!
Сряда, 17 Април 2024
17
ян
16
 

Д-р Станимир Хасърджиев:

Реакцията срещу системата за верификация на лекарствата е заради паралелния износ

Четвъртък, 17 Януари 2019 | 12:27:26
16

Реакцията срещу въвеждането на системата за верификация на лекарствата е най-вече заради незаконния паралелен износ. Това заяви пред БНР председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Припомняме, преди дни на кръг

Реакцията срещу въвеждането на системата за верификация на лекарствата е най-вече заради незаконния паралелен износ. Това заяви пред БНР председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Припомняме, преди дни на кръгла маса бе обявено, че у нас едва 47% от аптеките са готови за въвеждането на системата, бе предложено отлагане на въвеждането й и бе заявено, че системата се въвежда заради лобизъм, а не заради нужда от нея.

„Целта на регламента е преди всичко да се пазят европейските граждани, пациентите, от това да попаднат на фалшиви лекарства и на лекарства, които са предмет на незаконна търговия или са изнасяни от една държава към друга, преопаковани не по правилата, по които това трябва да се случва в Европа. Знаете, България е един от основните източници в Европа на такива лекарства не само от законна паралелна търговия с лекарства, но често това се случва и не съвсем по регламентирани практики“, коментира д-р Хасърджиев.

Той заяви, че за част от аптеките вероятно проблемът действително е финансов, свързан със закупуването на нов софтуер и т.н., като това вероятно важи за по-малките аптеки. „Но този вой, който в момента се надава, е най-вече заради такива аптеки, чрез които става въпросното незаконно изнасяне на лекарства, или лекарства, които съвсем законно изчезват от аптеките и биват препродавани на други пазари, основно европейските, а българските граждани остават без тях“, подчерта председателят на НПО и отново посочи, че регламентът ще защити гражданите от оставане без лекарства. „До този момент нямаше как да се проследява откъде идват тези лекарства – абсолютно законно, през аптеки, дистрибутори, просто лекарствата изчезваха от българския пазар. Сега обаче всяко лекарство на опаковката си ще има тази уникална идентификация и на практика ще стане много трудно лекарства, предназначени за българския пазар, да се появят в Германия, или пък лекарства, предназначени за немския пазар, да се появят в България, без да са минали по законно установения ред. Така че това пази гражданите наистина“, посочи д-р Хасърджиев.

Той изрази съмнение и до каква степен проблемът на аптеките може да е финансов, защото: „Тези системи не представляват нищо повече от един баркод четец, който да отчита в реално време кога опаковката от аптеката в ръцете на пациента. Така че това не са нито толкова нови, нито толкова скъпи технологии и неща, които пък биха могли да бъдат чак толкова фатални за бизнеса, или пък някой да фалира, защото трябвало да си купи софтуер или елементарни технически пособия. Все едно някой да каже – няма да ползвам касов апарат, защото ще фалирам, не мога да си го купя. Нелогични са тези обяснения за мен, в крайна сметка целта тук е наистина всички да бъдат защитени в цялата система – както фармацевтите, така и пациентите, така и лекарите, така и фармацевтичните компании, които произвеждат, внасят тези лекарства и т.н. Така че това е в обща полза и се надявам всички да го разберат“, заключи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EHs%

Гост 19.01.2019 22:27:33

Този нещастник що не се скрие някъде?

Гост 19.01.2019 22:25:00

Хасърджиев, колко ти плащат от фармацевтичните компании?

Arpharm 19.01.2019 22:22:57

Я, как добре се вижда, кой е на хранилка във фарма индустрията! На този му натиснаха бутона.

Гост 18.01.2019 08:46:02

аптеките са много назад технически в някои неща

Гост 18.01.2019 08:42:03

За 5 години е открита една-единствена опаковка фалшив медикамент в България в нелегална аптека на морето. По данните на Асоциацията за верификация на лекарствата обаче между 2 и 4% от лекарствата са фалшиви. Това означава, че в България трябва да има милиони фалшиви опаковки. Това очевидно е абсурдна информация

Гост 18.01.2019 08:42:03

За 5 години е открита една-единствена опаковка фалшив медикамент в България в нелегална аптека на морето. По данните на Асоциацията за верификация на лекарствата обаче между 2 и 4% от лекарствата са фалшиви. Това означава, че в България трябва да има милиони фалшиви опаковки. Това очевидно е абсурдна информация

Вяра 17.01.2019 22:18:10

Питам ви господине защото не бих ви наракла доктор в никакъв случай.На колко човека вие през целият си живот дадохте заплати,колко човека сте осигурил здравно и социално,на колко човека сте създал работа.Как така ме обвинявате ,че надавам вой защото правя реекспорт.Може би ако се разровим ще видим че 90% от хората които ще седнат около кръглата маса в понеделник са организаторите и реализаторите на реекспорта в България и то с вашата псевдопациентска благословия.Огледайте се в понеделник ,има ли някой на тази маса който не е сипал стотинки във вашият джоб за да се криете зад байряка наречен Пациент

Бай Хой 17.01.2019 22:04:20

Откровен дебил. Лекувай хората. Хаповете остави на аптекарите. Мазен търтей.

