Петък, 23 Октомври 2020
06
ноем
3
 

Депутати от опозицията:

Промяната на над 16 закона през бюджета на НЗОК е неправомерна

Отмяна на лимитите и в болничната, и в извънболничната помощ поискаха народните представители

Вторник, 06 Ноември 2018 | 17:52:23 Ирина Пекарева
3

„Днес много малко ще се говори за числата в този бюджет, въпреки че с него се дават с около 500 млн. лв. повече за здравната система“. С тези думи на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер може да бъде обобщена дискусията в парламента по бюджета

„Днес много малко ще се говори за числата в този бюджет, въпреки че с него се дават с около 500 млн. лв. повече за здравната система“. С тези думи на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер може да бъде обобщена дискусията в парламента по бюджета на НЗОК за 2019 г.

Почти всички участници в дебата насочиха вниманието си далеч повече към текстовете в преходните и заключителните разпоредби на проекта, отколкото към финансовите му параметри.

Първата критика на повечето от коментиращите засягаше

съществуването на подобни текстове по принцип

Те посочиха, че законът за бюджета не е закон в истинския смисъл на думата, като названието „закон“ в случая е използвано условно, тъй като той важи за една година и не подлежи на обществено обсъждане.

„И тук идва големият въпрос – дали това е конституционна норма, дали няма да предизвика поредица от искове, които да доведат ако не до бламиране на целия ЗБНЗОК, то на части от него“, отбеляза доц. Георги Йорданов от БСП.

„Ние тук няма да говорим много за цифри, а за това, че през преходните и заключителни разпоредби се променят над 16 закона – това противоречи на Закона за нормативните актове и представлява абсолютно неправомерна мярка“, посочи и колегата му проф. Георги Михайлов.

Джевдет Чакъров от ДПС също посочи, че при така представените предложения не се спазва Законът за нормативните актове, като допълни, че другият сериозен проблем в случая е отнемането на възможността на заинтересованите страни да дебатират и по текстовете.

Атанас Костадинов от БСП на свой ред заяви, че с тези текстове се започват реформи „под масата“. „Това е фактическа промяна на устройствени закони и противоконституционно уреждане на отношения“, заяви той и припомни решение 17 от 95 г. на Конституционния съд в този смисъл. „Накратко, с проекта на закона за бюджета на НЗОК не могат да се изменят други закони в здравеопазването. ЗЗО казва какво трябва да съдържа бюджетът на касата. Написаното отвъд това означава, че Надзорът на НЗОК става законодателен орган и аз съм против това“, категоричен бе той.

Депутатите критикуваха и конкретни текстове от промените, сред които на първо място се открояваше този, който разпорежда

разрешенията за изграждане на нови лечебни заведения да се дават от Народното събрание

Текстът бе единодушно определен като „нонсенс“ от всички, които го коментираха.

„Разрешение за дейност на болници от Народното събрание – това е нонсенс, не може въобще да се говори за това“, категоричен беше доц. Йорданов.

„Не е работа на Народното събрание да дава разрешения за лечебни заведения. Това е нонсенс, ние нямаме капацитет за това“, подкрепи го и д-р Джафер.

„Вменяването в дейността на Народното събрание на откриването на лечебни заведения е професионален нонсенс“, заяви и проф. Михайлов.

Критики бяха отправени и към редица други текстове от промените, като този за прелицензирането на всички болници, централизирането на центровете по трансфузионна хематология, сливането на ИАТ и ИАМО в новата агенция за медицински надзор, преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК със закриване на обществения съвет, извършването на оценка на здравните технологии от Съвета по цени и реимбурсиране и др.

Депутатът от „Воля“ Веселин Марешки пък се спря на

промените, засягащи Закона за приватизация и следприватизационен контрол

Според текста, предложен в документа, приходите от приватизация на имоти на лечебно заведение остават по негова сметка и могат да се ползват и за удовлетворяване на кредиторите на съответното лечебно заведение. „Това е по същество скрита бандитска приватизация“, заяви Марешки и декларира, че заради този текст депутатите от „Воля“ ще гласуват с „въздържал се“ на първо четене. „Публична тайна е в момента как лечебните заведения задлъжняват целенасочено. Отсега ще кажа каква ще е ползата – тя ще е за тези, които формално са натрупали вземания, те ще си набележат най-апетитните хапки за приватизация, а от парите от тази приватизация ще се плати на същия този кредитор. Това е схемата“, каза Веселин Марешки.

Коментирайки текстовете, които все пак засягат пряко бюджета на НЗОК, редица депутати се изказаха в полза на

отмяната на лимитите

както в извънболничната, така и в болничната помощ, а също и в защита на изплащането на надлимитната дейност на болниците. „Много е важно изплащането на спечелените искове от български болници за надлимитна дейност. Това трябва да стане, това го изискват съдебните решения и не знам какво трябва да се случи, за да започне това нещо да се изпълнява“, каза доц. Йорданов.

Проблемът с лимитите за общинските болници бе повдигнат от Илиян Тимчев от БСП, а д-р Хасан Адемов призова за отмяна на лимитите и в болничната, и в извънболничната помощ. „Регулативните стандарти в извънболничната помощ защо са? Увеличаваме парите за всичко и изведнъж те остават. Те не могат да усвоят тези направления, които ги имат, не могат да изпълнят профилактичните прегледи, за какво са?“, попита той. Аналогичен въпрос д-р Адемов зададе и във връзка със средствата за болнична помощ. „За първи път бюджетът за болнична помощ е над 2 млрд. лв. Защо са тези лимити?“, обърна се той към здравния министър.

За преосмисляне на ролята на регулативните стандарти призова и д-р Джафер, като заяви, че там не бива да има никакви лимити. „Криворазбраната роля на спестовността в здравеопазването е спестовност от профилактика, от скрининг и води до по-скъпо лечение впоследствие“, посочи тя.

В заключение всеки от изказалите се от БСП и ДПС обобщи, че бюджетът на НЗОК за 2019 г. няма да бъде подкрепен от техните парламентарни групи.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p*BC

Гост 07.11.2018 10:00:06

Е, ми шефка на надзора е Жени Начева. Как искате този измислен орган да не е "върхът на неграмотността, простотията и арогантността"?

Гост 06.11.2018 18:07:18

Надзорът на НЗОК е върхът на неграмотността, простотията и арогантността. Тези се мислят за парламент. И като дебили не носят и отговорност за преправянето на цялото законодателство според прищявките им. Тази каса в този вид е изключително вредна за цялото общество. Дори само заради тази причина трябва да и се отнеме монопола, а не че нито пациентите , нито лекарите нямат избор.

Гост 06.11.2018 21:33:21

Ами то виж им състава- н'екви лелки без медицинско и без юридическо образование, синдикални червени търтеи , пациентски рентиери, министерски плужеци, работодателски пионки . Изобщо какви са тези ? НЗОК следва да се контролира единствено от вносителите на здравни вноски , а не от монтирани слуги на правителството


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Близките контактни лица подлежат на 10-дневна карантина
22.10.2020 18:34:21

Близките контактни лица подлежат на 10-дневна карантина

От днес всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карант ...

Превеждат парите на болниците за надлимитната дейност до 30 дни след споразумение
22.10.2020 17:24:34

Превеждат парите на болниците за надлимитната дейност до 30 дни след споразумение

НЗОК публикува условията и реда за плащане на надлимитната дейност за 2015 и 2016 г. Предвидени с ...




Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...