Сряда, 28 Октомври 2020
22
ян
4
 

Минчо Коралски:

Половината инвалидни пенсии да са фалшиви е сериозно обвинение към много системи в държавата

Вторник, 22 Януари 2019 | 11:18:17
4

„Много се надявам след тази акция да стане ясно къде са пробойните в системата, въпреки че те отдавна се знаят. Пробойната не е при лекарите. Тя е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК-ови решения, тъй като обикновено то се издава на базата

„Много се надявам след тази акция да стане ясно къде са пробойните в системата, въпреки че те отдавна се знаят. Пробойната не е при лекарите. Тя е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК-ови решения, тъй като обикновено то се издава на базата на документация. А тази документация се изработва на друго място или изследванията се правят на друго място. Трябва да се провери кой всъщност е издал документацията. Нищо чудно голяма част от тази документация също да се окаже фалшива. И от тази гледна точка изключително важно е това, което трябва да се направи и което вече е в ход – да се вържат системите на ТЕЛК и НЗОК и личните електронни досиета, за да е ясно тогава кой каква епикриза е издал и да няма как за един ден просто да се окажеш човек с тежко увреждане“. Това коментира пред bTV директорът на Агенцията за хората с увреждания Мичо Коралски във връзка с оповестеното вчера от прокуратурата разследване на фалшиви ТЕЛК решения.

Коралски отбеляза, че при поява в НОИ на редица молби за инвалидни пенсии от един и същи регион „би трябвало да им светне червената лампичка“ и изрази предположение, че тъкмо така е станало и прокурорското разследване е инициирано от Националния осигурителен институт. Той обаче бе категоричен, че няма как половината инвалидни пенсии да са неправомерни. „Според мен това, че половината от средствата се дават неправомерно, е градска легенда. Когато говорим за хора с увреждания, трябва да бъдем много прецизни. Съществуват възможности за пробойни, но половината да са фалшиви – това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити“, коментира той.

Междувременно пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев припомни изнесената вчера информация. „Беше възложено на МВР и на мен да се обобщи информацията по темата и да се предприемат определени действия в случай на констатиране на някакви системни проблеми. Продължаваме да обобщаваме стари случаи, те са десетки. Констатираха се интересни неща, например в Силистра – 28% от всички пенсии са инвалидни. В резултат на анализ на риска на тази група започнаха действия в няколко областни града – Разград, Силистра, Перник, Габрово и на още едно-две места, където процентът на тези пенсии е най-голям – варира между 18% и 28%, което съм сигурен, че ни прави първенци в Европа“, коментира Гешев.

Той посочи, че са проведени над 200 разпита, образувани са досъдебни производства и са извършени редица проверки. „Ситуацията е, че от тези стотици хора поне 70% не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК комисия, не знаят дали са хоспитализирани, какви документи са нужни за ТЕЛК и т.н. Положението е трагично“, отбеляза той и допълни: „Положението е трагично, защото за тези пенсии на година от бюджета се изплащат около 1,7 млрд. лв. Всяка такава пенсия води след себе си още няколко неща. Поне 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 млн. лв. Определени хоспитализации има към тази процедура, за голяма част се констатира, че са фиктивни. Това означава, че паралелно тече едно източване на Здравната каса, което никой не може да сметне колко струва. Така че това, което констатираме, е, че едни стотици милиони изтичат в пясъка. И те не отиват при хората, които са инвалиди, които имат нужда от тези пари“.

Иван Гешев заключи, че са нужни законодателни промени и като начало предложи НОИ да контролира ТЕЛК комисиите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ndt6

Гост 22.01.2019 17:10:14

На вниманието на Прокуратурата , МАРАМСКА И ИТОВ , ПРОВЕРЕТЕ ГИ .

Гост 22.01.2019 17:08:41

ТЕЛК комисиите работят като търговци на ишлеме, плащаш -дават , не плащаш не - дават .Всички знаеме и даже тарифите им .Работят с посредници , които им осигуряват поток от хора желаещи да си купят инвалидност .Видни представители са Марамска и Итов от Втора градска болница . Изпечени мошеници , които не пропускат никой през ситото .Ако не си платиш , умрял да си пак няма да получиш инвалидна пенсия .А ако си платиш , моля , дават ти максимума според заплащането .Според мен НАП трябва да ги провери какви имоти и какви разходи са имали в последните 10 години .

Гост 22.01.2019 14:03:32

Гешев така обвини лекарите в паралелен износ на лекарства,дори ги нарече търговци на смърт. После се разбра ,че износът е съвсем легален и в него участва някакъв си сириец.Извинение от Гешев естествено нямаше.Въздух под налягане е този Гешев,драпа за мястото на Цацаров.

Гост 22.01.2019 13:54:23

А бе този Гешев много, така фриволно ги говори тия неща, много "на ангро", без конкретни доказателства! Опитва се да вмени вина, но на кого? На лечебните заведения ли, на конкретни лекари ли, на пациентите, на близките на хората с увреждания, на Министерството на здравеопазването, на НЗОК, на НОЙ, на Агенция медицински одит ли, или на държавата? Отправя внушения, че държавата е виновна. Нещо голям разкривател на престъпни мрежи се изкарва, на базата на собствените си предположения и собствените си объркани представи за процедуррите.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък
27.10.2020 20:14:14

Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък

От 29 октомври, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес заповед здравният министър въвежд ...

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ
27.10.2020 17:47:27 Надежда Ненова

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ

В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ. Това каза вицепремиерът Томислав Донч ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...