!
Понеделник, 22 Април 2024
22
ян
4
 

Минчо Коралски:

Половината инвалидни пенсии да са фалшиви е сериозно обвинение към много системи в държавата

Вторник, 22 Януари 2019 | 11:18:17
4

„Много се надявам след тази акция да стане ясно къде са пробойните в системата, въпреки че те отдавна се знаят. Пробойната не е при лекарите. Тя е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК-ови решения, тъй като обикновено то се издава на базата

„Много се надявам след тази акция да стане ясно къде са пробойните в системата, въпреки че те отдавна се знаят. Пробойната не е при лекарите. Тя е в механизма, по който се издават тези ТЕЛК-ови решения, тъй като обикновено то се издава на базата на документация. А тази документация се изработва на друго място или изследванията се правят на друго място. Трябва да се провери кой всъщност е издал документацията. Нищо чудно голяма част от тази документация също да се окаже фалшива. И от тази гледна точка изключително важно е това, което трябва да се направи и което вече е в ход – да се вържат системите на ТЕЛК и НЗОК и личните електронни досиета, за да е ясно тогава кой каква епикриза е издал и да няма как за един ден просто да се окажеш човек с тежко увреждане“. Това коментира пред bTV директорът на Агенцията за хората с увреждания Мичо Коралски във връзка с оповестеното вчера от прокуратурата разследване на фалшиви ТЕЛК решения.

Коралски отбеляза, че при поява в НОИ на редица молби за инвалидни пенсии от един и същи регион „би трябвало да им светне червената лампичка“ и изрази предположение, че тъкмо така е станало и прокурорското разследване е инициирано от Националния осигурителен институт. Той обаче бе категоричен, че няма как половината инвалидни пенсии да са неправомерни. „Според мен това, че половината от средствата се дават неправомерно, е градска легенда. Когато говорим за хора с увреждания, трябва да бъдем много прецизни. Съществуват възможности за пробойни, но половината да са фалшиви – това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити“, коментира той.

Междувременно пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев припомни изнесената вчера информация. „Беше възложено на МВР и на мен да се обобщи информацията по темата и да се предприемат определени действия в случай на констатиране на някакви системни проблеми. Продължаваме да обобщаваме стари случаи, те са десетки. Констатираха се интересни неща, например в Силистра – 28% от всички пенсии са инвалидни. В резултат на анализ на риска на тази група започнаха действия в няколко областни града – Разград, Силистра, Перник, Габрово и на още едно-две места, където процентът на тези пенсии е най-голям – варира между 18% и 28%, което съм сигурен, че ни прави първенци в Европа“, коментира Гешев.

Той посочи, че са проведени над 200 разпита, образувани са досъдебни производства и са извършени редица проверки. „Ситуацията е, че от тези стотици хора поне 70% не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК комисия, не знаят дали са хоспитализирани, какви документи са нужни за ТЕЛК и т.н. Положението е трагично“, отбеляза той и допълни: „Положението е трагично, защото за тези пенсии на година от бюджета се изплащат около 1,7 млрд. лв. Всяка такава пенсия води след себе си още няколко неща. Поне 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 млн. лв. Определени хоспитализации има към тази процедура, за голяма част се констатира, че са фиктивни. Това означава, че паралелно тече едно източване на Здравната каса, което никой не може да сметне колко струва. Така че това, което констатираме, е, че едни стотици милиони изтичат в пясъка. И те не отиват при хората, които са инвалиди, които имат нужда от тези пари“.

Иван Гешев заключи, че са нужни законодателни промени и като начало предложи НОИ да контролира ТЕЛК комисиите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CBuz

Гост 22.01.2019 17:10:14

На вниманието на Прокуратурата , МАРАМСКА И ИТОВ , ПРОВЕРЕТЕ ГИ .

Гост 22.01.2019 17:08:41

ТЕЛК комисиите работят като търговци на ишлеме, плащаш -дават , не плащаш не - дават .Всички знаеме и даже тарифите им .Работят с посредници , които им осигуряват поток от хора желаещи да си купят инвалидност .Видни представители са Марамска и Итов от Втора градска болница . Изпечени мошеници , които не пропускат никой през ситото .Ако не си платиш , умрял да си пак няма да получиш инвалидна пенсия .А ако си платиш , моля , дават ти максимума според заплащането .Според мен НАП трябва да ги провери какви имоти и какви разходи са имали в последните 10 години .

Гост 22.01.2019 14:03:32

Гешев така обвини лекарите в паралелен износ на лекарства,дори ги нарече търговци на смърт. После се разбра ,че износът е съвсем легален и в него участва някакъв си сириец.Извинение от Гешев естествено нямаше.Въздух под налягане е този Гешев,драпа за мястото на Цацаров.

Гост 22.01.2019 13:54:23

А бе този Гешев много, така фриволно ги говори тия неща, много "на ангро", без конкретни доказателства! Опитва се да вмени вина, но на кого? На лечебните заведения ли, на конкретни лекари ли, на пациентите, на близките на хората с увреждания, на Министерството на здравеопазването, на НЗОК, на НОЙ, на Агенция медицински одит ли, или на държавата? Отправя внушения, че държавата е виновна. Нещо голям разкривател на престъпни мрежи се изкарва, на базата на собствените си предположения и собствените си объркани представи за процедуррите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Пет приоритета са заложени в Националния план за сърдечносъдово здраве
22.04.2024 12:18:01

Пет приоритета са заложени в Националния план за сърдечносъдово здраве

С 8-10 години по-кратко живее българския мъж от средно европейския, при жените това е с 6-8 годин ...

Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ
22.04.2024 11:42:01

Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ "Пълмед"

Екипът на Отделението по урология в университетски медицински комплекс "Пълмед“ обявява пре ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...