!
Събота, 27 Юли 2024
06
ян
 

Проф. Христова: Колко висок ще е пикът на грипа зависи от нашите действия

Сега е моментът в рамките на седмица-две-три просто да се намали циркулацията, подчерта тя

Петък, 06 Януари 2023 | 09:45:02


„Тепърва ще се разраства циркулацията на грипа, но и към момента заразените не са малко. Всяко едно събиране води до обмяна на вируси, сега сме след празници и това също изигра своята роля“. Това каза директорът на Националния център по зар

„Тепърва ще се разраства циркулацията на грипа, но и към момента заразените не са малко. Всяко едно събиране води до обмяна на вируси, сега сме след празници и това също изигра своята роля“. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БНТ.

„При нас се засилват подадените проби, при които се доказва грипен вирус, все по-голям процент са положителни, отдавна подминахме 10-те процента, които говорят, че грипът вече е при нас“, обясни тя.

Проф. Христова обърна внимание, че когато човек се разболее и след това оздравее, той вече е унищожил вируса в себе си. „Ако той не успее да предаде вируса, докато е болен, на други хора, ще спре циркулацията, което означава: при първи симптоми, когато не се чувстваме добре, нека да се изолираме“, препоръча специалистката.

Тя подчерта колко важно е това да се случи още в самото начало, когато разболелият се човек отделя вируса активно. Също така проф. Христова призова родителите да намерят начин да не изпращат децата си на детска градина, защото това е начин да се ограничава инфекцията.

„Сега е моментът, в рамките на седмица-две-три, просто да се намали циркулацията“, подчерта вирусоложката.

По думите ѝ за грипните вируси основно значение има имунната система на организма.

„Но тъй като вече три години сме в досег със SARS-CoV-2, голяма част от хората са го прекарали безсимптомно. И този досег създава готовност бързо да се справим с грипа. От друга страна, за грип имахме две нулеви години и липсата на тази подготвеност на нашата имунна система води до това, че протича по-тежко в момента. Същото се отнася и за респираторните вируси, те бяха ограничени и сега се завръщат с по-голяма сила“, посочи проф. Христова.

„В началото започнахме да изолираме тип A H3N2, в последните дни се засилва пандемичният щам тип А (H1N1) и очакванията са той да добие превес и да нараства. Всъщност, той е близо до превеса – вече достигна 40%. Грипният сезон започна рано тази година и се очаква да продължи по-дълго“, обясни тя.

Проф. Христова подчерта, че се очаква в края на януари и началото на февруари да бъде пикът на грипната вълна. Колко висок ще е този пик зависи от нас, от нашите действия, подчерта вирусологът.

„Всяка година е по-висок интересът към грипната ваксина, затова спомогна и Националната програма за хората над 65 години. Определено обаче интересът е по-голям, отколкото възможностите да се осигурят тези ваксини. МЗ закупува все повече ваксини, а и интересът в цял свят е засилен. Всички 300 000 ваксини бяха разграбени буквално и това е много хубаво, защото хората видяха, че ваксините предпазват, че са ефективни и нямат странични действия. А дори и човек да се разболее, той ще го прекара много по-леко, защото имунната система е обучена от ваксината и се справя още на входа. Децата са основен уязвим контингент не само за грип, но и за всички респираторни вируси. Големият проблем е, че те все още не са срещали с целия този букет от вируси и тепърва започват да изработват имунитет“, коментира специалистката.

Проф. Христова обясни още, че нараства разпространението на грипа в Западна Европа и в съседни за нас страни – Турция, Румъния, и няма как ние да останем изолирани.

„При децата е много важно да се потърси навреме лекарска помощ, има бързи тестове за доказване на грип, има и противовирусни препарати, които могат да спрат размножението на вируса. Трябва първо посещение при лекар, и второ – изолация“, каза тя.

Грипът има бързо начало, буквално за часове се вдига температурата и от пълно здраве човек се оказва болен. Високата температура, болките в тялото, отпадналостта са признак на виремия, при децата температурата е по-високо, защото те имат много по-силна имунна защита, докато при възрастните не е така.

„Празниците продължават и ние ще берем плодовете след това“, предупреди проф. Христова. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
47bV


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...