Вторник, 22 Септември 2020
18
февр
2
 

Д-р Веселин Милев:

Решението на проблемите в общинското здравеопазване е в комуникацията с лечебните заведения

Понеделник, 18 Февруари 2019 | 17:31:06 Надежда Ненова
2

Председателят на здравната комисия към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев разказа пред Zdrave.net какви са приоритетите на общината в сектор "Здравеопазване" и как могат да бъдат решени проблемите на общинското здравеопазване. 

Председателят на здравната комисия към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев разказа пред Zdrave.net какви са приоритетите на общината в сектор "Здравеопазване" и как могат да бъдат решени проблемите на общинското здравеопазване. 

Д-р Милев, какви са приоритетите на Столична община в ресор „Здравеопазване“ за 2019 година?

През 2019 година общината ще отдели собствени средства за здравеопазване в размер на 27 350 млн. лева.  Част от този бюджет са средства от Общинския приватизационен фонд и ще бъдат използвани за основни ремонти и закупуване на медицинска апаратура за общинските лечебни заведения. Предвиждаме и изграждането на нови корпуси към две самостоятелни  детски ясли. Осигурена е и издръжката на детските ясли, комплексите за детско хранене и банката за майчина кърма.

Предстои да бъде подписан анекс към колективния трудов договор, с който се определят възнагражденията на медицинските специалисти в училищните кабинети, детските градини и детските ясли. В болничните лечебни заведения, заплатите на професионалистите по здравни грижи се актуализират спрямо покачването на минималната работна заплата.

За кои дейности, нефинансирани от държавата, плаща общината?

От бюджета на общината са отделени 10 млн. лв. за дофинансиране на четирите градски болници, двете АГ болници, петте специализирани болници и двата медицински центъра. Тези средства са за плащане на извършените медицински дейности, които не се покриват от Националната здравно-осигурителна каса.

Освен за тях, Столична община отделя средства и за превенция на социално значими заболявания. От 4 години насам финансираме скрининг програма за рак на млечната жлеза, а през миналата година стартирахме още две нови програми за профилактични прегледи за злокачествени заболявания - на простатната жлеза и на щитовидната жлеза.  Безплатни прегледи се извършват от 2018 година и за диагностика на белодробни заболявания. През тази година, по предложение на кмета Йорданка Фандъкова ще стартира и скрининг програма за профилактика и ранно откриване на миомна болест при жените. Сред приоритетите ни са реализирането на програми за превенция употребата на наркотични вещества и срещу ХИВ/СПИН.

Общо за четирите скрининг програми, които продължават и тази година, Столична община е отделила близо 1 млн. лв. За скрининг на млечната жлеза бюджетът на година е 350 000 лв, за профилактика на простатата – 300 000 лв., за заболявания  на щитовидната жлеза – 200 000 лв., а за скрининг на белодробни болести - флуорогравски изследвания – 50 000 лв.

Всички тези програми са безплатни, като включват  консултация със специалист, безплатно инструментално или хормонално изследване. За миналата година от профилактичния преглед за рак на простатата са се възползвали близо 2000 мъже, на млечната жлеза – 1200 жени. Толкова са и преминалите прегледа на щитовидната жлеза. Ние правим достатъчно разяснителни кампании с ясно определени таргетни групи, с цел да насочим вниманието на граждантите към важността на превенцията. Освен общинските лечебни заведения в скрининг програми са включени и редица държавни и ведомствени болници. Надяваме постепенно хората да осъзнаят необходимостта от навременната профилактика.

Голям успех има и кампанията, която правим заедно със Столичната колегия на Българския лекарски съюз с профилактични прегледи от специалисти в детските ясли. Тя ще продължи в детските градини, а впоследствие и в училищата. Тези прегледи облекчават изключително много родителите, които трудно могат да заведат детето си при седем специалиста едновременно, а сега това се извършва на място в детското заведение.

Миналата година Столична община отдели почти 6 млн. лв. за ремонтни дейности. Кои са най-големите реализирани проекти?

Това, с което особено се гордеем от извършеното миналата година е основният ремонт на  Банката за майчина кърма, за който осигурихме 950 000 лв. Предстои да се обнови оборудването там, тъй като Банката работи изключително добре и е единствена по рода си в София и региона.

Столичните общински лечебни заведения не са засегнати от кризата с общинските лечебни заведения в страната. На какво се дължи това?

Три са факторите, от които зависи това - добърият мениджмънт, контролът от страна на Столична община в лицето на дирекция „Здравеопазване“ и Комисията по здравеопазване, както разбира се  и финансирането. Проведохме конкурси, с които избрахме най-подходящите специалисти за управители и директори на столичните лечебни заведения. От близо година със заместник-кметът по здравеопазване –  г-н Барбалов, присъстваме на медицинските съвети на всички общински многопрофилни болници, които се провеждат веднъж месечно. Регулярно реализираме срещи с изпълнителните директори и управителите на общинските лечебни заведения, за да ни информират за казусите, които възникват.

Друг плюс за столичното общинско здравеопазване е, че имаме няколко лечебни заведения, които са единствени по рода си. Това са центърът за психично здраве „Проф. Шипковенски“, Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа - "Света София" и Центърът за кожно-венерически заболявания.

Столичните лечебни заведения са на едно добро ниво, в сравнение с държавните и частни такива. Разбира се имаме и някои проблеми, но постепенно намираме решение и за тях.

Снимка: Надежда Ненова

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mdKB

Патриот-майтапчия 18.02.2019 20:41:54

75 години комуникация - 75 години народна власт!

Гост 18.02.2019 20:03:46

Аре, бате, да живее комуникацията! Нема нужда от паре, само ще си приказваме!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност
22.09.2020 17:06:22

Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност

Болницата в Момчилград спечели поредно дело срещу Здравната каса. МБАЛ „Д-р Сергей Ростовце ...

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието
22.09.2020 16:24:02

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието

Комплексният онкологичен център във Велико Търново приключи полугодието със загуба от 374 00 ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...