Четвъртък, 04 Март 2021
27
дек
3

Проф. Виктория Сарафян: Оценката на здравето като най-висша ценност е може би най-смисленият урок на 2020 г.      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Проф. Виктория Сарафян е водещ учен изследовател в областта на медицинската биология и клиничната имунология. Университетски преподавател, ръководител на Катедрата по медицинска биология, доктор на медицинските науки, с интереси в областта на молекулярната биология, биологията на туморите и имуноонкологията, тя е вдъхновяващ учител на поколения млади лекари, зъболекари и фармацевти  - възпитаници на МУ - Пловдив, а така също често канен гост лектор в много медицински университети в чужбина. 

Разговаряме с нея за трудностите и уроците от отиващата си 2020 г., за перспективите и надеждата, с която посрещаме Новата 2021 г.    

Проф. Сарафян, с какво ще запомните отиващата си 2020 г., донесе ли Ви тя удовлетворение в професионален план – като учен, отдаден на научните изследвания и като преподавател, свързал съдбата си със студентите – бъдещи лекари?

За всички отминаващата година беше стресираща и ни сблъска с различни предизвикателства. Като преподавател на студенти по медицина, дентална медицина и фармация в първи курс тази година беше необичайно притеснителна. Нашите първокурсници не успяха физически да прекрачат прага на своя университет, да се срещнат лично с преподавателите си, да усвоят практическите умения, които са предвидени. За мен също е особено притеснително да не познавам лично студентите си и да не съм сигурна дали професионалните и човешките послания стигат до тях.

Като учен и изследовател съм изключително удовлетворена. Тази година беше много резултатна по отношение на спечелени за финансиране научни проекти, сериозен брой научни публикации в реномирани международни научни списания, нови учебници и ръководства, което показва високия потенциал на екипа, с който работя и ръководя. Гордея се с младите си колеги. Не случайно МУ-Пловдив тази година зае престижното четвърто място в класацията на българските университети по научноизследователска дейност.

Светът изпраща една трудна година, но може би на пандемията трябва да се погледне и като на едно голямо предизвикателство, от което ще се родят сериозни научни постижения в близките години. Какви са очакванията Ви за посоките на научните търсения в по-непосредствено и по-далечно бъдеще?

Убедена съм, че временното преориентиране на научните търсения към COVID-19 постепенно ще отстъпи място на други, не по-малко сериозни здравни проблеми като туморните заболявания, нови генни терапии и други.

Дистанционното обучение със сигурност е едно от областите, които са изисквали от Вас и от възпитаниците Ви много усилия и нови умения. Справихте ли се заедно – Вие и те?

Безспорно, голямо предизвикателство, в което ние, преподавателите, вложихме много повече енергия и ресурс, отколкото в традиционното преподаване. Това беше изпитание и за нашите студенти. Надявам се, че по отношение на теоретичните знания постигнахме максимума при тези условия, но за съжаление практическите умения изискват друга среда и непрестанни „тренировки“, за да се придобият трайни умения. В медицината са еднакво важни и двата типа знания.

Какви теми се разработват в момента в ръководената от Вас катедра – в сътрудничество с други катедри и с чуждестранни партньори? По какви критерии са определени те, как са подбрани участниците?

Научните направления са разнообразни и за всяко от тях има водещ изследовател от катедрата. Работим в интердисциплинарни колективи с учени от други медицински специалности – ревматология, онкология, хирургия, патология, дентална медицина, фармация, психиатрия, педиатрия и др. Наши партньори са научни институции от Италия, Германия, Румъния и др. Основните тематични направления са свързани с молекулната и персонализираната медицина в областта на аутизма, депресиите, автоимунни заболявания, черепномозъчни травми, различни тумори и др. 3D-биопринтирането и молекулно-генетичните анализи, които прилагаме, са нови методични подходи с висока информативна стойност.

И вместо финал, нека Ви попитам каква е Вашата прогноза за 2021 г. - кои уроци, които светът научи, ще се окажат полезни и градивни за човечеството?

Много се надявам светът наистина да е научил уроци и те да са останали като трайно знание, което няма се изтрие веднага с отминаването на пандемията. Оценката за здравето като най-висшата ценност е може би най-смисленият урок. Ролята на медиците, уважението, което заслужават и отговорността, която носят, би трябвало да са отчетени в тази екстремна ситуация. Смирението, търпението и потребността от близки хора, които ни подкрепят и са до нас, са неоценими добродетели. Дано човечеството (поне в по-голямата си част) стане по-мъдро и отговорно към себе си и към околния свят.

Пожелавам на всички здрава и хармонична, безпрепятствена 2021 година.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PDpT

Хакер 20.01.2021 00:19:14

Деее Пеее Сеее. Хванахте ли МАГЬОСНИКА? Мааа Гьооо Сниии Кааа

HACKEEEER 19.01.2021 13:55:03

Как изчезнаха имейлите на ДПС и Атака? https://www.xakep.bg/forum/topic/2176-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Хакер 17.01.2021 14:49:53

Как изчезнаха имейлите на ДПС и Атака? https://www.xakep.bg/forum/topic/2176-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...