!
Понеделник, 15 Април 2024
21
апр
1
 

Проф. Добрилова: Младите хора имат интерес към специалностите от областта на здравните грижи

Значителен брой са кандидатстващите за професията "Лекарски асистент"

Четвъртък, 21 Април 2022 | 15:55:35 Невена Попова
1

Проф. Павлинка Добрилова е университетски преподавател, специалист по социална медицина и организация на здравеопазването. Ръководи Филиал „Проф. д-р Иван Митев“ - Враца на МУ - София. Разговаряме с нея по темата за интереса към специал

Проф. Павлинка Добрилова е университетски преподавател, специалист по социална медицина и организация на здравеопазването. Ръководи Филиал „Проф. д-р Иван Митев“ - Враца на МУ - София. Разговаряме с нея по темата за интереса към специалностите от направление „Здравни грижи“, по които филиалът подготвя кадри за здравеопазването.   

Проф. Добрилова, не е тайна, че кризата за медицински кадри за здравни грижи у нас се задълбочава. Моля да представите инициативите, които ще разширят възможностите за обучение на такива специалисти във Филиала на МУ – София във Враца?

Нашето учебно заведение е с дългогодишна традиция в обучението на професионалисти по здравни грижи. Имаше години, в които висшите училища изпитваха недостиг на студенти и това впоследствие доведе до криза за специалисти по здравни грижи в структурите на лечебните заведения. Въпреки съществуващите проблеми в съсловието, през последните години се наблюдава интерес у младите хора да се обучават в тези специалности. Преподавателите от филиала също изиграха роля за привличане на студенти. Ние провеждаме активна кандидатстудентска кампания през цялата учебна година с изнесени информационни срещи, Ден на отворените врати, с участие в Панаира на образованието и други.

Традиционно провеждаме срещи в почти всички средни училища на територията на Северозападна България. На учениците от 11-ти и 12-ти клас се раздават рекламни материали, изнася се презентация, в която представяме предимствата на изучаваните специалности във филиала, учебната сграда, студентското общежитие, библиотеката, студентския стол.

Благодарение на усилията на академичното ръководство на МУ – София да развива своите структурни звена, филиалът във Враца от 2018 г. разполага със съвременна материална база за обучение, ново студентско общежитие, като всичко това го издига до едно много конкурентно ниво.

Създадената учебно-материална база удовлетвори не само изискванията за преподавателска и учебна дейност, но и повиши интереса на младите хора за образование в областта на здравните грижи.

Категорично мога да кажа, че имаме капацитетни възможности и желание за увеличаване на план-приема на специалностите във филиала.

Предимство ли е близостта на София за осигуряването и активността на качествени преподавателски кадри?

Ние сме филиал на МУ – София - едно висше училище, което заема едно достойно място в европейското и световното образователно пространство. Обучението на студентите от професионално направление „Здравни грижи“ при нас се провежда от хабилитирани преподаватели, които работят на основен трудов договор към МУ – София. Така нашите студенти имат възможността да черпят знанията и опита на висококвалифицирани преподаватели, спечелили международно признание и престиж. Младите ни възпитаници се обучават в съвременна, качествена среда и могат да се възползват от активното международно сътрудничество и научните контакти на университета, за да се включат в европейските образователни програми за обмен на студенти, с които висшето медицинско училище поддържа дългогодишно партньорство.

Как се осъществяват контактите с болнични лечебни заведения, има ли заявки от тяхна страна да подпомагат ваши възпитаници по време на следването и след дипломирането им да ги приемат на работа?

Съвместната работа с потребителите на кадри е фактор за повишаване качеството на образователния процес, а така също има и огромно значение а планиране на проекти, за въвеждане на иновации в учебния процес и следдипломното обучение.

За провеждането на клинична практика и преддипломен стаж филиалът има сключени договори с акредитирани за обучение лечебни заведения. В момента имаме стажанти в лечебни заведения във Враца, Монтана и София.

Болниците също предприеха някои инициативи за привличане на специалисти по здравни грижи. Има лечебни заведения, които сключват договори със студенти, като им осигуряват заплащане на таксите за обучение или им предоставят стипендии, като след дипломиране те се задължават за определен период да работят в тези болници. Информацията за реализацията и развитието на дипломираните медицински сестри и акушерки показва, че всички те, 100% са започнали работа веднага след завършването.

На какво ниво е практическата подготовка на студентите по здравни грижи – достатъчна ли е тя?

В нашия филиал значим фактор за осъществяване на качествен учебен процес е преподавателският екип. Практическата подготовка се осъществява чрез провеждане на учебна (клинична) практика и преддипломен стаж. Чрез учебните практики и преддипломен стаж студентите трансформират теоретичните познания в практиката, като придобиват професионални умения за работа в различни области на здравеопазването.

Практическото обучение е важен компонент за формиране на професионални знания, умения, компетентности и поведение при обучението в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по регулираните професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. При разработването на учебния план за отделните специалности е спазено изискването практическото обучение спрямо теоретичното да е не по-малко от 50%. Предвидени са клинична практика – 1140 часа, разпределена в 6 семестъра и преддипломен стаж – 1600 часа, разпределени в 2 семестъра.

Клиничните практики и стажове играят ключова роля за стимулиране на творческата активност на студентите. Те се провеждат в реална клинична обстановка, като студентите се включват в лечебния процес чрез изпълнение на конкретни дейности по обгрижване на болните, разглеждане и решаване на клинични казуси, изготвяне на планове за грижи и т.н. Търси се мнението на студентите относно качеството и практическата полезност на обучението чрез анонимно анкетиране два пъти годишно.

Какви други здравни специалисти подготвяте, има ли интерес към специалностите, различни от „Медицинска сестра“ и „Акушерка“?

Във филиала се обучават и студенти от професионално направление „Здравни грижи“ – регулирани професии за образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по специалността „Лекарски асистент“.

Тази специалност е нова за нас, открихме я през 2017 г. и вече имаме дипломиран един випуск. На завършилите се предоставя възможност за работа в спешните центрове, първичната медицинска помощ, училищното здравеопазване. Мога да отбележа, че вече се наблюдава засилен интерес към нея, имаме значителен брой кандидати.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m94#

я надуй здраво кавала 19.10.2023 14:41:18

тая е от елитните кадри на ФОЗ, обучени от медицинската сестра с научна степен "доктор" по медицина - Магдалена Александрова


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...