Понеделник, 17 Май 2021
19
авг
 

Разширяват кръга роднини, които да дават съгласие за донорство

Предлагат законов регламент за кръстосаното донорство и трансплантация на матка

Понеделник, 19 Август 2019 | 15:06:08 Надежда Ненова


Дни, след като публикува за обществено обсъждане

Дни, след като публикува за обществено обсъждане Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията, МЗ предлага ключови промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки през Закона за лечебните заведения. Целта на промените е увеличаване на броя на донорите и провокиране на дискусия за кръстосаното донорство, както и за въвеждането на иновативен метод за преодоляване на репродуктивни проблеми чрез трансплантация на матка.

За да се увеличи броя на донорите се разширява кръга негови роднини, които могат да дадат съгласие за това. Към момента съгласие могат да дават само съпруг или родител, дете, брат или сестра. С промените се дава възможност воля за донорство да изразяват и други роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването. Изрично обаче се пояснява, че всеки следващ ред роднини могат да формират воля единствено при липса на по-близки роднини.

„За да няма никакви съмнения за недобросъвестност при вземането на органи и тъкани от починало лице изрично се уточнява, че ако починалото лице няма близки, то не може да бъде донор. В резултат на това би могло да се очаква увеличаване броя на донорските ситуации в лечебните заведения, което от своя страна би могло да помогне на повече нуждаещи се от трансплантация“, уточняват от министерството.

Освен това се предлага и възможност лицата да изразяват изричното си съгласие за донорство преди своята смърт, което да се вписва в регистрите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. „Това съгласие няма да замести волята на роднините след смъртта на лицето, но би могло да ги ориентира и да ги улесни при вземането на окончателно решение. В резултат на това съгласието за донорство на лицето, изразено приживе, би могло да насърчи близките на починалия да изпълнят неговата воля и да не откажат той да бъде донор“, допълват от МЗ.

От министерството заявяват, че важна цел на законопроекта е и провокиране на дискусия, дали да се разреши кръстосаното донорство България. „Това е донорство на принципа на реципрочност – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини), ако те са съвместими със съответните реципиенти. Въпросът поражда много дискусии, поради което преди да се вземе решение е от особено важно значение да се постигне обществен, медицински и институционален консенсус по въпроса“, пише в мотивите на МЗ.

При липса на широка подкрепа идеята няма да бъде включена в окончателния законопроект, допълват от министерството и уточняват, че идеята се предлага сега като „форма на размисъл и опит да се оценят от широк кръг заинтересовани лица всички предимства и недостатъци по въпроса.“

„Считаме, че за воденето на информиран дебат е от важно значение наличието на информация за световния опит. Няма единно европейско или международно законодателство по въпроса. Отделните държави са регламентирали по различен начин този въпрос – например пълна забрана в Германия. Има възможност за извършване на кръстосано донорство между отделни двойки донор – реципиент (САЩ, Канада, Испания, Италия), до възможност за алтруистично даряване на орган – бъбрек на непознат реципиент (Великобритания). В тази връзка и всяка държава, позволила под някаква, макар и ограничена форма кръстосаното и несвързаното донорство, е въвела свое определение за това, както и свои правила“, заявяват в мотивите от министерството.

Втората важна дискусия, която трябва да се провокира от законопроекта, е въвеждането на трансплантация на матка. „Според водещи медицински специалисти, в България са налице възможности за такава трансплантация, с което ще се даде възможност на жени без матка да родят своите деца. Според тях матката е орган, който се използва само за осъществяване на репродуктивните функции и може да се взема от жена, която вече е осъществила своите репродуктивни функции, а именно раждането на живородено дете. Отстраняването на матката се извършва чрез изпълнението на рутинна оперативна техника, използвана и към момента по повод наличие на различни заболявания на този орган и не поражда правни проблеми. Това е нов метод, който е с малък световен опит. Провокира въпроси от етично и деонтологично естество, поради което целта на включването на въпроса в настоящия законопроект е да послужи за основа за водене на дебати по въпроса. Аргументите ни да го включим са аналогични на посочените такива по отношение на кръстосаното донорство“, мотивира решението си министърът.

Според него е важно да се води дискусия по значими въпроси в тази област като това какви са критериите за определяне на жената като подходящ донор на матка и кога една жена е осъществила вече репродуктивните си функции. Важно е да се дискутират и да се имат предвид евентуални субективни моменти в желанията на жената да ражда деца и др.

В окончателния законопроект ще бъдат включени само текстове, които са обществено, медицински и институционално подкрепени, поради което очакваме с внимание мнението на всички заинтересовани страни, допълват от министерството.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1RQq


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Лидия Стойкова-Чорбанова оглавява кабинета на здравния министър
17.05.2021 18:00:07

Лидия Стойкова-Чорбанова оглавява кабинета на здравния министър

Лидия Стойкова-Чорбанова оглавява кабинета на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо К ...

Възобновяват обученията по ПУЛСС
17.05.2021 17:11:15

Възобновяват обученията по ПУЛСС

От днес се възстановят обученията на работещите в системата на спешната медицинска помощ по проек ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...