!
Събота, 18 Май 2024
16
ноем
5
 

Приоритетни болници в девет града застават в основата на болничната система

Те ще бъдат подпомагани от „опорни“ лечебни заведения в областните градове

Четвъртък, 16 Ноември 2023 | 16:41:29
5

Реорганизация на болничната помощ в структурно, технологично и финансово отношение предвижда Националната здравна стратегия, приета от Министерския съвет и очакваща своето разглеждане както в Комисията по здравеопазване в Народното събрание, така и в п

Реорганизация на болничната помощ в структурно, технологично и финансово отношение предвижда Националната здравна стратегия, приета от Министерския съвет и очакваща своето разглеждане както в Комисията по здравеопазване в Народното събрание, така и в пленарната зала на парламента.

Стратегията съдържа три основни приоритета, един от които е „Инвестиции в трансформиране на здравната система, ориентирана към потребностите на хората“. В него пък са разписани осем политики, свързани с различни сегменти от системата. Една от тях е свързана именно с болничната помощ.

Стратегията предвижда населението от цялата страна да има възможност за лечение в девет града, в които ще се развият приоритетни болници с високо ниво на оборудване и разкрити структури по различни специалности.

„Системата на достъп до болнична помощ ще се доразвива от опорни болници в областните центрове

извън посочените девет града – съществуващите областни болници, които ще осигуряват четвъртото ниво на достъп до медицинска помощ, включително дейности по медицинска експертиза и осигуряване на достъп при бедствия и аварии. Опорните лечебни заведения трябва да разполагат със структури по четирите направления на лечебната дейност – терапевтични, хирургични, акушеро-гинекологични и педиатрични, както и действащо спешно отделение. Този тип лечебни заведения ще трябва да осигурят структури и за дългосрочна грижа“, гласи документът.

Ролята на общинските болници пък ще бъде запазена при ангажимент на общините за тяхното поддържане и при ползване на ресурсите на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за осигуряване на медицински персонал в отдалечени и труднодостъпни региони.

За създаването и поддържането на този вид организация управляващите ще разчитат на Националната здравна карта като механизъм за ефективна регулация на капацитета на болничната мрежа. В районите, в които има излишък на болнични ресурси,

НЗОК ще сключва селективно договори с лечебни заведения,

които осигуряват най-квалифицирана и комплексна грижа най-близо до хората, е записано в Стратегията.

Усилията ще бъдат насочени основно към намаляване на броя на леглата за активно лечение на остри заболявания, развитие на високотехнологични диагностични и лечебни услуги и на структури за рехабилитация, за продължително лечение и палиативни грижи. Малки и неефективни болници за активно лечение биха могли да бъдат преустроени в медицински центрове с легла за наблюдение и лечение до 48 часа и в структури за дългосрочни грижи – регионални лечебни заведения, които да осигуряват цяла гама от социални и медицински грижи: амбулаторни услуги, включително мобилни медицински грижи, физиотерапия, услуги за дневни грижи и в известна степен грижи за отдих и палиативни грижи, предоставяни както на място, така и в домашна среда, гласи още документът.

Всичко това от своя страна ще позволи на болниците за активно лечение да фокусират вниманието си върху основната си дейност и по този начин ще допринесе за повишаване на ефективността на болничния сектор като цяло, смятат здравните власти.

Ще бъдат създадени стимули и условия за осигуряване на възможно най-голям обхват медицински услуги в една болница, а от друга страна с цел осигуряване на комплексност на грижите за пациентите ще се използват всички възможности и за

подобряване взаимодействието между лечебните заведения чрез различни форми на обединения

„От икономическа гледна точка такива обединения на лечебни заведения ще доведат до намаляване на рисковете, до по-пълното използване на съществуващия капацитет и оптимизиране на разходите, а за населението ще гарантират достъп до здравеопазване в регионите и комплексна здравна грижа“, посочва се в Стратегията.

Мерките за повишаване на ефективността в болниците ще бъдат съпроводени и от усилия за подобряване качеството на предоставяните услуги. С особен приоритет ще бъде създаването на

механизъм за обвързване на финансирането на болниците с резултатите от дейността и качеството

на предоставяните услуги. Ще бъде подкрепено въвеждането на съвременни технологии и иновации, които дават възможност за ранна диагностика и безопасно и ефикасно лечение на все по-голям брой заболявания. Приоритет ще бъде също така използването на новите комуникационни технологии за развитие на дейности в областта на телемедицината, теледиагностиката и телемониторинга, както и развитието на НЗИС.

Основните публични инвестиции ще бъдат насочени към укрепване на капацитета на конкретни лечебни заведения и болнични структури – т. нар. опорни и приоритетни болници от четвърто и пето ниво на достъп, е записано още в Националната здравна стратегия.

С целия документ можете да се запознаете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
46W%

Гост 17.11.2023 09:38:29

Звучи добре, но силно се съмнявам в практическото приложение. Финансирането на самия процес по трансформиране на болничната система е основния елемент, който ми се вижда някак несигурен.

аз 16.11.2023 19:59:06

Плащайте на лекарите си по европейски бре, хайвани комунистически.

Гост 16.11.2023 21:15:58

Работи по европейски бре, мафиотино с бяла престилка

аз 17.11.2023 08:19:32

Точно за теб няма да си мръдна пръста.

лекар1 17.11.2023 07:26:03

Ако е по европейски ще чакаш за специалист минимум три месеца! За ЯМР - половин година, ако си още жив другарю!


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...