!
Понеделник, 24 Юни 2024
04
март
3
 

Проф. Кантарджиев: Може и да сме постигнали колективен имунитет

Петък, 04 Март 2022 | 10:12:16
3

"Пандемията не си е отишла. Общественото внимание е приковано в събитията от Украйна, но коронавирусът съществува и заплахата за здравето както за отделния човек, така и за обществата продължава.“ Това каза в подкаста на БНР COVID-ваксините проф.

"Пандемията не си е отишла. Общественото внимание е приковано в събитията от Украйна, но коронавирусът съществува и заплахата за здравето както за отделния човек, така и за обществата продължава.“ Това каза в подкаста на БНР COVID-ваксините проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравните въпроси.

По думите му вече са започнали да намаляват новите случаи на заразените в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите - Благоевград и София - град. Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България.

„Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците, като аз следя ежедневно тези процеси за лечебните заведения в столицата. Започва и намаляването на смъртните случаи", съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Той коментира и анализа на НЦЗПБ от секвенирането на пробите от тестовете, направени през февруари. "Данните сочат, че в областите, в които ваксинационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска. При 605 (96,3%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при Омикрон е 8-12%, а при BA.2 подварианта на Омикрон само под 1,3%. Това сочат последните данни от анализа на НЦЗПБ и т.нар. вариант на Омикрон - БА.2 се оказва, че не е толкова опасен, колкото ни предупреждаваха и плашеха. Тоест този вариант протича и доста по-леко. Така се доказа философията на биологичното развитите на пандемичния вирус - да се разпространява по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, но да протича по-леко като заболяване. Така че, аз очаквам той да стане ендемичен", заяви проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че у нас има над 30% имунизационно покритие, а 50% от ваксинираните са с бустерна доза. Това давало отражение и върху смъртността, защото при 60% ваксинирани в София, смъртните случаи са в пъти по-малко от областите с по-ниско ваксинационно покритие.

"Омикрон премина през голяма част от българското население. Хората с бустер го прекараха и не разбраха, тези с две ваксини – им тече носа, но при тези, които не са ваксинирани, могат да развият сериозно усложнение. Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта варианат и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още. А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни", обобщи  проф. Кантарджиев.

Спред епидемиолога тъжен факт е, че в момента се поставят предимно бустерни дози и много малък процент първа доза ваксина. „Пет пъти повече са бустерните дози от първите дози, уточни той.

По думите на проф. Кантарджиев ще имаме спокойно лято, което бихме могли да използваме, за да се предпазим с ваксина и да сме подготвени за есента. "Да не допускаме грешката от миналото лято, затова препоръчвам през това лято първа доза да си поставят неваксинираните, преболедувалите и с хроничните заболявания хора. И да помним една от поуките от тази пандемия - маските пазят“, каза той.

Според него има много малка вероятност от нова мутация на Омикрон в бъдеще, освен ако не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на Омикрон.

"Поставените досега ваксини са направили имунитет срещу сега съществуващите варианти. С преминалия през по-голямата част от хората Омикрон, при 30 на сто ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза и голям процент ваксинирани, при 50 на сто имунизирани в столицата, може би сме постигнали един доста добър колективен имунитет. Ако стане 60% това би било една добра цифра за нашата страна. От Нова година посоката е добра, но за съжаление тенденцията в лошата посока продължава", обобщи в заключение проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

 


Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UdRm

Гост 04.03.2022 14:49:10

Кантар че, хайде гледай си Шоуто! Там си си на мястото!

Гост 04.03.2022 14:49:07

Кантар че, хайде гледай си Шоуто! Там си си на мястото!

Слава Україні❤️Братя 04.03.2022 10:58:17

РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ - НА КОЛЕНЕ ! Слава Україні❤️Братя ! Ще не вмерла Україна, Ні слава, ні воля! Ще, нам, браття молодії, Усміхнеться доля! Згинуть наші вороженьки, Як роса на сонці! Запануєм і ми, браття, У своїй сторонці. --- Душу і тіло ми положим За нашу свободу! І покажем, що ми, браття, Козацького роду! --- 2 Станем, браття, в бій кривавий, Від Сяну до Дону! В ріднім краю панувати Не дамо нікому! Чорне море ще всміхнеться, Дід Дніпро зрадіє! Ще у нашій Україні Доленька доспіє. --- Душу і тіло ми положим За нашу свободу! І покажем, що ми, браття, Козацького роду!


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...