!
Събота, 27 Юли 2024
29
март
 

При бременните ваксината срещу COVID-19 трябва да се поставя след 12-тата седмица

Ваксинирането е позволени и по време на инвитро процедури, категорични са експертите

Вторник, 29 Март 2022 | 16:48:47


При бременните жени ваксинацията срещу COVID-19 трябва да се извършва след 12-та гестационна седмица на бременността, когато завършва ембриогенезата на плода. Това препоръчва Експертният съвет по „Акушерство и гинекология“, съобщава plusmen

При бременните жени ваксинацията срещу COVID-19 трябва да се извършва след 12-та гестационна седмица на бременността, когато завършва ембриогенезата на плода. Това препоръчва Експертният съвет по „Акушерство и гинекология“, съобщава plusmen.bg. Специалистите са на мнение, че за бъдещите майки е по-добре да се доверят на иРНК ваксините, за които има по-добри данни за имуногенност, реактогенност и липса на коагулационни проблеми. За жени с прогресиращи гинекологични онкологични заболявания и при жени с компрометиран имунитет експертите препоръчват да се ограничи приложението на ваксина срещу COVID-19.

Те подчертават, че

рискът от спонтанен аборт при жени, ваксинирани срещу COVID-19, не се различава от този при бременните жени, които нямат поставена ваксина.

Същото се отнася и за кърмещите жени – при имунизирани срещу COVID-19 кърмачки не се наблюдава риск от ваксинацията за майката и новороденото. Натрупаните до момента данни не показват неблагоприятни ефекти на ваксините върху бременните, а напротив, свидетелстват за предпазващ ефект на ваксините, в това число. и за известна защита на плода.

Ваксинацията срещу COVID-19 може потенциално да предпази новороденото от инфекция

чрез майчините антитела, образувани от ваксинацията и предадени трансплацентно или чрез кърмата, категорични са акушер-гинеколозите.

Според тях, ако една жена забременее след получаване на първата доза от двудозовите ваксини срещу COVID-19, тя следва да си постави втора доза при първа възможност след 12-та гестационна седмица. Ако жената вече е преминала първия триместър на бременността и все още не си е поставили ваксина срещу COVID-19, е препоръчително тя да се ваксинира възможно най-скоро. Не е необходимо ваксинацията да се отлага до раждането, подчертават те. Специалистите са категорични също така, че ваксинацията срещу COVID-19 може да предпази жената от тежко протичане на заболяването и усложнения по време на бременността.

Ако бременната има съпътстващо заболяване и се колебае дали да се ваксинирате, тя трябва да се консултира с АГ-специалиста,

който следи бременността й, както и с лекаря, който наблюдава заболяването.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ препоръчват на всички бременни да се ваксинират, за да избегнат сериозно боледуване, съпътстващите го усложнения, както и възможен неблагоприятен изход на бременността. СЗО потвърждава, че одобрените от нея ваксини срещу COVID-19 могат да се прилагат при жени в детеродна възраст, бременни и такива, които планират бременност или кърмят, посочват още от Експертния съвет. .

COVID-19 може да протече много тежко по време на бременност, особено ако жената се зарази през третия триместър на бременността, ако има усложнения по време на бременността или придружаващи заболявания.

Ползите за бременните жени от ваксинацията срещу COVID-19 са по-големи от рисковете, отбелязва специалистите.

Те препоръчват консултация с наблюдаващия бременността гинеколог на жените, които имат тежка бременност или страда от усложнения като плацента превия, отлепване на плацентата, гестационен диабет, хиперемезис гравидариум, прееклампсия. Именно наблюдаващият гинеколог трябва да реши в кой момент е най-подходящо жената да се ваксинира.

Дори ако жената е преболедувала, съществува риск от повторна инфекция, като този риск е по-висок при варианта омикрон. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата,

посочват експертите- На преболедувалите и ваксинирани бременни се препоръчва поставянето на бустерна доза да се извърши след 12-та гестационна седмица, като най-подходящият момент трябва да бъде избран след консултация с наблюдаващия бременността лекар.

Ваксината срещу COVID-19 няма да повлияе на шансовете на жената да забременее в настоящия момент или в бъдеще. На хората в репродуктивна възраст се препоръчва да се ваксинират възможно най-скоро. Затова експертите препоръчват

да не се отлага забременяване преди или след ваксинация срещу COVID-19,

защото ваксината не влияе върху фертилитета. Също така не е необходим тест за бременност преди ваксинация.

Жените, които планират да заченат и правят инвитро опити, трябва да се ваксинират срещу COVID-19, тъй като потенциалните усложнения при заразяване с вируса преди забременяване и по време на бременност могат да бъдат значителни. Международни проучвания показват, че ваксината не влияе на шанса за успех на инвитро лечението.

Ваксина срещу COVID-19 може да се постави по време на инвитро процедури, категорични са специалистите.

Ваксините срещу COVID – 19 не оказват влияние върху менструалния цикъл, не е необходимо да се спира приема не противозачатъчни средства при ваксиниране, също така кърмещите жени могат спокойно да продължат да кърмят, категорични са специалистите.

Повече информация за ваксинацията срещу COVID-19 при жените в репродуктивна възраст можете да намерите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d3y2


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...