!
Петък, 08 Декември 2023
28
февр
51
 

Подписаха националните рамкови договори за 2018 г. (обновена)

Сряда, 28 Февруари 2018 | 17:52:51 Ирина Пекарева
51

С 40-минутно закъснение започна подписването на националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности. Двата договора бяха подписани едновременно днес в МЗ. Подписите си под документите сложиха председателите на Българс

С 40-минутно закъснение започна подписването на националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности.

Двата договора бяха подписани едновременно днес в МЗ.

Подписите си под документите сложиха председателите на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и на Бъгларския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, както и членовете на управителните съвети на двете организации. От страна на НЗОК договорът бе подписан от подуправителката д-р Йорданка Пенкова, тъй като управителят проф. Камен Плочев все още е в болнични. Последен подписа си сложи здравният министър Кирил Ананиев.

„Успяхме да убедим ръководството на държавата в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, че имаме готов план да не изпадне НЗОК във финансова несъстоятелност. Задълженията към чуждите здравни каси не влияят на договорените параметри по националния рамков договор”, увери след подписването на НРД за медицинските и НРД за денталните дейности министър Кирил Ананиев. По думите му до 15 май ще бъде направено разсрочване на задълженията към чуждите каси за тази година и част от тях ще бъдат изплатени в рамките на 73-те милиона лева, с които разполага Касата по това перо за тази година.

Припомняме, основният проблем, който заплашваше да осуети подписването на рамковите договори за медицински и за дентални дейности, беше тъкмо дългът на НЗОК към чуждите здравни фондове, за който, както стана ясно, държавата едва вчера научи, че възлиза на 271 млн. лв., с просрочени 133 млн. лв. от тях.

С изчистването на проблема на срещата при премиера е дадена зелена светлина за официалното сключване на договорите между касата и лекарите и зъболекарите.

„Няма да ми стигне времето, за да разкажа всичко онова, което сме постигнали в тези два рамкови договора. Но не мога да пропусна факта, че този договор осигурява над 400 млн. лв. допълнителни пари в здравния сектор. Не мога да не кажа, че

близо половината от клиничните пътеки са увеличени, и то в значителен размер –

при някои от тях увеличението достига до 450 лв.”, коментира още здравният министър.

Той се обърна към Сдружението на общинските болници с думите, че ангажиментът, поет към тях, е изпълнен. „Клиничните пътеки, по които работят общинските болници, а и областните болници, са завишени, и мисля, че ще създадат това спокойствие, което е необходимо, за да функционират спокойно до края на този Национален рамков договор”, каза той.

Ананиев изреди и някои от конкретните дейности, за които от 1 април тази година ще се отделят повече средства: детско и майчино здравеопазване, превенция, профилактика, долекуване, рехабилитация. По думите му са нараснали и парите за личните лекари.

Министърът се спря и на промените в Рамковия договор със зъболекарите. „За първи път правим една сериозна крачка в областта на договора със зъболекарския съюз, като осигуряваме необходимия ресурс за протези на хората между 65 и 69 години. Разбира се, този проект, който започваме тази година, ще бъде развит и през следващите години”, увери той.

„Разбира се, това не е най-добрият договор. Разбира се, че ще има хора, които няма да бъдат доволни от това, което сме постигнали. Но във всички случаи

този договор е по-добър от действащите досега

и надгражда в качество и в обеми, и във видове услуги това, което сме вършили досега”, коментира още министърът.

Той изрази очакване рамковите договори да създадат определено спокойствие в системата, но посочи, че в никакъв случай не трябва да спира дотук. „Ние искаме една ефективна здравна система. За да бъде тя ефективна, ние трябва да положим всички усилия, за да допринесем тя да стане такава. Ключовите думи на рамковите договори за 2018 г. са

контрол и дисциплина

На днешната среща при министър-председателя всички ние се обединихме, че заедно ще провеждаме тази контролна дейност всеки ден, заедно, непрекъснато и очаквам резултатите от тази контролна дейност да бъдат факт още в първите месеци от действието на този рамков договор. Не трябва да допуснем пари, които са предвидени за лечението на българските граждани, да отиват не по предназначение. Целият ресурс трябва да отиде за потребностите, които имат българските пациенти”, заяви още Кирил Ананиев.

