Събота, 04 Февруари 2023
22
ян
4
 

Минчо Коралски:

Половината инвалидни пенсии да са фалшиви е сериозно обвинение към много системи в държавата

Вторник, 22 Януари 2019 | 11:18:17
4

„Много се надявам след тази акция да стане ясно къде са пробойните в системата, въпреки че те отдавна се знаят. Пробойната не е при лекарите. Тя е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК-ови решения, тъй като обикновено то се издава на базата

„Много се надявам след тази акция да стане ясно къде са пробойните в системата, въпреки че те отдавна се знаят. Пробойната не е при лекарите. Тя е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК-ови решения, тъй като обикновено то се издава на базата на документация. А тази документация се изработва на друго място или изследванията се правят на друго място. Трябва да се провери кой всъщност е издал документацията. Нищо чудно голяма част от тази документация също да се окаже фалшива. И от тази гледна точка изключително важно е това, което трябва да се направи и което вече е в ход – да се вържат системите на ТЕЛК и НЗОК и личните електронни досиета, за да е ясно тогава кой каква епикриза е издал и да няма как за един ден просто да се окажеш човек с тежко увреждане“. Това коментира пред bTV директорът на Агенцията за хората с увреждания Мичо Коралски във връзка с оповестеното вчера от прокуратурата разследване на фалшиви ТЕЛК решения.

Коралски отбеляза, че при поява в НОИ на редица молби за инвалидни пенсии от един и същи регион „би трябвало да им светне червената лампичка“ и изрази предположение, че тъкмо така е станало и прокурорското разследване е инициирано от Националния осигурителен институт. Той обаче бе категоричен, че няма как половината инвалидни пенсии да са неправомерни. „Според мен това, че половината от средствата се дават неправомерно, е градска легенда. Когато говорим за хора с увреждания, трябва да бъдем много прецизни. Съществуват възможности за пробойни, но половината да са фалшиви – това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити“, коментира той.

Междувременно пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев припомни изнесената вчера информация. „Беше възложено на МВР и на мен да се обобщи информацията по темата и да се предприемат определени действия в случай на констатиране на някакви системни проблеми. Продължаваме да обобщаваме стари случаи, те са десетки. Констатираха се интересни неща, например в Силистра – 28% от всички пенсии са инвалидни. В резултат на анализ на риска на тази група започнаха действия в няколко областни града – Разград, Силистра, Перник, Габрово и на още едно-две места, където процентът на тези пенсии е най-голям – варира между 18% и 28%, което съм сигурен, че ни прави първенци в Европа“, коментира Гешев.

Той посочи, че са проведени над 200 разпита, образувани са досъдебни производства и са извършени редица проверки. „Ситуацията е, че от тези стотици хора поне 70% не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК комисия, не знаят дали са хоспитализирани, какви документи са нужни за ТЕЛК и т.н. Положението е трагично“, отбеляза той и допълни: „Положението е трагично, защото за тези пенсии на година от бюджета се изплащат около 1,7 млрд. лв. Всяка такава пенсия води след себе си още няколко неща. Поне 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 млн. лв. Определени хоспитализации има към тази процедура, за голяма част се констатира, че са фиктивни. Това означава, че паралелно тече едно източване на Здравната каса, което никой не може да сметне колко струва. Така че това, което констатираме, е, че едни стотици милиони изтичат в пясъка. И те не отиват при хората, които са инвалиди, които имат нужда от тези пари“.

Иван Гешев заключи, че са нужни законодателни промени и като начало предложи НОИ да контролира ТЕЛК комисиите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y*#4

Гост 22.01.2019 17:10:14

На вниманието на Прокуратурата , МАРАМСКА И ИТОВ , ПРОВЕРЕТЕ ГИ .

Гост 22.01.2019 17:08:41

ТЕЛК комисиите работят като търговци на ишлеме, плащаш -дават , не плащаш не - дават .Всички знаеме и даже тарифите им .Работят с посредници , които им осигуряват поток от хора желаещи да си купят инвалидност .Видни представители са Марамска и Итов от Втора градска болница . Изпечени мошеници , които не пропускат никой през ситото .Ако не си платиш , умрял да си пак няма да получиш инвалидна пенсия .А ако си платиш , моля , дават ти максимума според заплащането .Според мен НАП трябва да ги провери какви имоти и какви разходи са имали в последните 10 години .

Гост 22.01.2019 14:03:32

Гешев така обвини лекарите в паралелен износ на лекарства,дори ги нарече търговци на смърт. После се разбра ,че износът е съвсем легален и в него участва някакъв си сириец.Извинение от Гешев естествено нямаше.Въздух под налягане е този Гешев,драпа за мястото на Цацаров.

Гост 22.01.2019 13:54:23

А бе този Гешев много, така фриволно ги говори тия неща, много "на ангро", без конкретни доказателства! Опитва се да вмени вина, но на кого? На лечебните заведения ли, на конкретни лекари ли, на пациентите, на близките на хората с увреждания, на Министерството на здравеопазването, на НЗОК, на НОЙ, на Агенция медицински одит ли, или на държавата? Отправя внушения, че държавата е виновна. Нещо голям разкривател на престъпни мрежи се изкарва, на базата на собствените си предположения и собствените си объркани представи за процедуррите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед
04.02.2023 14:01:59 Невена Попова

Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед

Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен преглед, а само 3,2% вяр ...

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...