Вторник, 04 Август 2020
16
март
17
 

Проф. Салчев: Трябва да се намалят доплащанията, които са най-големи при лекарствата

Частните болници работят на равнопоставен принцип с всички останали лечебни заведения

Понеделник, 16 Март 2020 | 10:00:49
17

Ще направя предложение за бързо преструктуриране на финансирането на НЗОК, но не финансирането изобщо, а вътрешното преразпределение на ресурсите, така че да отговорим на предизвикателствата на момента. Това заяви новият управител на Здравната каса про

Ще направя предложение за бързо преструктуриране на финансирането на НЗОК, но не финансирането изобщо, а вътрешното преразпределение на ресурсите, така че да отговорим на предизвикателствата на момента. Това заяви новият управител на Здравната каса проф. Петко Салчев пред БНР вчера.

По думите едно от големите придизвикателства пред самата Каса са затрудненията, които ще изпитат болниците зарати това, че ще поемат изключително спешни случаи и са забранени плановите приеми и плановите операции. „Голяма част от колегите ще пренасочат своята дейност за покриване на тази ситуация, а това ще окаже и влияние върху финансирането, тъй като вие знаете, че финансирането е на базата на преминал пациент“, каза проф. Салчев.

Той заяви, че планът му ще бъде разработен по такъв начин, че да бъдат покрити финансовите потребности на болниците, на извънболничната помощ, на общопрактикуващите лекари, така че те да могат както да функционират в тази обстановка, така и след това системата да може да функционира нормално. „След това ще започнат разговорите за бюджетната прогноза за следващата година, преструктурирането вътре в начините на плащане в НЗОК. Насочване повече пари към профилактиката и към първичната медицинска помощ. Освен това за мен един от нерешените проблеми в нашата система е така наречената „дългосрочна координирана грижа“, така че да отговаря и на демографската ситуация, и на така наречените „рискови групи“. Защото възрастното население се нуждае от повече дългосрочна и координирана грижа, във връзка с това, че ние застаряваме. Има рискови групи, които трябва да бъдат наблюдавани през по-дълъг период от време. Другото, което ще се опитам да предложа на Надзорния съвет и на МЗ и на НС, са мерки за намаляване на доплащанията в системата. Ние правихме няколко проучвания преди да заема този пост, видяхме къде са слабите страни при заплащанията. В системата основно те са в лекарствената политика и то лечението извън болниците, тъй като голяма част от населението страда от така наречените „социално значими заболявания“, реимбурсацията от страна на НЗОК е в нисък процент и тук се получават големите доплащания. Трябва да се помисли за актуализиране на позитивната лекарствена листа заедно с Националния съвет по цени и реимбурсиране“, уточни проф. Салчев. Той допълни, че общинските болници са тези лечебни заведения, които да осигуряват „координирана и дългосрочна грижа“.

Второто предизвикателство пред Касата, по думите на проф. Салчев, е плащането на помощните средства, което ще започне в средата на годината. „Там ще се изисква също много, много предварителна подготовка, така че системата да не изпита съответните трудности“, каза той.

По отношение на преразпределянето на финансовия ресурс на НЗОК за следващия договорен период, проф. Салчев уточин, че допълнително пари трябва да бъдат насочени към първичната извънболнична помощ, към дългосрочната грижа, така че ефективността към грижата на гражданите да бъде реална, а не да бъдели насочвани само и единствено към острите състояние и към лечебните заведения, които предоставят активна грижа за кратък период.

„Що се отнася до клиничните пътеки, още от 2003 година имам доста публикации, където казвам, че клиничните пътеки са елемент за оценка на качеството, а не на финансиране на системата. А и от 2004-та и до миналата година ръководех дирекция, която се занимаваше точно със стандарти, иновации и въвеждането на диагностично свързаните групи. Всяка година ние им изпращахме доклади на МЗ с процентите на себестойността, както на клиничната пътека, така превъртяна през диагностично свързаните групи, а и на отделната диагноза, така че тези разчети ние ги давахме. Голяма част от тях се ползваха при договорите, които сключваше НЗОК с БЛС, за да може да се види дали има разнопоставеност между различните клинични пътеки, диагнози и т.н. И тука ще се иска наистина допълнително работа, за да видим какво е относителното тегло на всяка клинична пътека, или евентуално възможности за прехвърляне на клиничните пътеки към диагностично свързани групи, както е написано в програмата на правителството“, каза проф. Салчев.

