам, танцувам, ЖИВЕЯ“, споделя младата майка.

По данни на СЗО разпространението на този тип заболявания в сравнение с 50-те години на миналия век се е увеличило над 5 пъти. Болестта на Крон има тенденция да бъде по-честа при роднини на пациенти с това състояние. Ако човек има роднина с болестта, рискът от развитие на заболяването е около 10 пъти по-голям от този на общото население и около 30 пъти по-голям, ако роднината е брат или сестра. Също така болестта на Крон е по-честа сред роднини на пациенти с улцерозен колит.

Макар и по-рядко, ХВЧЗ засягат и деца. Пациенти с болест на Крон под 20-годишна възраст са между 25 и 40%, като около 10% са на възраст под 10 години. Улцерозният колит може да се отключи във всяка възраст, но повечето пациенти са диагностицирани преди 30-годишна възраст. Двата пола са еднакво засегнати.

Болестта на Крон може да засегне която да е част от храносмилателния тракт, но най-често се появява в края на тънкото черво и началото на дебелото черво. Улцерозният колит засяга лигавищата на дебелото черво и ректума и води до язви на дебелото черво. Понякога пациентите с ХВЧЗ имат нужда да използват тоалетна по 20 пъти на денКоментари по темата

Правила на форума за коментари
%m3Z


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...