Неделя, 16 Май 2021
03
ян

Проф. Савина Хаджидекова: Знайте, че щастието ви не зависи от гените ви, но гените зависят от щастието ви!      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Проф. Савина Хаджидекова е специалист по медицинска генетика и университетски преподавател в Медицинския факултет на МУ – София.

Автор и съавтор на многобройни научни трудове, посветени на различни аспекти от тази област. Проф. Хаджидекова е защитила докторска дисертация на тема „Микроструктурни геномни аберации при пациенти с вродени малформации“.

С гласовете на студентите е избрана за любим преподавател в областта на медико-биологичните науки във факултета.

Проф. Хаджидекова, Вашите студенти Ви посочиха като любим преподавател в областта на медико-биологичните науки. Как приехте тяхната оценка?

В Медицински университет-София съм от 1994 г. Тогава ме приеха да следвам медицина. Това е малко повече от четвърт век. За това време имах много хубави моменти, но с ръка на сърце мога да кажа, че това признание от студентите е най-хубавото нещо, което ми се е случило за тези години. Повдигна ме, даде ми криле и ме накара да се усмихвам дни наред. В древен Рим най-голямото отличие за пълководците бил венецът от трева – corona graminea - сплетен от войниците. За мен това е най-голямата награда – истинска corona graminea.

Освен академичното знание, което им преподавате, на кои чисто човешки ценности бихте искала да ги научите?

Да бъдат отговорни - те са бъдещето, да споделят знанията си, да помагат, да бъдат упорити, да бъдат състрадателни. Но щом са избрали да бъдат лекари, аз съм убедена, че те са родени с тези качества.

Работите в една от най-бързо развиващите се медицински специалности. Защо избрахте да й се посветите? Представяла ли сте си някога, че работата Ви няма да бъде до леглото на болните, а ще им помагате със знанията си чрез специфични изследвания?

Безспорно, медицинската генетика е една от най-бързо развиващите се специалности. Имаше едно проучване, в което се твърдеше, че информацията в генетиката се удвоява на всеки две години.

Когато мечтаех да стана лекар по-скоро се виждах в ролята на Андрю Менсън от „Цитаделата“ на Арчибалд Кронин, но генетиката винаги ми е била интересна. Както обичам да казвам – всичко е генетика. Всъщност, като изключим травматологията, почти навсякъде в медицината има генетичен компонент – от чисто генетичните болести до такива с генетично предразположение. Дори и при инфекциозните болести дали ще се разболеете от дадено заболяване зависи от имунната ви система, а тя зависи от гените ви.

Да, на пръв поглед лабораторната медицина не изглежда много вълнуваща. Но, всъщност сърцето на всяка една болница са лабораториите. В наши дни уточняването на диагнозата е немислимо без участието на лабораторните специалисти.

А как станахте лекар?

Казват, че медицината е призвание. Звучи като клише, но клишетата са верни. Лекарите се раждат. Трябва да имаш искрено желание да помагаш на хората, да им съчувстваш и да си готов да жертваш голяма част от личния си живот, да си мечтател, изследовател.

Аз не съм потомствен лекар, но нямам спомен да съм искала да бъда нещо друго. Имах подкрепата на родителите си, които ми помогнаха да следвам мечтата си.

Кои са Вашите учители, на които дължите формирането са като професионалист?

Признателна съм на всички мои преподаватели, защото всеки един тях е допринесъл за изграждането ми не само като професионалист, но и като човек. Още си спомням с трепет лекциите на акад. Владимир Овчаров, доц. Стойчо Донев, проф. Емил Ангелов, проф. Васил Хаджидеков, проф. Ивайло Търнев, проф. Захари Кръстев… Много са, със сигурност пропускам доста. Благодарна съм на проф. Драга Тончева, която има най-голям принос за професионалното ми развитие в областта на медицинската генетика. За нея може да се каже, че е човек институция, визионер, винаги с една крачка пред другите.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение в професионален план?

Усещането да си полезен някому. Да си разрешил сложен случай. Да си помогнал. Да видиш радостта и благодарността в очите на някой. И, разбира се – студентите! Важно е да споделяме знанията си, важно е да има приемственост. За мен един от най-важните принципи от Хипократовата клетва е "Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва"

А кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Всъщност, почти нямам свободно време. Работя по 12 часа на ден. Понякога и през уикенда. Но обичам работата си и това не ми тежи. Разбира се, като повечето хора обичам пътешествията, хубавите книги и музика, но най-много от всичко обичам разговорите с умни хора.

Какви са пожеланията Ви към колеги и приятели за Новата 2021 г.

Да бъдат вдъхновени, любознателни, благодарни, влюбени и да могат да прощават.

И много щастие! Знайте, че щастието ви не зависи от гените ви, но гените зависят от щастието ви!