Здравният министър се спря и на обещаните от него промени в здравноосигурителния модел. „Вие знаете, че аз поех ангажимент в рамките на няколко месеца да подготвя

нов здравноосигурителен модел

Ние работим усилено и когато станем готови, ще се съберем, за да обсъдим нашите предложения. Това ще бъде може би инструментът, който ще направи необходимите условия за по-ефективно изразходване на средствата и да намалим течовете в системата на здравеопазването”, каза той.

„Независимо от трудностите, независимо от ситуацията, в която се намирахме, ние успяхме да изработим параметрите на един рамков договор, който определено е стъпка напред”, каза на свой ред председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той подчерта, че огромната част от предложенията на Българския лекарски съюз, „разбира се, с достатъчно убеждения, с достатъчно доказателства”, са били приети в НРД.

„Българският зъболекарски съюз от 1999 г. е достоен противник и приятел на обществената организация Национална здравноосигурителна каса. Противник дотолкова, че ние отстояваме интересите на лекарите по дентална медицина, но и на пациентите. Именно затова министър Ананиев спомена, че от тази година в новия рамков договор започва с една крачка напред повече: осигуряване на цели протези на групата пациенти 65-69 години – една група, която досега не ползваше реално услугите на задължителното здравно осигуряване”, заяви от своя страна председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, като също уточни, че това е само първа стъпка.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q%8j

Гост 12.03.2018 08:37:32

Тя дъртата психиатърка ще ви оправи.

Гост 09.03.2018 14:31:34

Това, което подписахте се оказва май, че няма нищо общо с това, по което ще работим и ще ни санкционират

Гост 09.03.2018 14:24:54

Освен, че подписа не това, за което беше упълномощен, сега пък допуска НРД-2018 да се променят текстове и параметри от представителите на здравната каса в ущърб на колегите. Какво следва, когато един договор се промени от една от страните по него след подписването му - подмененият договор е нищожен? Грозев позволява (мое би съвсем умишлено) касата да си правят каквото си искат.

лекар 09.03.2018 11:11:11

Венци Грозев предаде лекарите пак. Подписа НРД различно от това което го упълнопощи събора

Гост 08.03.2018 14:11:19

Вижте на снимката горе, кой е най-щастливо ухилен. Селската пръчка от Шумен. От това подписване, май само тя ще е на далаверка. Другите май ги е хванал risus sardonicus.

Гост 04.03.2018 11:51:12

Фармацевтичните фирми пак се появиха и разбира се някаква служителка на НЗОК им е виновна.

Гост 04.03.2018 21:50:45

Не им е виновна, бе! Продава им информация!

д-р Менгелев 03.03.2018 13:55:17

Бажке, ти страдаш от аблепсия и е много нелепо да се назоваваш "Виждаща". Какво ли ви събра с другата любовница на Доган? Може би имате някакъв Код на честта? (всички, мачкали чаршафите на Доган, са длъжни да си помагат?!). Кажи на патрона си (Д. Манолов от КТ Подкрепа), който не те познава много (вика ти Костова, а ти пък си Маркова, като магаре), че не може да съди колегата Плочев, защото си надвишила 65 г. и 10 мес. (абсолютна предпоставка) да те изпратят в незаслужена пенсия и без трудов стаж. Кажи ми, моля те, подвизите в леглото на Доган, не се ли броят за стаж?

твг 02.03.2018 20:49:15

Кондева е от няколко седмици в отпуска.

Виждащ 02.03.2018 20:43:44

Гледахте ли предаването на Валя Ахчиева от 01.03.2018 по bNT. Докато БЛС си говори за някакви рамкови договори стана ясно, че са се случвали и едни други неща, наречени паралелен износ или зависимост от фармацевтични фирми, с участието на служители на НЗОК - напр д-р Кондева, под егидата очевидно и на управляващите я хора. Иначе обсъждайте във форума колкото си искате НРД. Издигам този апел - нека да дадем всичко на фармацевтичните фирми, каквото има в бюджета на НЗОК, а БЛС както винаги да се преструва че не разбира за какво става въпрос.

