!
Събота, 20 Април 2024
09
дек
 

Д-р Мария Петрова, невролог:

При болестта на Паркинсон имаме значим арсенал от лекарства, които могат да осигурят добро качество на живот за продължителен период от време

Сряда, 09 Декември 2020 | 11:33:22


Д-р Мария Петрова, дм, Клиника по нервни болести, Александовска болница Д-р Петрова, традиционната кампания с безплатни прегледи „Върни си контрола над Паркинсона“ се провежда и тази година. Разкажете повече за иниц

Д-р Мария Петрова, дм, Клиника по нервни болести, Александовска болница

Д-р Петрова, традиционната кампания с безплатни прегледи „Върни си контрола над Паркинсона“ се провежда и тази година. Разкажете повече за инициативата – към кого е насочена и в кои градове има безплатни консултации?

Кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ е насочена към пациентите с късна (терминална) болест на Паркинсон. Това са пациенти, при които е налице изчерпване на ефекта на прилаганите през устата антипаркинсонови лекарства. При тези пациенти навременното включване на терапия за късна (терминална) болест на Паркинсон би могло не само да удължи живота, но и да запази неговото качество, т.е. да запазим един пълноценен самостоятелен индивид, което би било от полза както за самия пациент, така и за близките му, а и за нас като общество. Кои са „червените лампички“, които насочват, че пациентът е минал в този стадий на заболяването? Това е така нареченото правило 5-2-1. Какво включва това правило: 5 – означава броя приеми на Леводопа медикамент на ден (т.е. ако на пациента поради поява на сковаване му се налага да приема Леводопа медикаменти 5 и над 5х дневно); 2 – броя часове, през които пациентът е скован през будната час на денонощието въпреки терапия, т.е. при два или повече часа на скованост и 1 - часовете с неволеви движения, дължащи се на лекарствата, така наречените дискинезии, ако са с продължителност един или повече часа през денонощието. Кампанията се провежда в седем града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен.

До 11 декември пациентите с вече поставена диагноза болест на Паркинсон могат да запазят час за безплатен преглед при невролог. Телефонът е активен в работни дни от 9 до 18 ч. Цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор.

Какви са симптомите на заболяването и в каква възраст обичайно се проявят? Има ли „червени лампички“,  които да насочват към консултация със специалист?

Началните симптоми са забавеност и скованост в движенията и/или тремор в покой, като те могат да се проявяват само при стрес и след известно време да станат постоянни. Началото на заболяването е характерно за по-късната възраст след 50-60 години и много по-рядко се среща в ранна възраст. Характерен за заболяването е тремор в покой, който се характеризира с появата на непостоянно треперене на ръцете, когато са отпуснати спокойно и почиват върху краката или са отпуснати до тялото при ходене. Други симптоми са сковаността и забавеността в движенията на крайниците и промяната в походката. Близките или пациентът могат да забележат, че пациентът по-ограничено движи едната ръка при ходене с отпуснати около тялото ръце. Те също така могат да забележат забавеност и известна несръчност при някои ежедневни дейности, като например при завързване и развързване на обувки, закопчаване и разкопчаване и др.

Как се поставя диагнозата?

Ранната диагноза може да бъде поставена чрез задълбочен разпит на пациента и близките му и неврологичен преглед. В редки случаи се налага прилагането на инструментални методи, като например DatScan, компютърна томография и други за изключване на друго заболяване.

Болестта на Паркинсон е хронично заболяване – какви са неговите фази и има ли възможност за добър контрол във времето?

Заболяването най-общо преминава през три стадия. Първият стадий е на ранната (неусложнена) Паркинсонова болест, вторият - на напредналата (усложнена) Паркинсонова болест, при който се наблюдават двигателни усложнения. Третият стадий е на късната (терминална) Паркинсонова болест, при която се обмисля включването на инструментален метод на лечение поради установена вече неефективност на приеманите до този етап таблетки. Във връзка с въпроса Ви дали има възможност за добър контрол във времето, то бих казала накратко „да, за сравнително дълък период от време“. При болестта на Паркинсон за разлика от другите хронични невродегенеративни заболявания имаме един значим арсенал от лекарства, които макар и симптоматични могат да осигурят добро качество на живот за продължителен период от време под ръководството на умел невролог с опит в лечението на такива пациенти. Лекарствата, които се прилагат, се определят от стадия и формата на заболяването, възрастта на пациента и други фактори. Най-общо лекарствата се разделят на следните групи МАО-инхибитори, допаминови агонисти, Леводопа медикаменти, антихолинергични медикаменти, КОМТ инхибитори и глутаматни антагонисти за лечение на двигателните (моторните) нарушения. При това заболяване обаче се наблюдават и редица така наречени немоторни симптоми (като замаяност или причерняване пред очите при изправяне, придружени със спадане на кръвното налягане, паметови оплаквания и други), които понякога могат да са по-инвалидизиращи от моторните нарушения за пациента и изискват специфично лечение.

