!
Събота, 27 Юли 2024
26
ян
1
 

САЩ: Болница отказа трансплантация на неваксиниран пациент

Сряда, 26 Януари 2022 | 11:47:30
1

Американска болница отхвърли пациент за сърдечна трансплантация, защото не е ваксиниран срещу COVID-19, предаде BBC. 31-годишният Ди Джей Фъргюсън е с доказана остра нужда от ново сърце, но болницата Brigham and Women's Hospital в Бостън го изв

Американска болница отхвърли пациент за сърдечна трансплантация, защото не е ваксиниран срещу COVID-19, предаде BBC.

31-годишният Ди Джей Фъргюсън е с доказана остра нужда от ново сърце, но болницата Brigham and Women's Hospital в Бостън го извади от списъка си, каза баща му Дейвид. По думите му, ваксината срещу COVID противоречи на основните принципи на сина му, защото той не вярва във ваксините.

От болницата в официално изявление коментираха, че спазват възприетата политика. „Като се има предвид недостигът на налични органи, ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че пациент, който получи трансплантиран орган, има най-голям шанс за оцеляване“, посочиха от там. Говорител допълни, че болницата „има изисквания за ваксина срещу COVID, определено поведение и начина на живот за кандидатите за трансплантация, за да се създадат както най-добрия шанс за успешна операция, така и да се оптимизира оцеляването на пациента след трансплантация, като се има предвид, че имунната им система е драстично потисната“.

Има предположения, че внимателно формулираната декларация на болницата може да предполага, че и други фактори освен ваксинационния статус на пациента стоят в основата на отказа, но засега лечебното заведение отказва да обсъжда подробности, позовавайки се на поверителността на пациента.

Болницата информира, че повечето от 100 000 души в списъците на чакащите за трансплантация на органи няма да получат орган в рамките на 5 години поради недостига на налични органи.

Пациентът Ди Джей Фъргюсън е в болница от миналия уикенд. Според платформата за набиране на дарения GoFundMe той страда от наследствен сърдечен проблем. Организаторите твърдят, че Фъргюсън е притеснен от възможния страничен ефект от ваксината - сърдечно възпаление, за който Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ CDC подчертават, че е много рядко срещан и временен. Болният обаче е на мнение, че в неговия случай това може да се окаже сериозен риск.

Д-р Артър Каплан, ръководител на отдела по медицинската етика в Медицинския факултет Гросман на Нюйоркския университет, коментира пред CBS News, че след всяка трансплантация на орган имунната система на пациента е почти изключена и дори обикновена настинка може да се окаже фатална.

„Органите са оскъдни, няма да ги разпределим на някой, който има малък шанс да живее, когато други, които са ваксинирани, имат по-голям шанс да оцелеят след операцията“, каза д-р Каплан.

Така Ди Джей Фъргюсън, баща на две деца с трето дете напът, остава в болницата, казаха близките му. Семейството му предполага, че той е твърде слаб, за да бъде преместен в друга болница, и „времето му изтича“. „Моето момче се бори адски смело и има почтеност и принципи, в които наистина вярва и това ме кара да го уважавам още повече“, каза бащата Дейвид Фъргюсън и добави: „Това е неговото тяло. Това е негов избор“.

Това не е първият път, в който неваксиниран американец се сблъсква с пречки в здравеопазването през последните седмици. По-рано този месец жена от Минесота заведе дело срещу местната болница, след като лекарите се опитаха да свалят неваксинирания й съпруг от апарата за вентилация, на който той е бил в продължение на два месеца.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xw3t

Лекар 29.01.2022 01:30:40

Първо в Америка, а след това и в други страни. Не бива данъкоплатците да плащат за убежденията на антиваксърите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...