Гост 03.03.2018 08:40:28

Гледахме го. Не вярваме на поръчките на Валя Ахчиева.

Гост 01.03.2018 19:45:08

Трябваше за НЗОК договора да подпише Тиквата, защото той е вся и всьо в тиквената му държава.

Гост 01.03.2018 15:04:34

Жалка картинка.

Гост 01.03.2018 11:25:16

Освен това другарката подуправителка все още е и директор на РЗОК-Шумен (макар и в неплатен отпуск). Това съответства ли на разпоредбите на българското законодателство или е нов конфликт на интереси? Още по-интересен..?

??? 01.03.2018 09:54:59

Жени, къде си Жени?? Забърка ги едни такива големи, а сега къде си Жени??

Prokuror 01.03.2018 08:40:18

И двата рамкови договори са незаконосъобразни, което влече тяхната нищожност. Подписани са от подуправителката. Подуправителя на НЗОК се назначава от управителя. Камен Плочев е в болничен, не я е назначил - докато е в болничен няма право да подписва какъвто и да е документ. Тя не е назначена съобразно законодателството на Република България. Из медиите се носи слух, че е назначена от Надзорния съвет, който няма това правомощие. Всеки документ подписан от Пенкова е нищожен. Дори и увеличението на заплатите на служителите в НЗОК и РЗОК от вчера.

джекил и хайд 01.03.2018 10:17:19

Ааа, моля ви се, недейте така! Тъкмо ги мотивираха и надъхаха да са по-институционално отговорни и настървени в контролната дейност, сега не върви пак да ги разочароват, милите! А пък и нали обещаха, че чрез контрол и дисциплина ще подобряват качеството на медицинската помощ! Да оставим на страна, че при тях, както вече стана ясно за всички, именно контрол и дисциплина липсват! Но то и затова следва човек да бъде поощряван, особено когато тази липса обслужва нечии интереси!

Хм 01.03.2018 00:25:55

А председателят на надзора на касата що липсва?! Все пак , съгласно ЗЗО, надзорът е този, който "участва в изготвянето и приемането на НРД", а подпис на управител/подуправител на каса дори не е предвиден!

Яко див каскет 28.02.2018 23:53:00

Ай честитка! Сега, след като ви увеличиха несимволично цените на пътеките, да очакваме ли, че по-малко ще ви плащаме за малоумни екстри, и че ще приключите с фиктивните хоспитализации?

БЛС-Въоръжено Крило 01.03.2018 11:03:03

Дейността е увеличена СИМВОЛИЧНО. Което означава че каскетите ще доплащате всичко неофициално ,като не искате официално. И за сведение на миризливите каскети клиничните пътеки са 244 , а заболяванията на тази Планета са около 6000 . Така,че НЗОК ви е осигурила като кучето на нивата, да не говорим за смепните осигуровки Няма как вашето заболяване да попадне непременно в тези 244 възможности. И така болниците направо правят услуги минавайки пациенти по клинични пътеки ,вместо да ги изпратят на касата да плащат по 120 лева на ден , колкото е минималната цена на пациентоден. Сега ясен ли съм колко сте НАГЛИ да говорите ,че се крало в здравеопазванетъо и повтаряте папагалски тъпотиите на управляващите пропагандата тикви. И за сведение не работя в болничната помощ за да я защитавам. Просто факти.

Яко див каскет 01.03.2018 13:39:37

Ветеринар, ти си много пропаднал тип. Все си мислех, че алчността и сребролюбието имат предел, но ти си ярък пример за изключение от това правило! И изобщо не ми говори за комунисти и болшевики, измислен ми другарЮ!

Гост 01.03.2018 12:40:36

фелдшер, вземи и се запознай по-добре с клиничните пътеки и амбулаторните процедури и колко и кои точно МКБ се лекуват по всяка една от тях. Това фелдшерите сте тотално неграмотни, пък се пишете лекари.

az 01.03.2018 07:53:31

Ще плащаш като поп.

