Събота, 04 Април 2020
30
авг
8
 

След проверка на ВАП:

Прекратяват договорите с НЗОК на лечебни заведения в Ловеч, Плевен и София

Санкции за над 500 000 лв. ще бъдат наложени на изпълнителите на медицинска помощ

Петък, 30 Август 2019 | 12:35:38
8

Санкции за над 500 000 лв. ще бъдат наложени на лечебни заведения за медицинска полощ, лични лекари и зъболекари след проверката, която Върховната административна прокуратура (ВАП)

Санкции за над 500 000 лв. ще бъдат наложени на лечебни заведения за медицинска полощ, лични лекари и зъболекари след проверката, която Върховната административна прокуратура (ВАП) започна през юни месец, съобщават от прокуртурата. Целта на проверката е гарантиране на нормативноустановеното право на достъп до медицинска помощ.

Наложените санкции са в общ размер от 112 879.00 лв., като предстои допълнително налагане на санкции до 404 395.00 лв. Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.

В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция „прекратяване на договора“.

Проверката е реализирана на територията на цялата страна от длъжностни лица - контрольори от всички двадесет и осем РЗОК и длъжностни лица служители на НЗОК. Инспектирани са лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), лечебни заведения за извънболнична дентална помощ (ИДП) и  лечебни заведения за болнична медицинска помощ (БМП). Общият брой на извършените проверки е 1 745.

В хода на проверката са констатиран 4 537 нарушения, сред които най-често срещани са нарушения, относно плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, която е закупена от НЗОК; нарушения на правата на ЗОЛ, като е поискано и получено неправомерно заплащане на потребителска такса; нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане; нарушения свързани с предписване на лекарствени продукти и др.

 Чести нарушения на условията и ред по програма „Детско здравеопазване“ са констатирани в 12 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

В резултат от проверката са предприети действия за санкциониране на виновните лица, а в някои конкретни случаи материалите от проверката са препращани за предприемане на действия по компетентност от други органи.

В хода на проверката на РЗОК-Велико Търново при един изпълнител на дентална помощ сключил договор с НЗОК са констатирани отчетени и заплатени дентални дейности, които не са извършени. Договорът на изпълнителя с НЗОК е прекратен и преписката е изпратена на Районна прокуратура-Велико Търново. При проверката на РЗОК-Пазарджик е установено неправомерно взети такси за избор на лекар/лекарски екип при приети здравноосигурени лица по спешност. Преписката е предоставена на вниманието на Изпълнителна агенция Медицински надзор за предприемане на необходимите действия.

Припомняме, че при започването на поверката, беше обявено, че тя дали здравно осигурените са плащали на болници и лекари, какви суми и на какво основание, когато оказаната медицинска или дентална помощ е по договор с НЗОК, съответства ли оказаната медицинска или дентална помощ на заплатените от нея суми, какъв е вида и какви са количествата на купените от болниците и вложени медицински изделия, за които НЗОК плаща напълно или частично. Обект на проверката бяха и договорите на болници и медицински центрове с други лечебни заведения за изпълнение на част от дейностите, по които имат договор с НЗОК, както и съответства ли дейността на изпълнителите на медицинска помощ с критериите за достъпност и качество, регламентирани в Националния рамков договор.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u%kX

болничен лекар 03.09.2019 20:39:24

критерии за достъпност и качество, регламентирани в Националния рамков договор, къде са тия критерии за болниците, щото не ги виждаме нещо!

Гост 03.09.2019 20:35:45

От написаното излиза, че има проблеми и нарушения само. при ОПЛ и то по програма Детско здравеопазване.

а стига де 30.08.2019 23:40:49

Доколкото си спомням тези проверки бяха анонсирани (вкл. и от самия Дечев) в началото като такива, при които прокуратурата да установи качеството на контрола, извършван от касата на изпълнителите на медицинска помощ. А то какво било - поредните рутинни за касата проверки (със и без инициативата на прокуратура или някой друг, тези проверки са си задължения на касата), при които се изхвърлят едни бомбастични на пръв поглед суми, но всъщност доста мижави на фона на месечните суми заплащани от касата. А и без да се спомене, че накрая поне половината, че и повече от тези санкции ще паднат в съда - и то именно защото качеството на касовия контрол е за прокурорска проверка.

Гост 30.08.2019 19:29:31

Много дим без огън. Тръгнали чиновляците и овършали фино изпълнители на медицински дейности, които пречат на други, любими на крадливата политическа пасмина. Нищо ново под слънцето!

Огнян и Радмила 30.08.2019 18:38:27

Има един тъпанар от класа бивш директор в здравната каса,мразен от деца и внуци,наричан с жена си накратко семейство боклуци.Стиснати до полуда ,живеещи в страшна заблуда.Болест хващат те при рожден ден на някое дете.Ако даде някоя пара Кронев инфаркт ще получи на мига.На сватбата на дъщеря си и лев не дали тез глупаци.А жена му мила ,се казва Радмила.Тя внуци не обича,а само по ескурзии тича.Сина си гледала тя, само че от дистанция.А,за своята дъщеря ,Радмила през живота си нищо не е направила.Внуци не е гледала тя,а да не говорим за дом и кола.Тя шеф в Здравната каса се пише,а всъщност душата и мирише.Но след време дошла старостта и Радмила останала сама.Тогава тя разбрала,че живота си е пропиляла.Нямало деца и внуци,а само кучето Дуци. Коментари да правят хора които не познават внучета та си,не са отгледали децата си и не по държат връзка с дъщерите си.Нормалните хора само да четат. Благодаря.

Радмила 31.08.2019 12:20:05

Аз,като съм изпълнила горните изисквания,може ли да коментирам.

Гост 31.08.2019 14:59:43

Кментирай,коментирай! !!!!

Гост 30.08.2019 20:59:10

Супер е!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, медицинските служители са 23-ма
04.04.2020 17:13:51

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, медицинските служители са 23-ма

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на поч ...

17 са вече смъртните случаи с COVID-19 у нас
04.04.2020 14:55:28

17 са вече смъртните случаи с COVID-19 у нас

Мъж на 54 г. е починал днес в болница "Света Анна". Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хиперто ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...