!
Събота, 18 Май 2024
01
юни
1
 

Пренаписват проектите за обновяване и изграждане на спешните центрове

Вторник, 01 Юни 2021 | 16:42:47
1

Разчетите за ремонт и изграждане на новите спешни центрове, заложени в големия проект за обновяване на Спешната помощ у нас, ще бъдат преработени. Това става ясно от публикувана от Националното сдружение на общините в България информация след срещата с

Разчетите за ремонт и изграждане на новите спешни центрове, заложени в големия проект за обновяване на Спешната помощ у нас, ще бъдат преработени. Това става ясно от публикувана от Националното сдружение на общините в България информация след срещата със служебния здравен министър.

„Общините в по-голямата си част са изпълнили своите задължения за предоставяне на подходящи сгради или терени, но екипът на министър Кацаров не вижда възможност към момента да се активизира работата, тъй като значителна част от средствата от Оперативната програма - около 25 млн. лв. повече от предвиденото, вече са разходвани за нови линейки и хеликоптери, а съществуващите разчети за ремонт и изграждане на новите спешни центрове са от преди 5 години, което задължително ще наложи тяхната преработка“, съобщават от НСОРБ.

Припомняме, става дума за проект Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020“. В него освен закупуване на близо 400 линейки, беше заложено и модернизиране на сградния фонд в спешните отделения, както и изграждането на нови филиали на ЦСМП.

Нова апаратура

Както вече стана ясно, екипът на министър Стойчо Кацаров работи за ускоряване на подготовката на друг проект на Министерството на здравеопазването по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, който ще бъде финансиран от  Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР). Средствата в размер на 129 271 258.60 лева са предназначени за всички държавни и общински болници.

Предстои в най-кратки срокове да бъдат преработени критериите и да бъде изпратена подробна информация към общините за необходимите данни и разчети, планирани от местните власти за обновяване на болничните заведения, посочват от там.

Проектът е приоритетен, защото ще даде възможност действащите болници, където реално са лекувани болни с COVID да бъдат обновени, да бъдат оборудвани техните отделения, по възможност да бъдат създадени условия за телемедицина и други съвременни технологии“ – е заявил кметът на община Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов. Той е изразил безпокойство, че до момента общините са в неведение какво конкретно се изисква от тях, за да бъде успешно подготвен проекта от страна на Министерството.

Проверка

„Нашето настояване винаги е било всички общински болници, които са лекували пациенти с COVID, да имат достъп до средства през проекта, тъй като във връзка със специфичните изисквания на стандарта, инфекциозни отделения има обособени само в 8 общински болници“, е заявила Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ. Въпреки това, съгласно изискванията на МЗ от 2020 г. във всички общински болници бяха обособени сектори за лечение на  пациенти с коронавирус, е посочила още тя.

Общините очакват, че  броят на преминали през болнично лечение пациенти с диагностициран коронавирус, ще има сериозна тежест.

Министърът на здравеопазването е уверил, че ведомството е изискало информация от НЗОК за брой пациенти с коронавирус, преминали през всяко лечебно заведение, която ще бъде взета под внимание при формиране на критериите за разпределение на средствата.

Регионалните здравни инспекции по места са получили инструкции за пълно съдействие на общините при планиране на инвестициите, така, че да бъдат съобразени със съвременните изисквания за лечение на болни от COVID. Основните средства по проекта ще бъдат насочени приоритетно за закупуване на кислородни инсталации, създаване на изолационни боксове, изграждане на асансьори, където е необходимо и всички свързани строително-ремонтни дейности.

Кметът на Сърница и член на КС на НСОРБ Неби Бозов е запознал министъра и с проблем, пред който са изправени жителите на общината, след като със средства от местния бюджет бе изградена изцяло нова сграда за Спешна помощ. Поради липса на достатъчно щатни бройки, центърът не може да обслужва гражданите денонощно и в момента медицинските екипи работят само 12 часа, посочват от сдружението. Министър Кацаров се е ангажирал да бъде намерено решение за проблема и е отбелязал положителния пример на община Сърница за търсене на решения за преодоляване на недостига на медицински услуги в по-малките и трудно достъпните населени места.

Ваксини и специализации 

Пред представителите на общините д-р Кацаров е уверил, че са осигурени всички видове ваксини за 2 години напред и е създадена организация за поставянето им. От МЗ обаче са отчели слаб интерес към ваксинирането у нас или едва 12-18% на 100 хиляди жители. На срещата са представени добри практики, свързани с процеса на ваксинация от общините.

Пред здравния министър кметовете са споделили и своите надежди за облекчаване на реда за специализация на младите медици, така че да бъдат създадени условия тази част от обучението и квалификацията им да бъде по-лесно осъществима и в по-малките общински болници.  На много места в страната с решения на Общинските съвети се предоставят допълнителни стипендии на специализанти-медици, жилища за млади семейства и редица облекчения. За съжаление, процесът е свързан не само с промени в Наредбата за специализациите, но и с изискванията за акредитация на лечебните бази, в които може да се провежда подобен тип обучение, посочват в тази връзка от НСОРБ.

Министерството на здравеопазването работи по промяна на стандартите за медицински дейности, която ще облекчи постигането на нивата на компетентност с по-малък брой лекари. Обсъдени са и промени в размера на клиничните пътеки, като основната цел на екипа на Министерството е да бъдат преодолени диспропорциите в цените им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e9VZ

спешен медик 01.06.2021 19:24:00

Ние свикнахме ..Чакаме от 2015г. да стартира ремонта на спешните отделения и ФСМП...Чакаме да имаме достатъчно площ за да преглеждаме и работим .....Ще почакаме още , докато политиците се разберат ......


Всичко за коронавируса
Още новини
Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат
17.05.2024 18:15:24 Надежда Ненова

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа про ...

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване
17.05.2024 17:22:22

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...