гост 17.01.2019 21:41:58

Д-р Хасърджиев преди да дрънка глупости да вземе да пообиколи аптеките,но не тези на веригите,а останалите.т.нар малки.Малките аптеки по какво са малки.......по площ,по оборот/защото мафията завладя аптечния пазар/.,НО............по знания,умения фармацевтични консултации слагат в джоба си т.нар големи аптеки,в които качеството на обслужване е като във всеки средностатистически супермаркет/няма време за приказки,важното е оборот да има/ За съжаление......тези малки аптеки се декапитализираха отдавна и изкарват колкото за по една заплата.И сега "великият"доктор иска да им каже...ами този месец ще работите за без пари,няма да се храните,няма да си плащате сметките,защото трябва да хвърлят едни пари в 1 глупост.Тази глупост въобще няма да пресече паралелният износ/това е прах в очите на невежите/.Важното е сега едни пари да се направят,а и да се оправдаят милионите,които част от софтуерните фирми са прибрали за целта.Далаверата на малоумниците от Брюксел,в която някои се облажват,а тези,които трябва да платят сметката са точно дребните аптеки.Да не говорим,че ми е много интересно какво ще стане ако например..в момента на отпускане на лекарството забравиш да го верифицираш.?Хасърджиев кога е работил реално на поле,а не в нета да ми чати...........болни пациенти,ревящо дете....рецепти........заделяш,обясняваш,надписваш,3 пъти те питат едно и също нещо гледаш да не забравиш,че и трябва да се маркира на кас.апарат,пък се почва една дилема колко пари има пациента,пък те не стигат,.Започваш да гледаш умно,кое е по-важно от другото,че да се събереш в бюджета на горкия болен и беден човек.И цялата тази какафония продължава минути,пациентът бърза,ти също иииииииииииииии забравяш да верифицираш!!!!!!!После.....какво правим????ПЪЛНА НЕДОМИСЛИЦА

Калашников 17.01.2019 21:26:07

И тоя е натопил муцунката и се облажва от верификацията. Хасърджиев, колко пари взе, за да пропагандираш така. Верификацията е система, чрез която големите фирми ще си броят продажбите до крайния потребител и нищо повече не може да направи. Нито ще предпази пациентите от фалшиви лекарства, защото такива в законния канал НЯМА (а тя обхваща само законния канал), нито ще спрее реекспорта! Не лъжете народа и не прикривайте гнусните си лобистични намерения зад загриженост към народа!!

Гост 18.01.2019 08:44:02

в ЕС има проблем и той се нарича лобизъм. „Има над 10 000 лобисти в Брюксел, които са официално регистрирани. Те се занимават точно с генериране на подобни директиви, които ние после трябва да изпълняваме. Трябва да кажем стоп на подобни корпоративни интереси, които се представят за обществено необходими“, каза Костов.

Гост 18.01.2019 08:44:01

в ЕС има проблем и той се нарича лобизъм. „Има над 10 000 лобисти в Брюксел, които са официално регистрирани. Те се занимават точно с генериране на подобни директиви, които ние после трябва да изпълняваме. Трябва да кажем стоп на подобни корпоративни интереси, които се представят за обществено необходими“, каза Костов.

ГОСТ 17.01.2019 15:49:50

А дали незаконния износ става от аптеките. В ИАЛ нито една аптека не е подала заявление , че се изнася. И дали системата за верификация ще спре паралелния износ.? Щото не чуждите лекарства се продават в нашите аптеки, а лекарствата дето са за българските пациенти се продават в немските и холандските.

Гост 17.01.2019 17:24:19

Точно така, пич, изнасят аптеките, но не особено законно. Ако си внесъл в дадена аптека 100 опаковки, отчел си с баркода 50 продадени, при ревизия трябва да има 50. Сега казваш че си продал стоте, пък къде си ги продал и на каква цена, никой не знае.

гост 17.01.2019 18:12:50

Да бе, голмите износители Беста мед и другите фирми на големите дистрибутори регистрирани на подставени лица са дребни мишки в сравнение с аптеките. Нищо че декларират милиони приходи от износ на лекарства. И да има аптеки, които изнасят как верификацията ще го спре по-точно? И сега как ги отчитат тези дето изнасят? Или им се водят, че са в аптеката? Сега какво се променя?

Оффф 19.01.2019 19:04:09

Такива мазни боклуци като този, които нищо не са създали и само си чакат грантовете от големите компании НЯМАТ МОРАЛНО ПРАВО ДА ДАВАТ ОЦЕНКИ ЗА НЕЩА КОИТО НЕ РАЗБИРАТ ! И някой знае ли кого представлява ?!


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...