Неделя, 01 Ноември 2020
28
септ
 

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

Понеделник, 28 Септември 2020 | 16:58:54


В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич да изпълни разпоредените противоепидемични мерки и да реорганизира структурата и дейността на лечебното заведение така, че същата да бъде безопасна и за пац

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич да изпълни разпоредените противоепидемични мерки и да реорганизира структурата и дейността на лечебното заведение така, че същата да бъде безопасна и за пациентите, и за персонала. „В резултат на това заедно с главния държавен здравен инспектор посетих на 11 август лечебното заведение, запознах се на място със ситуацията и незабавно предприех спешни действия за овладяване на кризата в лечебното заведение, като се пристъпи и към промяна на ръководството на лечебното заведение“. Това казва здравният министър проф. Костадин Ангелов в писмен отговор на въпрос за ситуацията около епидемията от COVID-19 в Добрич.

Въпросът е зададен от депутата от „Воля“ Кръстина Таскова, която алармира, че град Добрич е „пред хуманитарна криза“ както заради затварянето на инфекциозното отделение в лечебното заведение, така и заради лошата организация там.

„В резултат от поредната извършена проверка на 11 август на организацията и дейността на МБАЛ Добрич в условията на повишена заболяемост от COVID-19 е разпоредено пребазиране на разположените на 8-ми етаж Хирургичен корпус на първо вътрешно отделение, кожно отделение и отделение по УНГ болести. На освободения етаж се формира COVID-сектор – обособена самостоятелна структура на Второ вътрешно отделение с капацитет от 40 легла за лечение на пациенти, съмнителни и положителни за COVID-19, без усложнения. Така формираната структура ще разполага с всички условия за изолация на пациентите, със самостоятелен изолиран подход, и ще бъде обслужвана от отделен персонал. За лечение на пациенти в усложнено състояние ще продължава да функционира и обособеният на територията на Терапевтичен корпус реанимационен кови-сектор към ОАИЛ с капацитет от шест легла“, отчита министърът в отговора си.

Той информира още, че осигуряването с медицински персонал ще се осъществява със специалисти по здравни грижи и санитари от персонала на отделението по инфекциозни болести, на отделението с COVID-сектор и командировани медицински специалисти от други структури. Лекарският състав е сформиран от персонала на стационарното отделение с COVID-сектор и командировани лекари от други структури на лечебното заведение под ръководството на лекари специалисти по пневмология и фтизиатрия и консултанти интернисти, допълва проф. Ангелов.

Той припомня също така, че от 27 август в МБАЛ Добрич е назначен прокурист, а от страна на новото ръководство на болницата са предприети бързи и решителни действия по изпълнение на разпоредените мерки, активно се работи по преместването на отделенията и се подготвя графикът за работа на новия COVID-сектор. Лечебното заведение вече има сключен договор за провеждането на консултации със специалист по инфекциозни болести и е предприело действия за сключване на анекс към договора си с РЗОК – Добрич за лечение на пациенти с COVID-19. Създадена е организация за движението на пациенти и посетители на територията на лечебното заведение, като с оглед стриктно спазване на противоепидемичните мерки достъпът на граждани до лечебното заведение е регулиран и ограничен в рамките на допустимото.

Министър Ангелов отбелязва и какви са предприетите действия в областта на противоепидемичния контрол: изолиране на заболелите и карантиниране на контактните в рамките на 24 часа от регистрирането им в Националната система, включително с връчване на съответните предписания (за домашна изолация, хоспитализация и поставяне под карантина); проведени са 7 работни срещи с медицинския персонал от общинските здравни заведения на тема противоепидемични мерки спрямо COVID-19 и организация на противоепидемичния режим в общинските учебно-възпитателни заведения; служители на дирекции „Обществено здраве“ и „Медицински дейности“ на РЗИ осъществяват непрекъснат 24-часов граничен здравен контрол в разкритите временни звена на територията на област Добрич; в социалните заведения организираните колективи и лечебните заведения са разпоредени необходимите противоепидемични мерки, като се извършват и периодични проверки за спазването им.

В добавка, РЗИ Добрич е извършила скрининг на персонал и потребители на социални услуги от град Добрич и скринингови изследвания на персонал и потребители в специализирани институции за предоставяне на социални услуги в останалите общини от областта. До момента всички структури, предоставящи социални услуги в Добрич, са преминали двукратно такъв скрининг, а намиращите се на територията на останалите 7 общини в областта – еднократно, отчита министърът.

„В заключение бих искал да подчертая, че ръководството на МЗ, както и структурите му по места – РЗИ, чрез всички нормативно допустими механизми са предприели и провеждат, координират и контролират необходимите действия за прекъсване механизма на предаване на инфекцията, превенция и контрол на COVID-19 в лечебните заведения и осигуряване на лечението на пациенти с COVID-19 във всички области на страната“, завършва проф. Ангелов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fM7$


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина д-р Никола Пенчев
31.10.2020 20:01:33

Почина д-р Никола Пенчев

Вчера, 30 октомври, на 74-годишна възраст, е починал д-р Никола Пенчев, дългогодишен управит ...

Министърът: Болница, която иска да се опази
31.10.2020 19:11:21

Министърът: Болница, която иска да се опази "чиста" от COVID, повече няма да работи с НЗОК

Мениджъри на болници упорито се опитват да си ги опазят "чист" от COVID , но ня ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...