Патриот-майтапчия 28.02.2018 23:05:43

Всичко е точно, роби на труда!

Мечката 28.02.2018 22:40:56

И двата рамкови договори са незаконосъобразни, което влече тяхната нищожност. Подписани са от подуправителката. Подуправителя на НЗОК се назначава от управителя. Камен Плочев е в болничен, не я е назначил - докато е в болничен няма право да подписва какъвто и да е документ. Тя не е назначена съобразно законодателството на Република България. Из медиите се носи слух, че е назначена от Надзорния съвет, който няма това правомощие. Всеки документ подписан от Пенкова е нищожен. Дори и увеличението на заплатите на служителите в НЗОК и РЗОК от вчера.

Звярът 28.02.2018 22:39:11

Галена Димова се казва, част от инвентара на МЗ.

Гост 28.02.2018 23:48:45

Ой, котьооо...

Гост 28.02.2018 22:50:25

Благодаря. Днес я мярнах из коридорите и разбрах, че е нова звезда. Да даде берекет на новото НРД дано !

Гост 28.02.2018 22:37:24

Тая русата муца зад Грозев е най-интересното в новината. Някой знае ли коя е ?

Шушана 28.02.2018 22:25:38

И двата рамкови договори са незаконосъобразни, което влече тяхната нищожност. Подписани са от подуправителката. Подуправителя на НЗОК се назначава от управителя. Камен Плочев е в болничен, не я е назначил - докато е в болничен няма право да подписва какъвто и да е документ. Тя не е назначена съобразно законодателството на Република България. Из медиите се носи слух, че е назначена от Надзорния съвет, който няма това правомощие. Всеки документ подписан от Пенкова е нищожен. Дори и увеличението на заплатите на служителите в НЗОК и РЗОК от вчера.

Компетентен 28.02.2018 21:36:16

НРД - 2018 може да зарадва само и единствено щрауси . Е , някои колеги от доболничната помощ , като педиатрите например , както и някой болнични лекари от заведения , в които доходите се разпределят не пропорционално , а според заработката по перверзно и лобистки извоювани КП , могат да са доволни . На макрониво , картинката е следната . 1. 150 милиона повече на болниците , чрез увеличени с 1-8 % КП , при положение че болниците генерират 400-500 милиона дългове на година , са нищо . 2. Нереформираната болнична система , със 150 болници над необходимото , заедно с лобистки позиционираната фармацефтична индустрия , ще опапат мангизите има - няма до юли месец . 3. В условията на тежка и многоскандална криза , правителството произвежда хилава позитивна новина . 4. Мълчи се по последните скандали , дано заглйхнат . 5. Химерата на реформите са по старому в ръцете / милостта , кефа / и пр. на др. Ананиев и лица , обвързани с лобито на частните болници 6. Борисков говори за неефективност и кражби в системата . В същото време - управлява ТРЕТИ мандат и НИЩО реформаторско не е свършил ГЕРБ в здравеопазването . 7. Илко Семерджиев "Дебилко" преброил 17 шефове на МЗ и НЗОК през мандатите на ГЕРБ - за какво говори това ? 9. Репликира ли някой от нашите агресивните изказвания на Бойко ?

Гост 28.02.2018 21:21:49

Eй ги робовладелците ухилени на снимката.Отдолу на коментарите има един комунистически роб доволен.

Гост 28.02.2018 21:14:49

Много комуняги тролове ,много чугунени глави и дърти ченгета сте се събрали в този форум. Пишете глупости и садистично цвилите от задоволство какви иширети знаете да измисляте.Това тука не е форум на лекари а на малоумници , аре бе ченгета дайте го малко по-интелигентно,издавате се,то и като такива за нищо не ставате.Пишете тука трима -четирима ,и някой и да влезе да прочете нещо , гнусливо ви оставя сами да си продължавате душевната мастурбация .

Гост 28.02.2018 21:50:01

Ти каква теза имаш освен да се правиш на антикомунист ? Доволен ли с от НРД 2018 ?