Той коментира и исканията частните болници да работят с обществени средства. „Смятам, че частните болници работят на равнопоставен принцип с всички останали болници при сключването на договорите с НЗОК. И там договорите се основават на това дали могат да приемат определен обем пациенти, дали могат да осигуряват изискванията по медицинските стандарти, дали отговарят на правилата на добрата медицинска практика и те не се различават от изискванията на останалите болници“, каза той.

В заключение проф. Салчев отново подчерта приоритетите си като управител на НЗОК. „Стабилизация на здравноосигурителния модел и ефективност. Това са ми приоритетите“, каза той.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
v1tV

Нешева 20.04.2020 11:45:42

Много ясно, че ще лобираш за частните болници защото жена ти е директор на СОФИЯМЕД ! КПКОНПИ няма ли да те разследва о тебе или ти си богоизбран ? Чудно защо медиите не са огласили този факт !

futurehealth 20.04.2020 10:42:17

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Чичо Петър 04.04.2020 21:27:53

Проф.Салчев , въвеждайте генеричното предписване по НЗОК и сте приключили темата с доплащането бързо и завинаги!

Колега 23.03.2020 11:01:36

Потресен съм.Карантината на тази госпожа и е в повече.

surg 20.03.2020 16:58:45

Алоооооо, а цена труд...

Кронева началник пр.отдел РЗОК 17.03.2020 11:11:26

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е по темата.

Дъщеря му 23.03.2020 13:08:16

Мъжа на таз кукундрела, беше замесен в скандалната обществена поръчка на НЗОК за нови автомобили преди години .Огнян Кронев ВМРО ,кога ще го разследват и ще отиде в затвора където му е мястото.

Запозната 17.03.2020 14:55:23

Като не се грижите за децата си,сега ще берете срам.Разчитате на свекъри, свекърви, мъже,а вие хей живот.Едното го дала на майка си,а другото друго петнадесет години не виждала.Кронева и кьоравият и мъж live is live.

Гост 16.03.2020 20:00:58

Г-н професоре, какво правим с нефелните феодали в РЗОК и контрала на Гешев?

Dodt 17.04.2020 08:15:09

Как какво правим? Не знаете ли ! Пишете клевета и ние чрез Инспектората ги уволняваме...това е Нашия орган за репресия срещу неудобните...нали оправдават заплатите си! Увонините баби пенсионерки ще Ви покажат как се пишат доноси !

Тънката 16.03.2020 17:48:04

устна.

Гост 16.03.2020 16:40:57

"Трябва да се намалят доплащанията..." може да го каже и кака Пена санитарката. А твоята работа е да посочиш как това да стане: първо, второ, трето и т.н.

NHIF 16.03.2020 19:10:03

...Първо, второ, трето и т.н. трябва да го каже Нищоправеца от МЗ, дето чака с нетърпение да му изтече мандата за да си харчи милионите на някой топъл остров. От тоя "бистър ум" на снимката, може да очакваш само да уволни кака Пена санитарката, за да назначи някоя негова близка на двойно по-висока заплата в NHIF !

Гост 16.03.2020 16:07:38

"Той коментира и исканията частните болници да работят с обществени средства". В частните болници се иска, там не се дава; работи се по системата "...ми даде, му взех".

Гост 16.03.2020 16:02:24

Частните болници са равнопоставени на държавните и общинските само като собственост, но не и по функции. Я да видим в колко частни болници има инфекциозно отделение, психиатрия, голяма реанимация? Дали можеш да влезеш в частна болница без да ди връчат един поменник за доплащания? Колко болни с COVID-19 са приети в частни болници, включително така наречените "университетски"? Колко тежко пострадали при катастрофи са насочени към частни болници?

Гост 16.03.2020 15:19:03

частните болници яко събират пари.. в държавните е забранено.. е, не са равнопоставени. За батаците, хроници и възрастни-също.. Открийте и други разлики.

Гост 16.03.2020 13:21:23

В МЗ-Нищоправеца, в НЗОК-Празнодумеца. Всеки, да се спасява както може !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август
04.08.2020 18:59:14 Надежда Ненова

Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август

Анексът към НРД с новите цени на клиничните пътеки ще бъде подписан най-вероятно следващата седми ...

 221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения
04.08.2020 18:43:13

221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения

842-ма са хоспитализираните пациенти с COVID-19 в страната, като най-много от тях – 221, са ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...