!
Четвъртък, 18 Юли 2024
15
март
 

Проверката в ДАЗД показа нехуманно отношение към децата в МБАЛ-Сливен

Вторник, 15 Март 2022 | 11:44:40


Децата, хоспитализирани в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, които са без придружители, се обездвижват, тъй като персоналът не е в състояние да стои непрекъснато при тях, аргументирайки се с извършване на други дейности. Това е показала п

Децата, хоспитализирани в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, които са без придружители, се обездвижват, тъй като персоналът не е в състояние да стои непрекъснато при тях, аргументирайки се с извършване на други дейности. Това е показала проверката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), проведена на 23 и 24 февруари в лечебното заведение по повод завързаните към болничните легла деца в детското отделение на болницата. Резултатите от проверката са предоставени на Мария Брестничка от Национална мрежа за децата, която ги публикува във фейсбук.

При проверката е установено, че в Детското отделение на болницата има 53 легла и 45 души медицински персонал - 7 лекари (в т. ч. началник на отделение), 26 медицински сестри, 12 санитари и 5 здравни асистенти.

От проведените разговори с работещите в отделението по детски болести е получена противоречива информация относно действията и практиката на медицинския персонал да фиксират децата, която варира от имобилизиране на такива без придружители, само за периода па вливания с разтвори и биологични продукти, до почти денонощно връзване на някои или всички крайници на децата.

От доклада става ясно още, че комисията на ДАЗД е констатирала, че периодите, в които крайниците на децата са свободни, са по-скоро изключение и се касае за едно почти перманентно фиксиране.

„Персоналът сочи, че практиката да връзват деца с постоянен венозен източник, дори в периоди, в които не се извършват вливания, се прилага и в други лечебни заведения в страната. Установено е дълбоко неразбиране от страна на персонала за вредните последствия за децата, спрямо които се извършва дългосрочно фиксиране, което е форма на насилие, водещо до психо-емоционални травми. Практиката по имобилизиране на деца, прилагана в отделението по детски болести, е неоправдана и в противоречие на разписаните правила в лечебното заведение“, пише в доклада на ДАЗД.

От Агенцията уточняват, че използваният метод на имобилизиране при лечението на непридружени деца в Отделение по детски болести е в разрез с разписаните за лечебното заведение правила за определяне и прилагане на мерките за временно физическо ограничаване на деца, постъпили в отделението без родител, настойник или попечител. Същевременно в правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на детското отделение е записано, че пациенти в детска възраст се хоспитализират във всички сектори на отделението за лечение с придружител родител (майка на детето), настойник или попечител, но постъпването на деца до 7 г. за лечение в отделението без придружител не е посочено като изключение и при какви обстоятелства.

„Не е установена писмена информация поради какви причини деца на възраст под 7 години са били настанени за лечение в болничното заведение без придружител. Няма данни дали родителите са били информирани, че поради отсъствието на придружител спрямо детето им ще бъде приложено физическо ограничаване с връзване на неговите крайници“, казват от ДАЗД.

Изводът на Агенцията е, че в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен е нарушено правото на закрила на детето, регламентирано в Закона за закрила на детето и за отстраняването на констатираните при проверката пропуски и нарушения на изпълнителния директор на болницата е дадено задължително предписание, придружено с методически указания за неговото изпълнение, и препоръки, с които се цели подобряване на грижата за пациентите в детското отделение и недопускане на нехуманно третиране на децата.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wpt@


Всичко за коронавируса
Още новини
В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия
18.07.2024 17:20:22

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия

Отделението по физиотерапия на МБАЛ-Пазарджик предлага лечение с революционен апарат за магнитоте ...

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив
18.07.2024 16:43:19

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив

Генералният директор на Канадския червен кръст Салим Сохани и кодиректорът на Университета Макгил ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...