Гост 28.02.2018 20:10:09

A коя е тази красива и висока кака зад Грозев?

Гост 28.02.2018 21:03:32

Едно захарно бонбонче. Преструктурирали са някоя болница и то се е озовало в МЗ, горкото, за да не остане без работа.

Гост 28.02.2018 19:49:32

УФСЪ

Гост 28.02.2018 19:27:16

гледа като дърта курабия

Гост 28.02.2018 19:03:36

Как гледа само тази от Делиормана!

!!! 28.02.2018 18:58:01

Някак в мъглата от поредния зле режисиран съспенс на ежегодния "рамков" водевил, зад кадър остана факта, че в месеците до влизането в сила на НРД-2018 системата е в условията на "правновисящи нормативи"(цитирам самите надзорници) - 1. Указанието м/у НЗОК и БЛС, неправомерно подписано от председателя на надзора на НЗОК, а не от нейния управител. Също така предметът на това указание е извън нормата на чл.3 на НРД-2017, който позволява единствено тълкуване и прилагане на действащо НРД, но не и неговото "екстраполиращо" допълнение и изменение с нови финансова рамка, обеми, правила. 2. Решението на НС на касата, с почти идентичното съдържание като Указанието, но за което също няма правно основание да бъде издадено при действащ НРД. 3."Правилата" за определяне и разпределяне на болнични бюджети, "наложени" за изпълнение чрез вече посочените "правновисящи" Указание и Решение+ 4. Наскоро подписаните от всеки един договорен партньор на касата индивидуални анекси, изготвени въз основа на трите горепосочени "правновисящи нормативи" и забележете, отново с обичайните несъответствия в уж идентични норми на текстове от анексите на болниците с тези от Решението/Указанието/Правилата!!! Единствено правилното решение в случая беше подписването в края на миналата година или началото на тази на анекс към НРД-2017. А защо това не се случи - питайте тези на сцената!

м-даа... 28.02.2018 18:54:23

Със сигурност е нищожен и ще се намери кой да го оспори.

Гост 28.02.2018 18:52:57

Абе, като е в болнични проф. Плочев, как така назначи Йорданка за подуправителка? Не ви ли се струва, че подписа и под НРД-2018 е нищожен?

Гост 28.02.2018 18:49:33

Тая овца няма право да подписва нищо. Така че НРД е нелегитимен. Гинка от Шумен корумпирана до гуша.

БЛС-Въоръжено Крило 28.02.2018 18:43:52

Военнияt трибунал на снимката , колеги, ви осъди на още една година каторжен труд в комунистическия трудов лагер имени Семашко. Стягате колани ,стискайте зъби да даде Господ на всички успех в прескачане на оградата , успешно бягство от тиквокомунистите и стигане на нормална страна далеч от кочината на Бойковия ГуЛаг. Амин.

Гост 28.02.2018 18:43:45

Дана от Делиормана е новото лице, което ни прави оптимисти за бъдещето!

Ихууууу 28.02.2018 19:16:03

Що бе , започва краденете и по нрд 2018, какво да ни ? когато сме най зле, все тъй да сме. Ис Дана от Делиормана, както тук я наричате ще се спогодим. Няма да е трудно. Една крадла не може да ни казва как да работим

Гост 28.02.2018 18:10:19

Подписване-добре. Ама участниците - Плочев го няма, Грозев мълчи като..., масивният Шарков се изживява като свръхполитик, някаква Йорданка от Шумен, осъдена за корупция, мига като Гинка. Е това е!

Гост 28.02.2018 18:00:50

Честито,комунистически роби!

Гост 28.02.2018 18:02:37

Ти кво искаш, да не ги подписват и да си е като миналата година, а? По-добре ли щеше да е. Леле, ама сте силни зад клавиатурата всички тук.

Гост 28.02.2018 18:46:22

Задоволен си гледам (Баце хареса това и те лайкна)

Гост 28.02.2018 18:07:35

Леле колко ти е кеф да подгъзуваш на тиквокомунистите безплатно,робе!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември
08.12.2023 17:18:15

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...