Петък, 29 Септември 2023
28
май
10
 

Приеха промените в Закона за лечебните заведения

Ясни са критериите за кръстосано донорство и трансплантация на матка

Четвъртък, 28 Май 2020 | 19:01:08 Надежда Ненова
10

Депутатите от здравната комисия приеха на второ четене измененията в Закона за лечебните заведения, с които се променят и Закона за кръвта, Закона за трансплантациите, Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и в Закона за бюджета на НЗО

Депутатите от здравната комисия приеха на второ четене измененията в Закона за лечебните заведения, с които се променят и Закона за кръвта, Закона за трансплантациите, Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и в Закона за бюджета на НЗОК.

Народните представители бяха единодушни, че държавата и общините могат да отпускат  целеви субсидии за текущ ремонт на дълготрайни материални активи на общинско лечебно заведение за извънболнична помощ или за болнична помощ. 20% от паричните постъпления от приватизацията на обособени части от лечебни заведения, в които държавата е едноличен собственик, ще се внасят в централния бюджет, както беше досега, но 80-те %, които остават собственост на лечебното заведение, ще могат да се ползват както за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, така и за удовлетворяване интересите на кредиторите.

Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването ще определя държавното лечебно заведение, което да осъществява медицинско осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на лицата по Закона за Националната служба за охрана (президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор), медицинско осигуряване на чуждестранни делегации при посещения в страната, както и медицинското осигуряване на пленарните заседания на Народното събрание. Изпълнението на медицинските дейности за тези лица

ще се финансира от държавния бюджет чрез бюджета на МЗ

въз основа на договор между министъра на здравеопазването и определеното лечебно заведение, с изключение на дейностите, които се заплащат от НЗОК.

С измененията в закона към досегашните задължения на болниците, ангажираните с проследяване на ефекта от терапията на лекарствени продукти, се въвежда задължението ежедневно да предоставят информация на Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. В случай, че лечебно заведение не предостави или не предостави в срок тази информация се наказва с имуществена санкция от 500 до 1000 лв., а

при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лв.

Който не предостави или възпрепятства предоставянето на информация се наказва с глоба от 300 до 800 лв., а когато нарушението е извършено от едноличен търговец, , се налага имуществена санкция в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – с имуществена санкция в размер от 1200 до 2500 лв. Когато е извършено от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 1000 до 2000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с имуществена санкция в размер от 1500 до 3000 лв.

Налагат се глоби и на тези, които нарушават разпоредбите този закон или на нормативен акт по прилагането му. Нарушителите се наказват с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – с глоба от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 1500 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лв. Нарушенията ще се установяват с актове на длъжностни лица, определени от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор", а наказателните постановления се издават от изпълнителния директор на Агенцията.

Депутатите приеха рестриктивни мерки, свързани с нарушаването на медицинските стандарти, като при второ нарушение

може да бъде отнета регистрацията на лечебното заведение

"Това се прави с цел защита на пациентите“, мотивира решението председателят на комисията д-р Даниела Дариткова. 

Здравната карта става безсрочна, като ще бъде актуализирана до 1 август всяка година.

С промените в закона се разрешава трансплантацията на матка, но само след като донора е осъществил раждане на живо дете и е в предменопаузална възраст. При кръстосано донорство вземането на органи се извършва, ако са изпълнени едновременно следните условия: първият донор е дал нотариално заверено писмено съгласие да бъде донор, включително при кръстосано донорство, и е посочил първия реципиент като лице, на което е съгласен да бъде донор, включително при кръстосано донорство; вторият донор е дал нотариално заверено писмено съгласие да бъде донор, включително при кръстосано донорство, и е посочил втория реципиент като лице, на което е съгласен да бъде донор, включително при кръстосано донорство; първият и вторият донор и първият и вторият реципиент са включени в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“; налице са биологично съвместими първи и втори реципиент на първия и втория донор, които са дали писмено информирано съгласие за присаждане при условията на кръстосаното донорство;  преди вземането първият и вторият реципиент са определени от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“; изминали са не по-малко от два месеца от включването на първия и втория донор и първия и втория реципиент в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. При кръстосано донорство вземането на органи се извършва едновременно на първия и втория донор.