 Как се разбира, че заболяването е преминало в напреднала фаза? Има ли възможности за лечение дори при късна паркинсонова болест?

Средно около 6 години от началото на заболяването, като при някои пациенти това се случва по-рано, а при други поради различни фактори се навлиза по-късно в напредналата форма на страданието. В тази фаза прилаганите през устата медикаменти, т.е. така наречените перорални медикаменти, започват да действат за все по-кратък период от време, като накрая са с продължителност на ефекта до около 1,5 - 2 часа след всеки прием, което налага многократни корекции на терапията. Тогава независимо от покачване на дозите или честотата на прием Леводопа медикаментите не могат да преодолеят тежките периоди на сковаване и трудно самообслужване при пациентите, включително понякога и в някои базисни ежедневни дейности (като обличане, къпане и други). За щастие понастоящем се използват три метода в световен мащаб при този късен стадий на болестта, които биха могли да възвърнат отново доброто ежедневно функциониране при пациентите за дълъг период от време.

Достъпни ли са за българските пациенти съвременните терапии и подходи за лечение и поемат ли се от НЗОК?

Като лекари, които работим с такива пациенти, сме много радостни, че и трите метода за лечение на късната Паркинсонова болест понастоящем се покриват от НЗОК в България и ние бихме могли да предоставим същото ниво на грижи на нашите пациенти, както и колегите в другите страни. Първият метод е чрез директното впръскване на лекарство, съдържащо Леводопа, в червата. Дозирането на леводопа/карбидопа интестинален гел е чрез компютър – с помпичка, която подава непрекъснато около 16 часа дневно малки  дози от лекарството в организма. По този начин се осигурява поддържането на стабилни нива на медикамента в серума. Това е много ефективно, преодолява кризите в движението и така им се осигурява още много години пълноценен живот. Неудобството е, че е свързан с малка оперативна интервенция, при която се поставя тръбичката през коремната стена в стомаха и от там преминава в тънките червата. Вторият метод е поставяне на допаминов агонист с устройство, подкожно, като се подава отново лекарство за продължителна дневна инфузия. И третият, неврохирургичният оперативен метод, представлява дълбока мозъчна стимулация, при която се поставят електроди в определени структури на мозъка. Трите метода са световно признати и ефективни и се покриват напълно от здравната каса в момента.

В условията на COVID епидемия как се справят пациентите с болест на Паркинсон? Успяват ли да получат навременна консултация от невролог?

Разбира се, както и при другите хронично болни пациенти и при пациентите с болест на Паркинсон е налице затруднение в обслужването в условията на COVID епидемията. На мнение съм обаче, че специализираните центрове за заболяването, какъвто е и нашия, вече са успели да създадат една добра организация за проследяване на своите пациенти. За щастие НЗОК също реагира своевременно при промяна на епидемичната обстановка и взе решение да бъдат удължени автоматично протоколите на пациентите, в това число и тези с болест на Паркинсон, което е голямо облекчение за значителна част от пациентите, при които не се налагат спешни промени в терапевтичния подход. В случаите, при които се касае за новодиагностицирани болни или при които са възникнали симптоми, които налагат спешна корекция в терапията, в нашия център сме осигурили възможност за непрекъсната амбулаторна консултация при спазване на всички противоепидемични мерки. При вече диагностицирани пациенти, които се проследяват и се налага лека корекция в прилаганата терапия при възможност се провежда и дистанционна консултация, като се използват съвременните средства за комуникация (като Viber, електронна поща, телефон и др.). 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n@$j


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...

Бивши чуждестранни студенти на МУ – Пловдив споделиха опит с бъдещи зъболекари
20.04.2024 11:40:20

Бивши чуждестранни студенти на МУ – Пловдив споделиха опит с бъдещи зъболекари

Вашата диплома е много по-важна, отколкото можете да си представите, но не по-малко значение имат ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...