ДНК е статична, но епигеномът е динамичен и подлежи на промяна. Той реагира на сигналите от заобикалящата ни среда – диета, дори състоянието на стрес или щастие. Епигеномът настройва определени гени от нашия геном в отговор на непрекъснато променящите се условия на заобикалящата ни среда, като се влияе дори и от настроението ни.

Затова, бъдете много щастливи!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RHus

Хакер 20.01.2021 00:18:41

Деее Пеее Сеее. Хванахте ли МАГЬОСНИКА? Мааа Гьооо Сниии Кааа

HAACKEEEEEREEEER 19.01.2021 13:54:37

Как изчезнаха имейлите на ДПС и Атака? https://www.xakep.bg/forum/topic/2176-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Elf 08.01.2021 09:52:26

Aaaaaaa,mnooogooo porneeee.Bravo!

Гешев 07.01.2021 18:38:14

Пичове, консултацията при професорката бе супер! Сега започвам и научната работа за това кои от гените в топките на каскет Гешев могат да подобрят българския генофонд! За целта обаче имам нужда от помощ и съдействие - трябва да си набавя материала за разработката - топките на Гепев / пардон Гешев/! Някаква идея за това?! Бъдете здрави и се ваксинирайте, ваксината на Модерна е по-добра и по-безопасна! Турчетата от Бионтех са купили лицензи от Модерна още през 2016 година за опити с технологията им за ваксини!

Гост 04.01.2021 20:50:55

лекция №2 "Добре дошли в Гатака", д-р Савина Хаджидекова

Гешев 04.01.2021 20:15:45

youtube.com/watch?v=EvhKZ8hWzuA Welcome to Gataka! na kasket Geshev genite sa v topkite, da jeba! Medically based evidences!

Машала 04.01.2021 22:52:11

Пуснах си го без звук, 1/2 час - точно ми дойде.

Гешев 04.01.2021 15:43:01

Проф. Хаджидекова работи в болницата на Домуса - Надежда, София! Има видео в YouTube с нея, където се открояват "балконите" и! Записах си час за платен преглед! Ако всичко е наред, ще направя научна разработка на тема: "Как да подобрим гените на каскет Гешев и цънцарина Тиков, за да прокопса българския генофонд". Така че дерзайте братя и сестри! Понякога може да има и полза от писанията и в този сайт, не само да избутват един гъз на първо място!

Elf 08.01.2021 09:53:36

s djudjeto Tikov nema shans.Abeeeee,peshterski zinzari!Ot familiite na Zar Kiro i Izo Papata.

Brazzers 04.01.2021 17:41:40

Няколко видео-записа, Тук.

Да да 04.01.2021 11:52:23

Иначе интервюто е много полезно! Интересно и точно! Благодарим на колегата!

? 03.01.2021 21:29:44

"След 5 дни в кома издъхна синът на д-р Зорка Тодорова от Бобов дол. 42-годишният Ясен Илиев беше настанен в болница с тежка мозъчна травма, след като около 20 часа на 14 декември беше блъснат от микробус на бензиностанция край Бобов дол, пише struma.bg. Лекарите от частната болница в Дупница направиха всичко възможно да го спасят, но в събота сутринта той издъхнал. „Отиде си момчето ми. В петък ходих в полицията в Бобов дол да попитам кой е шофьорът, блъснал сина ми, но ми казаха да си ходя и не ми дадоха никаква информация. Моля, ако някой е станал свидетел на ПТП-то, да ми се обади. Искам да разбера какви са били последните минути на сина ми. От полицията мълчат. Вече нямам доверие на никого в този живот. Как ще живея сега”, заяви пред изданието майката на Ясен д-р Зорка Тодорова. Пътният инцидент се случи на 14 декември, докато д-р Тодорова е на работа в спешния кабинет на общинската болница в Дупница. В деня, в който синът й почина, лекарката пак е била на работа в кабинета. Д-р Зорка Тодорова е майка на 4 деца. Преди много години загубила един от синовете си, сега и втори. Преди няколко месеца почина и съпругът й." КОЯ МУТРА УБИ СИНА НА Д-Р ТОДОРОВА?

Страхотни 03.01.2021 18:54:11

цици.

Да да 04.01.2021 11:51:28

Къде и видя циците? Дай и аз да видя :)

Който 04.01.2021 12:31:53

ги е виждал, знае.

Гешев 03.01.2021 12:38:25

Браво професорке! Много хубаво интервю! Как да се свържа с вас, за да ми подарите малко щастие и да подобрим взаимно ДНК-то на изчезващия вид етнически българин? Честита Нова Година!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Мария Христова: И в България може да се прави наука на световно ниво
16.05.2021 11:05:12 Полина Тодорова

Д-р Мария Христова: И в България може да се прави наука на световно ниво

Д-р Мария Христова е специалист в две медицински области – „Клинична имунология&l ...

203 са новите случаи на коронавирус у нас  (Обновена)
16.05.2021 08:40:38

203 са новите случаи на коронавирус у нас (Обновена)

203 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалите 24 часа, 12 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...