!
Вторник, 05 Март 2024
06
февр
5
 

Проф. Хинков: Необяснима ми е съпротивата срещу клиничните пътеки в психиатрията

Вторник, 06 Февруари 2024 | 19:32:37 Надежда Ненова
5

В усилията си да върнем психичноболните пациенти в общността, направихме опит да създадем клинични пътеки в психиатрията. Този опит обаче срещна традиционния отпор сред колегите, което за мен е необяснимо, при положение че досега няма никакъв режим за

В усилията си да върнем психичноболните пациенти в общността, направихме опит да създадем клинични пътеки в психиатрията. Този опит обаче срещна традиционния отпор сред колегите, което за мен е необяснимо, при положение че досега няма никакъв режим за контрол на случващото се в психиатричните болници. Това каза здравният министър проф. Христо Хинков по време на заседанието на Временната парламентарна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират.

Като пример за липсата на контрол министърът отново посочи младия пациент в ДПБ – Ловеч, който изгоря жив, защото беше вързан в изолатора по време на пожар. „Единственото, което можех да направя в тази ситуация, беше да уволня директора на болницата, което и направих. Той обаче сега жали заповедта за уволнението си, защото внезапно доби смелост от други неосъществени уволнения“, каза проф. Хинков.

По време на заседанието стана ясно, че има около 200 души, които дълготрайно пребивават в държавните психиатрични болници. По думите на директора на болницата в Курило д-р Цветеслава Гълъбова въдворяването на психичноболен пациент в болница често е равно на доживотен затвор. Тя посочи, че са имали пациент, който е живял в психиатрията 29 години, сега първенецът по престой е 14-15 години. „Условията в болницата са ужасяващи, там времето е спряло някъде около 60-те години на миналия век. На болните обаче в обществото се гледа като на човешки отпадък и нито близките им, нито институциите искат да се занимават с тях. В последните два месеца имахме два случая на отказ на лечение на наши пациенти, само защото са психичноболни. Ако не се вземат спешни мерки, инцидентите ще зачестят, защото и персоналът е малко и е прегорял“, каза тя.

Д-р Гълъбова съобщи още, че освен недостига на храна и лошите битови условия, в психиатричните болници има проблем и с лекарствата. „Истинските скъпоструващи терапии се предоставят на пациентите само в амбулаториите. Ние лекуваме с каквото има“, каза тя и допълни, че в България психичната болест е равна на социална смърт, защото хората знаят, че следва затваряне на вратите за всичко и се лепва клеймо.

„Ако изградим центрове за психично здраве в областните градове, ще може да започне истинска деинституционализация“, каза министър Хинков. Той припомни, че от МЗ са поискали в Министерството на финансите да направят корекция в Плана за възстановяване и устойчивост и средствата, предвидени за изграждане на 300 амбулатории да бъдат пренасочени към изграждане на центрове за психично здраве в градовете. Въпреки заявената подкрепа за преструктурирането от европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду, от нашето Министерство на финансите няма отговор на предложението.

Министърът каза още, че един от най-спешните за решаване проблеми е увеличаването на заплатите на медицинските сестри и лекарите, работещи в държавните психиатрични болници. В бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година не са предвидени средства за повишаване на тези възнаграждения, а от Министерството на финансите са отказали допълнителни средства.

Комисията задължи МЗ да направи мониторинг на държавните психиатрични болници и да установи към момента точния брой на дълготрайно пребиваващите в тях, както и поименен списък на лицата и мястото им на пребиваване. Депутатите гласуваха и Министерството на финансите да предложи осигуряване на средства за целево финансиране до края на тази година на държавните психиатрични болници, като бъдат предвидени и средства за издръжка на болниците.

По време на заседанието бяха представени данни от Националния център по обществено здраве и анализи, според които България е на последно място в Европа по осигуреност с психиатри. След останалите проблеми от НЦОЗА посочиха липсата на кадри, липсата на млади лекари, които да работят в държавните психиатрии, ниското заплащане, лошото оборудване.

Мониторингът на психиатричната помощ в страната, извършен през 2023 г. от НЦОЗА, показва както проблеми в структурата на психиатричната грижа, така и нормативни проблеми. Установени са нарушения на Закона за здравето, които показват, че съдилищата в някои градове изпращат пациенти на принудително лечение за шест месеца, а законовият срок е три месеца.

Концентрацията на психиатри е основно в университетските градове. Според анализа на НЦОЗА обаче удвояването на психиатричните легла в София няма да реши проблема,  а ще доведе до още по-лошо разпределение на персонала в страната.

Средната възраст на психиатрите в България към август 2022 г. е около 60 години. Очаква се до 15 години да има тежка криза, тъй като броят на влизащите в системата е изключително малък и няма да може да покрива оттеглянето на хората в пенсионна възраст. Жените в психиатрията са два пъти повече от мъжете, показват още данните от мониторинга. Това показва, че професията се феминизира, което пък води до намалено заплащане, смятат още от НЦОЗА.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yNR3

Гост 07.02.2024 14:26:25

Всичко е мистерия

Гост 07.02.2024 09:39:33

Най неподготвеният министър.Голяма мъка.Защо му трябваше на тия години?

Гост 07.02.2024 01:33:56

Никой не иска терора на Здравната каса, Хинков! Не си работил с нея. Психиатрите са рахат доктори. Не искат тормоз. Иначе лудниците в България няма да стигнат.

Folip 06.02.2024 23:21:46

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Смешник 06.02.2024 22:21:11

Хинков никога не е работил като психиатър в кабинет или клиника.....Няма представа от истинските проблеми и не предлага реални реформи и затова МФ не му дават пари.....И стига се е правил на министър и да играе ролята на обиден задник, какъвто е в действителност....


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...