Вторник, 27 Септември 2022
21
ян
 

Старши акушерката в УМБАЛ „Софиямед“ Нели Филипова:

Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея

Неделя, 21 Януари 2018 | 10:47:00 Полина Тодорова


На днешния 21 януари по традиция се отбелязва Денят на родилната помощ, по-известен като Бабиден. Това е и празникът на професионалистите, които се грижат за появата на новия живот. Какви са предизвикателствата пред професията на акушерката в Бълга
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

На днешния 21 януари по традиция се отбелязва Денят на родилната помощ, по-известен като Бабиден. Това е и празникът на професионалистите, които се грижат за появата на новия живот. Какви са предизвикателствата пред професията на акушерката в България и какви емоции предизвиква тя попитахме Нели Филипова, която е старши акушерка в УМБАЛ „Софиямед“.

- Как се насочихте към професията на акушерката?

- Още преди много години имах интерес към медицината. Когато реших да кандидатствам, проявих повече интерес към акушерството, благодарение на една моя приятелка, която също беше акушерка -  тя ми разказваше много за тази професия и аз някак си се влюбих в професията. Така вече и до ден днешен продължавам да я обичам много и съм радостна, че съм записала да уча точно това, завършила съм го и успешно го практикувам.

- Как всъщност оценявате упражняването на акушерската професия днес в България?  Преди дни на голям форум на акушерките у нас бяха изказани доста искания и проблеми. В този ред на мисли според Вас как се реализира една акушерка в нашата страна?

- Това, което мога да кажа е, че подкрепям колегите. При нас, в България, практикуването на професията е трудно по ред причини. Ние се надяваме да дойдат по-хубави времена за нашето съсловие. Много от младите колеги не намират мотивация да останат да работят в България. Все по-малко хора завършват тази специалност пак по същите причини, други се реализират предимно в чужбина. А ако се запишат да учат за акушерки тук, след това  отиват да работят там, защото им предлагат по-добри условия. Освен това мисля, че има възможности акушерките да практикуват самостоятелно, да упражняват повече грижа към родилките, към бебенцата след раждането, а също така и по време на бременността. Това  очакваме да ни бъде предоставено, защото ние не можем да го осъществяваме самостоятелно. Така че в съсловието има доста проблеми и дано да дойдат по-добри времена и за нас, като специалисти.

- Оценена ли е според Вас достатъчно професията на акушерката в България като цяло?

- Все още има какво да се желае – и от обществото, и като чисто като финансово изражение. Общоизвестно е, че възнаграждението на акушерки, медицински сестри или хора от нашето съсловие са нискозаплатени в България, за разлика от другите държави от Европа.  Дано в скоро време и ние да постигнем добри възнаграждения, както е при тях, за да не се налага да отиват нашите кадри навън. Като цяло от обществото мога да кажа, че има признателни хора, има хора, които ни уважават, но има и такива хора, които дори не се опитват дори да запомнят името ти или за тях не е нищо особено това, което си направил.

- Вие самата чувствате ли признателност от пациентите в своята практика?

- Това, което е хубаво и колегите, които работят тази професия биха подкрепили моите думи е, че да участваш в едно раждане, да посрещащ новия живот е много голяма тръпка и радост, не само за жената, която ражда, а и за човека, който е до нея. В самите нас също има много вълнение от всяко едно раждане и всяко едно бебе, което поемаш с ръцете си. Това е едно от нещата, които действително ни карат да упражняваме професията си с любов и все още да сме тук. В нашата практика има най-различни истории и като степен на сложност, и като събития. Тези истории, които по някаква причина са били по-сложни и по-рискови, но сме успели да ги преодолеем и всичко да завърши добре, тогава наистина се помни и чувстваш едно удовлетворение и голяма радост.

- Кое отличава професията на акушерката?

- Това, което се случва при нас, е предимно хубаво – особено моментите, свързани с ражданията и отглеждането на децата. Това са хубави събития в живота на човек, както и при нас самите като хора, които упражняват професията на акушерката. Тези радостни мигове с нашите пациенти, това че ги изпращаме живи и здрави от нашето отделение, е нещото, което ни прави и нас щастливи.

- Напоследък у нас зачестява появата на различни курсове и обучения за бъдещи майки, организирани от немедицински специалисти. Немалко жени разчитат основно и на форуми в интернет в този така важен момент от живота си. Как гледате на подобни практики?

- Категорично не приемам този тип практика, както аз като специалист в тази област, така и моите колеги. Препоръчвам на бъдещите майки и жените, които са бременни и които им предстои раждане и отглеждане на дете, да се запознават с качествена, актуална литература или най-добре да се съветват с лекар или медицинско лице от нашата практика. В нашата практика имаме много случаи и сме свидетели на много случаи на жени, които са объркани от различни информации във форуми, различни разговори по кафета, на пейки в парка, а това може да е опасно както за тяхното здраве, така и за здравето на техните деца. Затова винаги препоръчваме да се обръщат към специалист, да разговарят с колегите и да четат само проверена литература и доказани неща.

- Как ще посрещнете днешния празник?

- По традиция в нашето отделение посрещаме празника на 21 януари. Ще започнем с ритуала, който е измиване на ръцете, така, както е традицията от едно време. Друго интересно, което сме предвидили конкретно тази година за празника е, че ще направим освещаване на отделението, защото с началото на годината стартираме и с един нов проект, който е откриването на нов сектор „Неонатология“.
Бих искала да пожелая и на всички колеги да са здрави, упорити, търпеливи, да бъдат успешни и да се борят за оцеляването и за по-добри условия в България, за да сме тук и да сме от полза на бъдещите майки и бебета, които ще се раждат в България. Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sdc$


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...