Разрешава се на физически и юридически лица да даряват средства

за дейности по трансплантация чрез сключване на договор с лечебното заведение, който поражда действие след одобряване от Изпълнителната агенция "Медицински надзор" и вписване в регистъра й.

Предстои Законът за лечебните заведения да бъда гледан на второ четене в парламентарна зала.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TsfV

един мотивиран лекар 29.05.2020 09:24:36

ПО ТОЧЕН ПРОЧИТ „РЕСТРИКТИВНИТЕ МЕРКИ СЕ ВЪВЕЖДАТ С ЦЕЛ ЗАЩИТА НА ПАЦИЕНТИТЕ“. ПРИ ПОВТОРНО НАРУШАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ОТНЕМАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА ЧАСТНОТО ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ

Гост 29.05.2020 09:35:30

Здравни заведения ще се затварят много по-бързо следващите няколко години по ДРУГ принцип от каквито и да е санкции на скапаняците от властта. Те не са изгодни за поддържане по-точно разходите надхвърлят многократно приходите и става въпрос за проста икономическа сметка, не говорим за моралната демотивация да се работи за идиоти ,които не уважават тази професия. Със сигурност здравната им система отива на кучето в аноректалната анатомична област.

Гост 28.05.2020 20:45:02

Реформите на мутромилиционерите се изразяват само в санкции ,не и в актуализация на смешното заплащне на медицинския персонал и остойностяване на труда А закриването на здравни заведения ше се случи, каогато собствениците проумеят,че не си заслужава да поддържаш такова вместо магазин.

Гост 28.05.2020 22:58:07

Какво искаш повече? Нали ти платиха 85%, въпреки че се беше покрил през април и вратата на кабинета ти хвана паяжини

Гост 29.05.2020 09:22:38

Тъпанар, не сме си затваряли кабинетите и през цялото време сме преглеждали пациенти с неясни фебрилни състоияния ,въпреки ,че педалите за които гласуваш не ни смятат за предна линия. Понеже изливащ злобни лъжи и клевети единствено мога да ти кажа: Ако не съм бил на работа да пукнат децата ти за мръснишкото ти поведение и отношение към лекарите.

Гост 29.05.2020 12:03:37

Пореден помияр, излязъл от селски кенеф и закичил стетоскоп като мутренски ланец си мисли, че е лекар. Изчезвай в на м-й-а си там, откъдето си излязъл, мързелив комундел!

ЦъФтан пентхауса 29.05.2020 11:53:30

Тъп овчар, с ограничен речник. Дано не си такъв и в професията си.

Гост 29.05.2020 00:42:08

А как е по света? Я се поинтересувай, мрънльо. Няма по- лошо от демотивиран лекар. Плюете си на интереса от злоба.

До долния нездрав пролетарски интересчия мародер и консуматор 29.05.2020 09:29:33

Некадърни и меркантилни за вас са лекарите ,които си искат достойна цена на труда и която лай нарите не искате да плащате, нали. Но си Путьо Маринкин и никога няма да го кажеш на лекаря при който си отишъл за да не се занимава да ти спасява комуинистическия г з. Само ще таиш злобата на простака никога не достигнал някаква степен на образованост, а пък възпитание в семейство на червени галоши ние и не очакваме. Едно е сигурно -ще си плащате и още как - дали с пари или с живота си както искате.

Гост 29.05.2020 08:57:21

Няма по-лошо от некадърен и меркантилен лекар!


Всичко за коронавируса
Още новини
20 години „Лекар на годината“ – за 2018 г. отличието принадлежи на акад. Дамян Дамянов
29.09.2023 12:42:49

20 години „Лекар на годината“ – за 2018 г. отличието принадлежи на акад. Дамян Дамянов

През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването на престижното отличие „Лекар ...

Предложение: Нов списък на помощните средства от 2024 г. и поне 100% повече средства за тях в бюджета на касата
29.09.2023 11:59:20 Невена Попова

Предложение: Нов списък на помощните средства от 2024 г. и поне 100% повече средства за тях в бюджета на касата

Да бъде съставен нов списък на помощните средства и медицинските изделия извън обсега на задължит ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...